Ogród Marty -Cz . X

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty -Cz . X

Post »

Do mnie dziś wnuczek zadzwonił i wybawił mnie z przerabiania największej dyni, bo baaardzo mu była potrzebna, zostały jeszcze dwie mniejsze, bezpestkowe, ale ich jeszcze nie ruszam, a za przepis na paprykę, to i ja dziękuję Martusiu :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu to szkoda, że nie wzięłam dyń dla kurek skoro ma Cię głowa rozboleć ;:oj a może wypożyczysz sobie od kogoś kozę...będzie mleczko, serki i dynie zje...byle znowu róż i malin nie zjadła ;:306 a ja nie mam grzybów, poszłam do lasu i u nas NIC ani jednego jakby ktoś wytruł grzybnię ;:131
Dobrej nocy i całuję Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Anetko,miło,ze wpadłaś ,wiem ,że jesteś zapracowana i jeszcze te dojazdy takie odległe,Misia polarnego posadziłam w tamtym roku małego i rośnie jak szalony,ja też robię soki owocowo warzywne ,ale nie codziennie ,bo to pochłania trochę czasu ,a dzieciaki stoją w kolejce,zawsze dokładam liści z pokrzywy,bo uwielbiają z pokrzywą ,bo ona nie zmienia smaku soku,w zimie robię częściej bo mam więcej czasu,niestety taki sok jest do wypicia na poczekaniu,pozdrawiam ,życzę zdrówka ;:196

Dorotko,dyń mam zatrzęsienie ,będzie dużo zup,które uwielbiamy i pewnie pełny kompostownik ;:306 ,a ja przygotowuję nowe miejsce na jeszcze inne odmiany dyń, :;230 ,pozdrawiam :wit

Maryniu,dziękuję za miłe słowo ,natura sama daje nam takie obrazy,ja tylko przeniosłam je na ekran,,Grujecznik,to moje ulubione drzewo,pokrój ma niesamowity,jak z baśni,sporo aniołków siedzi w moim ogrodzie ,nie zawsze są widoczne ,ale są takie pory roku ,że się wyłaniają ,pozdrawiam ;:196

Tereniu,jak pojadę w Twoje strony to Ci wezmę dynie jak lubicie ,ja nawet zapomniałam ,że mam obiecaną białą budleję ,bardzo się cieszę ,ja mam jeszcze niebieską ,bo sobie kupiłam ,ale białej nie było,więc będzie komplet,tylko nie zapomnijmy ;:306 ,nie wysyłaj ,może dasz radę mnie odwiedzić na działce,herbatka z liści mali bardzo smaczna ,właśnie piszę i popijam ,dołożyłam do nich suszony kwiat bzu czarnego,no i sok malinowy i imbir,herbatka pychotka,pozdrawiam ;:196

Gosiu,gdybyśmy tyle dyń zjedli ,to pewnie bym przerobiła wszystkie,ale to jest niemożliwe,więc pewnie zasilą kompost,dziękuję za miłe słowa,tak teraz czas na filary ogrodu,w innych porach nikt na nie nie zwraca uwagi,pozdrawiam :wit

kompostowy,miło Cię widzieć w moim ogrodzie ,chętnie bym się podzieliła dyniami,chociaż bardzo je lubimy ,są nie do przejedzenia ,pozdrawiam i zapraszam znowu :wit

Wiolu,miło,że moje doświadczenie może Ci służyć i chcesz z niego skorzystać ,liście z malin tak jak owoce są dla nas bezcenne ,miło,ze jesienny ogród też się podoba,pozdrawiamObrazek

Gosiu clem 3,irys ma jeszcze dwa pędy z pączkami ,i myślę ,że zdąży zakwitnąć ,bo na razie nie zapowiadają mrozów,chociaż lekki mróz,który skosił dalie i liście dyń jemu nie zaszkodził,moje dalie już tez teraz zakończyły żywot ,mrozik i ciągłe deszcze,je skończyły,ale dzisiaj widziałam 2 piękne kwiatki dalii,schowane pod liśćmi,ja do końca trzymam dalie na polu ,są w ziemi ,bo karp tak szybko nie przemrozi,gdy już naprawdę zbliża się zima i większe mrozy to chowam do pudeł i idą do piwnicy ,jak chodzi o chipsy jabłkowe to kroję jabłuszko na ćwiartki,obieram ze skórki,wykrawam gniazda , kroję na plasterki i plasterki układam na sitach grzybowych i na starych garnuszkach suszą się nad blachą piecową .w piecu trzeba palić delikatnie ,żeby się jabłuszka nie przypaliły,po jakim czasie obracam te plasterki ,a potem zsypuję do jednego sita ,bo susze zawsze na pięciu sitach i się jeszcze dosuszają ,są pyszne ,każda odmiana jabłuszek suszy się na inny kolor,najciemniejsze chipsy są z renet,a najbielsze ,te które są na zdjęciu to odmiana Champion ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Dzięki za przepis na papryki! Wykorzystam do kolejnej partii.
Jedną partię już przerobiłam, dodałam jednak sporo słodkiej papryki, żeby tę ostrość złagodzić. Bo przy krojeniu bardzo ostrych papryczek w całym mieszkaniu czuć było takie specyficzne coś w powietrzu!
Papryczki blanszowałam we wrzątku, tak jak w Twoim przepisie.
Dodałam też kolendrę i kmin rzymski podprażone na suchej patelni.
Potem to wszystko zostało zmiksowane.
Pasta wyszła pikantna, ale da się przeżyć, będzie jako dodatek do różnych potraw.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marto, znowu mam przestój, jak coś u siebie napiszę, albo wstawię, to znowu brak na wpisy w innych ogrodach. Ale mam czas i z przyjemnością pospacerowałam po Twoim jesiennym ogrodzie, długi miałam spacerek ale jaki cudowny. Bardzo mi się podoba , jak z aparatem wędrujesz w różne , piękne zakamarki ogrodu i pokazujesz go z innej strony. Astry cudne- ten czerwony(bordowy) piękny, kolor pożądany, Grujecznik też pożądany :;230 . U mnie zostały tylko białe marcinki, fiolet i róż ale już na wykończeniu, dalie wykopane i schowane, ciekawa jestem czy przezimują w mojej piwnicy. Szkoda że wcześniej nie przeczytałam że można spokojnie jeszcze z nimi poczekać. No nie wspomnę o ciekawostkach, których u Ciebie mnóstwo, w sobotę sprawdzę jak się ma u mnie sprawa liści malin, jeżyn i czarnej porzeczki, ale człowiek niemyślący ;:223 . Grzybki w lesie się sypnęły, zazieleniło się od małych gęsi i zbrązowiło od młodych podgrzybków. Pozdrawiam . ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam jak zawsze miłych gości ,dzisiaj do południa był dobry dzień ,ale około 14 zaczęło padać i trzeba było wyjść z ogrodu.

