Ogród Marty - Cz. XII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Marty - Cz. XII

Post »

Marta dziś dzień odpoczynku od upałów.
Wszystkie piwonie są piękne popieram Iwonkę. Falbaniastych irysów masz bardzo dużo, co jeden to ładniejszy ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Martuś ,ogród z roku na rok masz ;:3 obfitszy a to za sprawą tego ,że się przecież rozrasta!Grzyby rosną te prawdziwe pod Turbaczem! ;:3
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Was gorąco ,nareszcie i u mnie trochę podlało,pierwszy raz o 4 rano ,a potem przed samym południem ,nie padało długo ,więc pod gęstymi bylinami sucho ,,ale na otwartych rabatach dość podlało ,ja dzisiaj posiałam szczaw w miejsce zebranego szpinaku,bo coś mnie wzięło od roku na zupy szczawiowe,troszkę już mam szczawiu uduszonego na masełku i zamrożonego tego leśnego ,ale przydało by się więcej,więc posiałam ,zresztą po raz pierwszy ,zobaczę co z tego wyjdzie .

Agusiu,witaj ,fajnie,ze znalazłaś troszkę czasu ,żeby tutaj wpaść ,wiem ,że są sprawy ważne i ważniejsze ,ale miło też jak jesteś z nami,a w moim ogrodzie nie tak perfekcyjnie jak piszesz,ale dobrze,ze chociaż trochę tak widać :uszy ,rośliny posadzone tak ,żeby było jak najmniej pracy i jak najmniej chwastów,ale nie wszędzie to dobrze wychodzi ,odmian roślin jest dużo ,jakoś tak się uzbierało,trawnika nie mam ,to 30 letni ugór systematycznie koszony i dlatego są obrzeża,bo inaczej te chwasty łącznie z perzem byłyby w rabatach ,nie wszystko i nie zawsze zdążam to obrobić i jest w niektórych miejscach byle jak ,ale tego nie widać ;:306 ,pozdrawiam ;:168

Gosiu,irysy tez uwielbiam i chciałabym mieć ich więcej ,a kalmie ładne i fajnie się u mnie sprawują ,miło,że się ten ogród podoba ,pozdrawiam ;:168

Iwonko,masz rację każda piwonia jest cudna i bardzo trudno jednoznacznie powiedzieć która najpiękniejsza ,zaraz jak piwonie przekwitną to je zasilaj ,jeżeli chodzi o kalmie to tak pisze,że mogą przemarznąć ,ale u mnie świetnie sobie radzą w zimie ,mam jedna taką starszą to w ogóle ją nie okrywam gałązkami i nic jej nie ma ,mam małą sadzonkę kalmii wąskolistnej ,też piękna ,mogę ci przesłać na próbę i zobaczysz jak zareaguje na twoją zimę ,ja też unikam roślin ,które trzeba przykrywać na zimę ,bo to w moim przypadku nierealne ,bo ogród za duży ,już same róże mi wystarczą ,pozdrawiam ;:196

Dorota,ja też trochę odpoczęłam od upałów i od ogrodu ,bo nawala mi kręgosłup i muszę przystopować ,a do sanatorium na masaże jadę dopiero za miesiąc :uszy wczoraj zasuwałam przy pomidorach ,a dzisiaj tylko wysiałam szczaw ,ale wcześniej musiałam skopać kawałek warzywnika ,żeby było gdzie siać ,irysków bardzo chciałabym mieć więcej bo są przepiękne ,warto je rozmnożyć,oczywiście te co są już u mnie ,pozdrawiam ;:168

