Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

U mnie sypało w piątek, zostały resztki na trawniku.
Ja powiązałam tylko ostnice. Niestety wiatr chyba był na tyle silny, że niektóre znowu dzisiaj musiałam powiązać
W tym roku nie zrobiłam żadnych wianków. Dzisiaj po raz pierwszy i chyba po raz ostni zrobiłam kilka bombek.
Nie mam pojęcia co się z tym czasem dzieje
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Soniu! ;:196
Jakże ja tęsknię za taką bielutką zimą! ;:303
U mnie ciągle mokro i nawet jeśli spadnie śnieg, to niemal natychmiast ginie. ;:222 Oczywiście w mieście jest zawsze cieplej, ;:108 ale przecież bywały piękne śnieżne i mroźne zimy, kiedy śnieg leżał długo i dzieciaki na saneczkach szalały. :tan

Dobrego zdrowego tygodnia życzę. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu i ja z całego serca pragnę Ci pogratulować kolejnego wnuka. Niech Karolek będzie dumnym starszym bratem.
;:168
Ogród, jak i przyroda w bieli to piękny widok. ;:215 U mnie niestety szaro, buro i ponuro.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Nawet wcześnie siane ostnice nie zdołały się u mnie solidnie zagęścić. U mnie pewnie zaważyło ich nomen omen zagęszczenie i brakowało kępom słońca, najpierw między tulipanami nim uschły, potem rozrosła się lawenda i też je trochę przytłumiła. Mam nadzieję, ze przezimują ładnie i za rok odbiją, ale i tak je wysieją i to jeszcze wcześniej ;) Bardzo mi się spodobały, falowały na najmniejszym nawet wietrze. Soniu, Twoje są ładnie zaplecione, a ja swoje trochę skróciłam, bo się nie mogłam dostać do lawendy żeby ją przyciąć przed zimą. Warto je też związać? Na razie powiązałam wysokie trawy, ale myślę o tej ostnicy, mimo ze jest gęsta, to mógłby jej też śnieg w środek kępki napadać.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, ależ mi narobiłaś smaka na szczepione świerki. A te trzy egzemplarze posadzone koło siebie tworzą cudną kompozycję. Już zaczynam wymyślać, już mnie łapki świerzbią, a zima się jeszcze nie rozpoczęła. Zaglądam do sklepów z roślinkami coraz częściej ;:224 ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

U nas zima ponownie sypnęła śniegiem. Jest lekki mróz, więc na lokalnych drogach ślisko. Choinka zniesiona ze strychy, dziś będzie ubierana. Od jutra zaczynam przygotowania świąteczne. :roll: Mnie praca zawsze bardzo lubi. M od dwu lat dodaje mi zajęcia, mam upiec ciasto dla jego kolegi. Jego kobietom się chyba nie chce, sklepowe nie smakują im tak jak moje. ;:131 Zastanawiam się, czy chociaż dziękuję, się doczekam. ;:124

Iwonko dziękuję, ;:196 ale mi niespodziankę zrobiłaś. Grudzień kapryśny wyjątkowo, nie może się zdecydować, zima, czy jesień. Niestety werbeny mają długi okres wegetacji, bo to jednak rośliny ciepłego klimatu. U Ciebie parapet zdecydowanie pewniejszy, szybciej wejdą w kwitnienie. Musisz przestać pucować grządki, wtedy siewki spokojnie dożyją okresu, w którym łatwo je rozpoznać. :)

Gosiu większość swoich ostnic związałam górą w supeł. Wszystkie przetrwały ostatnie wichury. Mocno zaciągam suchą końcówkę trawy, więc trzyma się doskonale. ;:215 Pracy niewiele, a trawa związana.
Podziwiam osoby, które robią bombki i inne pracochłonne ozdoby świąteczne. ;:180 Kompletnie nie mam zdolności manualnych. Ozdobiłam tylko dwa nowe wianki z gotowych podkładów i dwóm z poprzednich lat zrobiłam lifting. ;:306

Lucynko dziękuję. ;:196 U mnie co drugi dzień spadnie trochę śniegu, a w kolejnych dniu tylko błoto po nim zostaje. Dziś pada od rana, a od piątku znowu ocieplenie. ;:222 Jakoś z dzieciństwa pamiętam więcej śnieżnych zim, kiedy tabuny dzieciaków przed samymi świętami okupywały wszystkie okoliczne górki. ;:108

Aniu miło, że zajrzałaś. ;:168 Z niecierpliwością czekamy na Antosia, będzie dwóch zbójów do rozpieszczania. :wink: Szkoda, że na białe święta nie ma nadziei. ;:174 Dzieci poszalały by na śniegu.

Agnieszko myślę, że związanie ostnic, trochę ochroni je przed wilgocią wewnątrz kępy. Teraz kiedy masz kury, będziesz mogła swoje grządki, trawy też, :) nawozić kurzeńcem. Szybko odwdzięczą się ładnymi przyrostami. ;:108 Też uwielbiam ostnice, chyba najładniejsze z turzyc. ;:108 Szkoda mi tylko, że taką ilość muszę co roku wyrzucać, zawsze ponad setka wędruje do
kompostownika. ;:222

Małgosiu jak zobaczyłam, że w szkółce stoją szczepione świerki serbskie Peve Tijn, to nie patrzyłam na cenę, tylko kupiłam. :roll: Były strasznie marniutkie, a teraz wymagają cięcia, bo już zrobiły się duże i poczochrane. Miałam wiosną je ciąć, ale nie zdążyłam z wieloma pracami. Mam nadzieję, że tej wiosny już to zrobię, bo mnie denerwują, patrzę na nie stale z kuchennego okna.
Zaglądaj do szkółek, tylko wybieraj o dość prostych pędach, bo potem trudno je naprostować.
Takie marnoty były w drugim roku po posadzeniu.

