Magiczny Ogród EWY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny Ogród EWY

Post »

Ewo, ta hybryda jest niesamowita i śliczna. Jeden z moich Phal. kwitł dokładnie rok na dwóch łodygach przedłużając je i tworząc odbicia. Jeden pęd usechł, a drugi wycięłam sama, bo stanął w miejscu i chciałam, by roślina trochę odpoczęła. Dwa tygodnie po tym zauważyłam nowe pęd. No cóż, roślina wie lepiej co chce :)

U mnie niestety pąki lecą na potęgę niezależnie czy storczyk stoi przy oknie czy bardziej w cieniu. Tylko jeden Phal. przedłuża pęd i kwitnie jakby był środek lata :)

Tyle pąków u Ciebie, super są takie widoki! Koniecznie pochwal się kwiatami!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo, jak zwykle cudeńka pokazałaś; piękne, tętniące życiem pąki, piękne kwitnienia- aż nie wiadomo którym się zachwycać, a nawet... dopatrzyłam się przezdrowych, aż perłowych :shock: korzeni powietrznych na pierwszym zdjęciu- powiedz, dużo/często nawozisz rośliny? Moje doświadczenie pokazuje, że nawet najładniejsze korzonki po pewnym czasie podlewania brzydną i ciemnieją. I wcale nie muszą być od razu popalone- po prostu, to już nie to samo. Te Twoje są, powiedziałabym, całkowicie dziewicze, jakby nigdy nie przeżyły kontaktu z wodą :D

Aha, dziwna rzecz, ale u mnie wszystkie uschnięte pączki- a było ich kilka (na szczęście niedużo, tfu tfu!) zdarzyły się paradoksalnie od jaśniejszej, południowej strony. Temperaturę mam tam wyższą o 1-2 stopnie niż po przeciwnej stronie, ale i tak nie przekracza 20-stu. Wilgotność nienajgorsza. A jednak... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

Dzięki za odwiedzinki! :wit
Asiu Schillerianę mam od wystawy marcowej. Była przekwitnięta w momencie kupna, więc nie wiem jakie ma kwiaty- zobaczymy. Natomiast udało mi się w porę zauważyć, że nie jest w najlepszej kondycji. Na pierwszy rzut oka wszystko było w porządku. Potem zauważyłam przędziorki, albo jakieś podobne do nich, bo niezwykle małe pajęczaki. Udało mi się je zwalczyć, ale roślina zgubiła dwa iście, a noworosnące nie dorosły już do tych samych rozmiarów.
Również na pozór zdrowe korzenie - stały w miejscu, choć powinny rosnąć. Po wyjęciu z doniczki okazało się, że ledwo zipią w cuchnącej zupie z rozłożonej kory :evil: Wydawałoby się, że młoda roślina powinna być posadzona w dobrym gatunkowo podłożu... tym bardziej, że to nie często spotykana odmiana.
Po przesadzeniu, dosłownie w oczach pojawiły się nowe silne korzonki. Nie mam pojęcia dlaczego tak mała roślinka rosła w dużej doniczce. Ja dałam jej taką najmniejszą i to w zupełności wystarczyło.
Jestem zaskoczona, że pomimo tylu niepowodzeń - wydała kwiaty :roll:
Agito tak zdrowe korzenie pozostają wtedy, gdy nie mają bezpośredniego kontaktu z podłożem. Takie popalenie występuje w najwyższym punkcie na korzeniach rosnących w podłożu. Na nich osadza się osad z soli podczas parowania wody.
Można w pewnym stopniu to ograniczyć. Jednak potrzebny jest dostęp do dużej ilości dobrej gatunkowo wody,np. łódzka woda jest do tego odpowiednia. Wystarczy co jakiś czas porządnie przepłukać podłoże pod bieżącą wodą. Można wtedy spróbować delikatnie usunąć za pomocą płatka papieru toaletowego osad z mokrych korzeni.

Nie przesadzam z nawożeniem - to podstawa.

U mnie jedynie spory ,,szok termiczny" (otwarte zimą okno-przeciąg) powoduje straty w pączkach. Główna przyczyna to brak światła. W lecie otwieram balkon i żadne przeciągi, nawet czasem bezpośrednie, choć dość łagodne słoneczko- nie przeszkadzają.
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Wcale się nie dziwię, że motyl poczuł wiosnę, w końcu ma rajskie klimaty na Twoim oknie ;:3

Palmiaste Phalenopsisy są fantastyczne i choć już nie raz mówiłam, że nic nie kupuję to dla takiego z dużymi piegami chyba zrobiłabym wyjątek.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rany...ale piękne kolorowe widoki i ta ściana prawie "żywopłot" piękna :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję Ewo za wyczerpującą odpowiedź ;:58
Miałaś trochę problemów z "Schillerianą", ale dzięki rozsądnym zabiegom udało się wyprowadzić storczyka na prostą.
Gratuluję :!:
Poczekamy jak rozkwitną kwiaty. Już się nie mogę doczekać. U mojej to jeszcze lata świetlne :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Ewo ,
miło sie ogląda takie tropiki podczas zimy.
Pospacerowałam pod Twoją ścianą ;:65 z przyjemnością.
Gratuluje widoków na żywo i własnej satysfakcji.