Bożenko,ogród rośnie to prawda,ale ja lubię taki gęsty wiejski styl i taki miszung ,to nowina z tymi grzybkami ,i narobiłaś mi ochoty ,żeby jechać u mnie w góry ,chociaż bardzo nie lubię zbierać w górach przez różne nieciekawe wyjścia i zejścia,ale w świętokrzyskim nic nie będzie bo tam suche piachy ,tam są później ,czy ty byłaś już na tych grzybkach?
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Witaj Martusiu, myślę,że dzisiaj to już u Ciebie popadało, bo u mnie dolało solidnie,ale to dobrze roślinki odżyły po tych ostatnich skwarach :D

Większe perspektywy ogrodu, które pokazujesz na foto wyglądają bajecznie, tyle kolorów ;:138 uroczo.
Zachwycam się oczywiście Piwoniami, ale dziś wzdycham do irysów, jakie różnorodne, piękna kolekcja, chyba ich przybyło?
Rutewka taka olbrzymia ;:oj róze, kocimiętki i cała reszta śliczna. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marto, weszłam do Twojego zaczarowanego ogrodu i przepadłam. Cudnie masz! Te wszystkie kwiaty wspaniale się uzupełniają. Jestem na etapie budowy placyku i zwróciłam uwagę na Twoj śliczny, kamienny, taki jak najbardziej lubię.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam ,bo jakże inaczej .,co wart jest ogród bez sympatycznych spacerowiczów,dopiero wtedy tętni życiem ;:196
Obrazek

Obrazek

Parzydło leśne przy misie fontannie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zakwitla ostatnia z żółtych piwonii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bridal Icing
Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje pomidorki ślicznie rosną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Martusiu pospacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie, nawąchałam się cudnych zapachów, przysiadłam pod katalpami i wypiłam kawkę, ach :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuniu znowu mam jakieś zaległości :oops: Dobrze, że jestem dociekliwa to trafiłam do mojego ulubionego ogrodu, który z niemojego znam najlepiej ;:224 Widzę że poszerzyłaś kolekcje irysów...śliczności :D
Piwonie, róże i modrak zachwycają :D Ogród mi podlało ale dzisiaj w Krakowie był tropik...mgła, syf wisiał w powietrzu taka duchota! Na wsi już trochę lepiej w dzień duszno i wieczorem chłodno. Pozdrawiam i ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś ogród aż kipi od kwiecia...i ta przestrzeń. ;:oj
Po prostu można się zapomnieć.
No i widzę, że Napoleon zakwitł....po prostu cudownie u Ciebie. ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ach jak ja lubię ten twój kolorowy ogrodowy busz.
Kolekcja piwonii fantastyczna.
I róże zjawiskowe są by ciebie da Martusiu. ;:215
Parzydlo koronkowe bardzo ładnie wyglada. ;:108
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Marto ,czy ta ostatnia kwitnąca żółta piwonia - to chińska ?.Czy kwiaty nie pokładają się.....Bardzo mi się podoba... :wink:
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Martuś, oczywiście, że przyjmę sadzonkę kalmii i spróbuję z nią jeszcze raz ;:196 ;:196 ;:196
Powiedz mi, co to jest? Bo z niczym mi się nie kojarzy https://images86.fotosik.pl/522/3cffe81992b8a1bc.jpg Czy rozety liści toto ma nisko nad ziemią, bo na zdjęciu tak to wygląda?
Jakie pomidorki mają już ładne owocki :heja Chyba w odpowiednim czasie (tylko jaki to czas :;230 ?) zagadam Cię o kilka (dosłownie!) nasionek, takich co to Tobie smakują najbardziej, to może i ja doczekam się kilku swoich pomidorków?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,wieczorkiem ,u mnie jeszcze rano troszkę padało,ale pod roślinami gdzie jest gęściej jest niestety sucho,tego deszczu u mnie nie było wiele ,może jeszcze w nocy troszkę popada ,niewiele dzisiaj zrobiłam w ogrodzie ,na targu kupiłam 10 sadzonek astrów bo tamte zjadły mi ślimaki ,coś jeszcze wsadziłam ,obeszłam pomidorki i obrywałam niepotrzebne pędy ,zrobiłam zdjęcia i tyle byłam w ogrodzie .