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Oj dla mnie ładnie te swierczki wyglądają. Żadne poczochrance .
Kokardy załóż im na święta to milszy widok będziesz miała :)
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, cała przyjemność po mojej stronie ;:108 Cieszę się, że doszły jeszcze przed świętami. Mam nadzieję, że się nie połamały?
Werbenę na razie wysieję do pojemnika, a w przyszłym roku, jak już będę wiedziała, że tam rośnie, to już ją rozpoznam. U mnie zdecydowanie ciągle jesień, chociaż dzisiaj był bardzo paskudny dzień. Z samego rana bardzo krótko padał deszcz, a później marznący śnieg. Trudno to nawet nazwać śniegiem, ale padał cały dzień i w zetknięciu z podłożem od razu zamarzał. Ślisko było okrutnie, wszystko pokrywała warstewka lodu. A ja jeszcze musiałam iść po ostatnie zakupy.
pozdrawiam i jeszcze raz Wesołych świąt ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko przygotowane na jutrzejszą kolację. Mogę pozaglądać do was. :)

Aniu świerki na pniu niestety muszą być przycięte, mają nieproporcjonalnie dużą koronę w stosunku do wysokości. Trochę dziwnie wyglądają. :roll: Nie przepadam za dużą ilością ozdób świątecznych. Na dworze tylko jeden iglak ma światełka i powiesiłam wianek na furtce. W domu też nie za wiele świecidełek.

Iwonko bardzo ładne doszły, a smaczne, to sama wiesz. :D Werbena w pojemniku będzie pewniejsza i szybciej doczekasz się kwiatów. ;:108 Święta z 10 stopniami nie będą urokliwe, ale chyba też nie do końca o urok chodzi. ;:131

Wszystkim zaglądającym samych radosnych chwil w czasie spotkań z najbliższymi przy świątecznym stole i tylko dobrych dni w nadchodzącym roku.

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Soniu, spokojnych i radosnych Świąt, a w Nowym Roku samych słonecznych dni i pięknych kwitnień w ogrodzie ;:3
Ja aż boje się pomyśleć co zastanę na wiosnę, bo znów nie zdążyłam okryć róż ;:218
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu gratuluję drugiego wnuka :D Szkoda, że piesek nie mógł zostać :( Niestety na pewne rzeczy nie mamy wpływu, dobrze chociaż, że hodowcy przyjęli go z powrotem i nadal ma szanse na rodzinę :wink:
Śliczne ptaszki - zdobią ci ogród, a pewnie i Karolek ma z tego powodu mnóstwo frajdy :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Święta, święta i po..... ;:100
:wit Soniu! ;:196 Teraz przed nami szalona noc sylwestrowa i kolejny roczek na plecki zacznie się skrabać. :!:

ŻYCZĘ CI SZAMPAŃSKIEGO SYLWESTRA I WSPANIAŁEJ ZABAWY. ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Wielu chwil satysfakcji w ogrodzie :)

Gratuluję drugiego wnusia!
Dzień za dniem tak szybko pędzi, to i może wiosna szybko przyjdzie. Już nie mogę się doczekać :)
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu Życzę Ci, by ten nowy rok był dla Ciebie unikalny, naprawdę magiczny. Obfitujący w wiele pięknych chwil, które z czasem staną się cudownymi wspomnieniami. Spełnienia marzeń, zdrówka. Bądź szczęśliwa, ty, jak i Twoi bliscy... i oczywiście baw się dobrze ;:136
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko dziękuję. ;:196 Też nie okryłam róż i chyba już tego nie zrobię. W ubiegłym roku okrywałam i podmarzły, więc niech sobie radzą bez kopczyków. :roll: Przecież w naszym rejonie strefa przemarzania wynosi 100 cm. Jakie to zabezpieczenie 20 cm kopczyk. :?:

Małgosiu dzięki. ;:196 Jak patrzyłam na Twoje słodkie psiaki, to miałam nadzieję, że też będę mogła czasem gościć takiego u siebie. Niestety nie udało się, ale zdrowie ważniejsze. Karol nauczył się podglądać ptaki i okno w kuchni już stale umazane, bo przez nie wygląda. ;:173

Lucynko Kasiu, Ewuniu bardzo dziękuję za życzenia. ;:4 Mam nadzieję, że nowy rok będzie lepszy. W święta połowa rodziny leżała w łóżku, mnie jakoś ominęły infekcje wirusowe. Sylwester w domu, będzie spokojnie. :)

Wybieram się na długą kurację, więc trochę mnie nie będzie. Jak się pozbieram wrócę. Pewnie z telefonu czasem zajrzę, ale pisanie z niego mi nie idzie. ;:185
Wspaniałej zabawy sylwestrowej. Obrazek Życzę żeby nowy rok spełnił pokładane w nim nadzieje, a ogródkowanie sprawiało dużo radości.

Niech takie wiosenne widoki znowu ucieszą nasze oczy.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”