Uwazajcie jednak na motylka- lubię je podziwiać , ale przez przypadek atrakcyjny MOTYL narobić może... deczko ;:108 szkody.

Widzę ,ze przewijają się w kilku już wątkach :P

A nie zje storczyka :P ----> to taka mała zagadka. to co zrobi?

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja strzelam, że może zapylić..? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

A może zniesie jajeczka?
Ewo,ja to przeżyłam szok,jak zobaczyłam Twoją ścianę.Ile lat mają właśnie te na ścianie?Nie wypowiadam sie o phal.hybrydach,bo dosłownie mi w gardle zaschło z wrażenia :oops:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Motyl może zniesie jajeczka, a z nich wylęgną się "liściożercze" gąsienice :twisted:
Jest to Rusałka pawie oczko
Myślę, że to mało prawdopodobne, bo one składają jaja na pokrzywach. No, chyba, że masz takowe w domu, w co bardzo wątpię :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Agitko ;:138 juz jesteśmy blisko...koło zapylania
ale...może coś dalej ...... o co chodzi :P

Grażyno :P ,moze i zniesie jajeczka?
Bo znosi jak pisze Kamila.

Ale nie wiem , czy zima jest dobrą porą? te które się trafiają sa jakieś zabłąkane , niemrawe. Do czego zdolne to tylko motylarz mógłby powiedzieć.
To piękna dziedzina, pasja jak nasza - polecam zajrzeć w wolnej :lol: chwili
http://motyle.info/forum/portal.php

Faktem jest jak obserwuję, niektóre wbrew czemukolwiek z pierwszymi promieniami wiosny w marcu zaczynają z zakamarków gdzieś wyfrunąć.Więc przeżywają zimę i dłuższe okresy.
To nam sie zdaje ,
ze życie dla motyli to tylko jest piękny epizod chwili.-JOVANKA
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Ewo magiczny ogród sprawił , że zaniemówiłam z wrażenia :) Wszystkie piękne i wyjątkowe - jedyne w swoim rodzaju. ;:3 Będę zaglądać często i długo w nim przebywać, by poprawić sobie nastrój po męczącym dniu pracy. ;:109 ;:113 Czekam na kwitnienie Phal. schilleriana ;:65 Jest on na mojej liście chciejstw. ;:224
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wszystkie kwitnące hybrydy przepiękne. Masz bardzo kolorowo. I ten motyl... Też jakiś tydzień temu miałam motyla, obudził się z zimowego snu i był w moim pokoju...
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

ojej! ale ten mały motylek narobił zamieszania :D . Spokojnie, żadnych dzieci z tego nie będzie.
Po pierwsze: do tanga trzeba dwojga, a motyl tańczył solo, a po drugie: storczykowi też nic nie zrobił... bo to przeceż był sen na jawie i biedny motyl raczej nie odróżniał storczyka od choinki. To była chwilka i znowu gdzieś przepadł, zasnął.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa, a w szczgólności ucieszyła mnie wizyta Jovanki ;:196 .

Grażynko zielona ściana jest młoda. Jeden storczyk wisi na niej 2 lata- to ten z girlandą korzeni. Dwa dowiesiłam kilka miesięcy temu. Ten najbliżej okna to Phalaenopsis Gold Trees. Przeżył podobną traumę, jak Schilleriana. Mam go prawie 2 lata. Od zeszłego roku, po przesadzeniu - odbudował całkowicie korzenie, które rosną we wszystkie strony. Ma kilka nowych liści...z których dwa ciut przysmażyłam na słońcu ;:223 . Niestety nie powtórzył kwitnienia, więc czekam cierpliwie.
Storczyki powieszone na ścianie mają więcej wilgoci ...od ściany, więc uwaga! Czasem próbują do niej przyrosnąć ;:224
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko, nie mam pomysłu jak on jeszcze może nabroić..? Czytałam, że jak się utrąci pyłek, to kwiat szybciej przekwita, ale to pewnie nie o to chodzi. Chciałabym poznać rozwiązanie zagadki :)
No chyba, że ktoś jeszcze zechce pozgadywać? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”