Krysiu,troszkę i u mnie padało,chociaż miejscami pod krzaczkami jest suchutka ziemia ,ale i tak bardzo się poprawiło roślinkom i mnie ,że nie muszę stać z wężem ;:306 ,lepiej sobie w tym czasie odpocząć ,irysów przybyło ,bo je też uwielbiam ,może uda sie ich już trochę rozmnożyć ,bo to młode u mnie były,ale fajnie niektóre narosły ,może będzie ich znowu więcej ,tak bym chciała ,pozdrawiam ;:196

Kasiu kania,witaj w moim ogrodzie ,super ,że jesteś i się podoba bo to taki mały mój sukces ,że zrobiłam coś co może się spodobać ,placyk mam kamienny i drugi pod katalpami wyłożony płytkami taki większy ,w którym katalpy dają cień ,a w kamiennym zawieszone są żagle ,żeby też było trochę cienia ,pozdrawiam i zapraszam znowu :wit

Kasiu kasia100780,spaceruj i odpoczywaj ,a pod katalpami jest super cień ,więc można posiedzieć nawet w słoneczny dzień ,pozdrawiam ;:168

Marysiu,coś mnie mijasz ;:124 ,ale dobrze ,że jesteś dociekliwa jak piszesz i w końcu trafiasz :uszy ,irysy dokupiłam w tamtym roku ,ale nie wiele ich kwitło ,ale w tym roku były już chyba bardziej zauważalne ,uwielbiam irysy i chciałabym mieć ich jeszcze więcej ,ja też byłam w Krakowie w poniedziałek u laryngologa sprawdzić gardło ,a powietrze się trochę teraz ochłodziło po tych opadach ,u mnie jeszcze nie za bardzo dolało ,mogłoby być więcej deszczu ,al po obchodzie dzisiaj zauważyłam,że rośliny bardzo ruszyły do góry ,i w warzywniku fasolki bardzo urosły,pozdrawiam ;:196

Elżuniu,miło,że wpadłaś na spacerek różności zakwitają to i Napoleon nie chciał być gorszy ,fajnie ,że sie podoba ,pozdrawiam ;:168

Aniu,dziękuję za miłe słowa tyle ich u mnie już padło ,że mogę być troszkę dumna ze swojego dzieła ,bo to w całości moje ,parzydło rzeczywiście takie koronkowe ,uwielbiam go ,pozdrawiam ;:168

Lodziu,nie wiem jaka to piwonia ,może i chińska ,tabliczka jakaś przy niej niezgodna ,to jedna z najstarszych moich żółtych i najbardziej późna z żółtych ,kwiaty są pochylone trochę w dół ,ale nie leży na ziemi ,jej płatki są inaczej ułożone niż przy moich trzech innych żółtych,pozdrawiam ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko,przygotuję Ci sadzonkę tylko będzie to kalmia wąskolistna ,ciut drobniejsza ,ale lepiej znosząca mrozy ,zaczniesz od nie ,jak sie bedzie dobrze sprawować to sobie kupisz inne ,tylko pamiętaj ,że one rosną w kwaśnej ziemi ,a roślinka o którą pytasz to Wiązówka bulwkowata ona tworzy z liści taką rozetę przyziemną z której wyrastają na łodyżkach śliczne puchate białe kwiatuszki,nasionka pomidorków mogę wysłać w zimie tylko przypomnij ,pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród tak szybko kwitnie ,że znowu zapraszam na spacerek ,piwonie powoli przekwitają ,ale następne pachnące śliczności zakwitły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

biały ostrogowiec
Obrazek

czosnek Krzysztofa
Obrazek

Obrazek

piwonii coraz mniej ale jeszcze są
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają kwitnąć katalpy ,teraz dopiero będzie pachniało w ogrodzie .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i moja ogromna rozwichrzona semiplena
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”