Iwonko,mnie trochę znajomi wybawiają z dyn ,ale i tak nie dadzą rady ,tyle tego,przepis na paprykę jest dobry ,bo sama z niego korzystam,pozdrawiam ;:168

Marysiu,mówisz,że zamienimy dynie na jajka ;:306 ,kozy nie chcę ,bo kto by ją doił,lubię swobodę a to obowiązek,ja u siebie nie chodze na grzyby ,,no tylko na rydze ,ale kiedyś byłam i nic nie było,a teraz nie wiem ,po prostu mi się nie chce,a w świętokrzyskie to pewnie pojadę zamknąć domek ;:306 ,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Dario,może Twój przepis nawet lepszy ,bo pastę dołożysz do wszystkiego i wtedy się złagodzi ,a jak umarynujesz,taką ostrą to może być nie do zjedzenia ,ja w tym moim przepisie na pastę ostrą mam 3 kg słodkiej papryki i tylko 20 dkg ostrej,ale Ty nawet jak nie zachowasz tej proporcji i pasta będzie ostrzejsza to do mięs ,czy sosu ,czy zupy dasz po prostu mniej,pozdrawiam :wit

Dorota,ja też mam straszny problem z czasem i też mam zaległości,aż mi głupio,i mam wyrzuty,liście warto nazrywać ,bo to zawsze swoje pyszne herbatki,ja jeszcze nie pojechałam w świętokrzyskie ,podobno coś tam się zaczyna ,nie wiem kiedy sie wybiorę ,może tylko zamknąć domek,podgrzybeczki u Ciebie młodziutkie ,takie są pychotki,pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Troszkę jesiennych zdjęć zaproponuję ,bo ogród jeszcze jakoś wygląda,więc zapraszam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martusiu jakie piękne jesienne zdjęcia ;:63 ;:63 ładnie się przebarwiają wszystkie liście ;:333
Pozdrawiam cieplutko ;:168
Ps. ja tez mam jeszcze mnóstwo pracy na działeczce :D
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Przepiękny jest Twój jesienny ogród. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Martuś, przypomnisz mi nazwę tej róży (bo chyba ciachnęłam z niej patyczek, jeśli to jest ta rosnąca przed domem)?
Obrazek

Nie ma co, mimo paskudnej pogody, Twój ogród nadal zachwyca kolorami. ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś tak skomponowałaś swój ogród że o każdej porze roku zachwyca, jedynie zapomniałaś włączyć oświetlenia ;:306 Dzisiaj znowu światła brak, a w dodatku podlewają z góry :wink: Dynie na jajeczka, dobry pomysł i to w jakim kolorze! Piszesz że lubisz swobodę, a jesteś uwiązana do swojego cudnego pieca od paru miesięcy ;:306 Dalej soczki robisz, bo u mnie maliny jeszcze są ;:215 Pozdrawiam i buziaki posyłam ;:196
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto jakoś wygląda, nie wygłupiaj się , nie mogę jak Marysia wyjść z podziwu, o każdej porze roku pięknie wygląda. Paprocie cudownie się prezentują i odsłaniają aniołka. A powiedz mi, moje paprocie, nie dość że marnie u mnie idą, to jeszcze środki ( oczywiście w sezonie) zrobiły się czarne, tzn. młode, nierozwinięte liście sterczały takie czaronbrązowe, to jakaś choroba , czy po prostu się zasuszyły?.
Zamykaj furtkę i leć na grzyby, jak już się wykurowałaś, mnie właśnie zaczyna coś brać, ale nie odpuszczę tym małym gęsiom ;:306 . Przetwory, przeciery porobione, wczoraj ostatnie były jabłka z działki w syropie z cynamonem i goździkami, pycha wychodzą. Już nic więcej nie robię, chyba że tych liści jeszcze uda mi się nazbierać.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Pewnie, że jakoś wygląda. Najśmieszniej aniołek wyglądający spod paproci ;:138 A ile nasionek dojrzewa.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Wcale nie jakoś, on pięknie wygląda Martusiu ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wśród wielu jesiennych różności dojrzałam u Ciebie tojad. Ma niesamowicie intensywny kolor i to tej porze, gdy już mało co kwitnie. Czy tojad wymaga stanowiska wilgotnego? Czy jest to bylina długowieczna, tzn, czy rośnie przynajmniej 3 lata w jednym miejscu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”