Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Małgosiu, niestety zdjęć nie robiłem, bo nie zdążyłem :D
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Odespałam po imprezce :;230
Za życzenia bardzo dziękuję w imieniu Adasia ;:180
Kasiu "Takie tam drobne ziemniaczki" ale ile radości ;:138 Piękny plon jak na pierwszy raz i aż mi ślinka cieknie jak pomyślę o takich z masełkiem i koperkiem albo podsmażoną cebulką ;:167

Marysiu Ja chyba w jakiś cug pieczeniowy wpadłam... ;:306 na piątek będę piekła babkę dyniową dla berbecia do przedszkola.
Dobry piekarnik to skarb więc szybciutko wymieniaj ;:108

Ściskam Was wtorkowo ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś jest piątek, piąteczek, piątunio.
Mimo, że na jutro zapowiadają chłód i deszcz pędzę na wieś.
Po raz pierwszy od dłuższego czasu, nie mam planu ;:oj Zobaczę na miejscu, co trzeba zdziałać. Pewnie liście rzuciły się na mój trawnik, pewnie przymrozek ściął sporo roślin ale nic nie planuję. O,t takie lenistwo umysłowe :wink:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Czyli krótko mówiąc, chcesz zaatakować ogród znienacka. :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu trzeba jechać, żeby wszystko sprawdzić i mieć czas dla siebie ;:215 Wieczorem było 10 st, to nie wiadomo co jutro przyniesie?
Jakby co to Będkowice po drodze :uszy
Powodzenia ;:196

p.s. a jak babka dyniowa?
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Bardzo dobrze to ujęłaś ;:306

Marysiu Babka nie wyszła ;:174 Niby pięknie rosła w piekarniku ale po wyjęciu siadła i niestety spód był bardzo mokry. Albo za dużo dyni, albo temperatura i czas .... Ale i tak ją zjadam ;:306
Do przedszkola powędrował Adaś z Dyndusią i zabrali ze sobą dżem dyniowo- pomarańczowy. Zamiast Halloween dzieci miały "Pumpkin day".
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu moje dynie tej nocy przymarzły i chyba zacznę robić suszoną dynie a' la Iwonka ;:215
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sobota była piękna ;:138
Wszędzie liście

Obrazek

Zabawa była przednia: ja liście w lewo a wiatr w prawo, ja na kupkę a wiatr na ogród, ja wciągałam do odkurzacza a psotniś sypał nowe. Ale, że było ciepło, świeciło słońce sprawiała mi to wiele radości.
W tym czasie mój tato unicestwił jabłonkę Lobo. Kilka chwil później, w dołku wylądowały cebulki tulipanów i krokusów.

Obrazek

Co roku, w tym samym miejscu wyrasta takie cudeńko

Obrazek

A na północnej rabacie, w spruchniałym konarze wyrósł taki grzybol

Obrazek

Połowa jabłek zebrana

Obrazek

Obrazek

Posadziłam też trzy nowe lilie i trawkę w paski, którą dostałam w zamian za pomidory.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona z pogody i wykonanych prac.

Teraz będę cieszyła się godziną snu więcej, chyba, że berbeć nie uszanuje zmiany czasu ;:306

Marysiu A masz przepis na te słodkości? Mam jeszcze jedną dynię więc mogłabym ją przerobić na wieczorne podjadanie.
U mnie przymrozku nie było. Dalie, Marcinki, złocienie czy nagietki nadal kwitną a róże puszczają nowe pąki.
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgoś, mam nadzieję, że Berbeć pozwolił pospać dłużej. :D
Jabłuszka ładnie wyglądają, a mówiłaś, że nic z nich nie będzie?
Ja, jak zwykle zapomniałam o oprysku na parcha, pewnie teraz to już za późno?
Liści to teraz wszędzie pełno, mam przy działce olbrzymiego klona, teraz to ładnie wygląda, ale na wiosnę to pełno małych kloników znajduję w ziemii.
Na działkę to dzisiaj wybrałam się tylko na spacer po tygodniowej przerwie, smutno tam teraz, jedynie złocienie i rudbekie dodają trochę koloru, no i jedna różyca nie chce odpuścić, jest cała zapączkowana, może jeszcze będzie ciepło?

Obrazek

Pozdrawiam Was cieplutko, u mnie początek tygodnia zaczyna się wyjazdami na cmentarze, groby Bliskich mam rozproszone po różnych województwach, więc i droga daleka.

Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu znalazłam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p5395619 :D
Ja jeszcze nie próbowałam robić bakalii. Moje dynie na tarasie podmarzły (nie wiedziałam że -1 da im radę) więc kroję na kawałki jak arbuz i piekę w piekarniku, potem łatwo miąższ odchodzi. Blenderem miksuję, miksuję też imbir świeży. Do dużego słoika dynia łyżka imbiru, pół łyżeczki soli i na wierzch łyżkę oleju. W piekarniku pasteryzuję, a jak to wyjdzie to się okaże ;:306
Jakie pyszne jabłuszka, moje redlove w piwniczce gniją na potęgę więc na wyścigi robię rodzinie sok w sokowirówce ;:304
Mój Ty pracusiu kochany ;:196

Iruś ale masz ładną rózię! moje takie zmarznięte. Ja też nic nie pryskałam i znowu będzie kędzierzawość ;:223
Jedźcie szczęśliwie, szerokiej drogi ;:168
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko Berbeć obudził się wg swojego czasu i na razie iść spać wg nowego także nie zamierza ;:306 Pewnie potrzebuje parę dni żeby się przestawić.
Jabłka z daleka może i wyglądają przyzwoicie ale z bliska jest znacznie gorzej. Zbieram tylko te największe i z niewielką ilością zmian. Pewnie połowa wyląduje w kompostowniku ale cóż... nie mam serca ot tak wyrzucić ;:131
Mocznikiem 5% właśnie teraz trzeba pryskać. Im więcej liści na drzewie, tym lepiej ale nawet jak już spadają, to pod drzewem też można jeszcze opryskać. Mocznik pomoże szybko rozłożyć materię a jabłoń jeszcze "zmagazynuje" nieco azotu na wiosenny start. Jeśli tylko dasz radę a deszcz nie przeszkodzi PRYSKAJ!
Masz rację, ogrody teraz są smutnawe, niewiele kolorów a nawet jak są, to mokre i przytłumione. Złota Polska Jesień już za nami ;:145

Marysiu Dziękuję za linka, może zrobię taką, jak już nie będzie wyjazdów na wieś. póki co, mam trzy dynie: od Ciebie, od sąsiadki (koło 5kg) i jedną od Irenki. Zielony turbanowiec oparł się ślimakom i nieprzyjaznym warunkom.
Ja też myślałam o dyni w słoikach ale dziewczyny odradzały, podobno kiepsko się trzyma ;:174 Będę trzymała kciuki, żeby Twoje ładnie się przechowywały.
Marysiu, moje jabłka nie gniją. One zamieniają się w mumie ;:oj i to twarde, że okno można wybić. Podobno opryskanie OW przed złożeniem w przechowalni pomaga ale ja nie próbowałam.

Życzę Wam pięknej pogody i spokoju ducha na jutrzejszy dzień. To wyjątkowe święto i bardzo się cieszę, że całą rodzinę mam w jednym miejscu. Można w spokoju i bez pośpiechu kontemplować kruchość życia i uroki jesieni na starym, Rakowickim cmentarzu.
Bezpiecznej drogo Irenko ;:168
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Małgosiu, późno się wpisuję, ale przekaż proszę spóźnione życzenia ode mnie Adasiowi.
Ślicznie te ciastka wyglądały.
Dyndusia również bardzo udana. ;:333
A tę nową rabatę to przygotowujesz wzorcowo; jak ładnie agrowłókninę przypięłaś. ;:oj Super.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

:wit Dziewczyny

Dzięki za życzenia podróżowe, na razie jest ładnie, minęliśmy Opatów, jesteśmy w drodze do Rzeszowa.
Marzy mi się, by po odwiedzinach na cmentarzach zrobić wypad w Bieszczady, tam musi być teraz pięknie, na razie to cichutko sobie klikam, bo nie można przeszkadzać kerownikowi :;230 , tym bardziej, że właśnie wjechaliśmy w rejon mgieł od Wisły.
Zauważyłam, że uprawa dyń staje się coraz bardziej popularna, pełno ich jest wystawionych przy domach, widziałam też jeszcze niezebrane na polach.
Ja też wiozę w bagażniku takie żółte, podłużne, walcowate, dołączą do kaczuszek Martusi.
Z ozdobnymi to nie trafiłam w tym roku, zamiast kilkunastu kolorowych wyrosło mi takie kilogramowe, zielonkawe cóś.
Sadzonkami obdarowałam też siostrę, takie wyrosły jej dyńki ozdobne, zdjęcie niezbyt wyraźne, ale robiłam tuż przed wyjazdem, na szybko.

Obrazek

Życzę bezpiecznych powrotów z cmentarzy.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Hej Małgoniu :D

Co tam słychać? Ogrodowałaś dzisiaj? Czekałam wczoraj z utęsknieniem na Twoje tradycyjne "dziś piątek, piąteczek, piątuniu" a tu nic Obrazek
Mam nadzieję, że choć jakaś relacja z tymczasowego przygotowującego się do zimy będzie. ;:65

Miłego wieczoru wszystkim odwiedzającym Tymczasowy życzę
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ha ha ha a ja właśnie pod dębem piszę o tym samym!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”