Budleja Dawida - omżyn (Buddleja davidii)
Re: Budleja
Nie spieszy się lepiej poczekać aby mieć pewność że soki nie zaczną krążyć w pędach które wyglądają na martwe.
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja przycięłam do samego dołu, ponieważ mam małą budleję, a liście już wychodziły. Jak dotąd dobrze się trzyma.
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Dzisiaj zbadałem moja budleję. Niestety zielony kolor ujrzałem dopiero 5cm nad podłożem.
Będzie solidne cięcie, a potem przesadzenie w lepsze dla niej miejsce.

- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
5 cm ? i martwisz się, powinnaś się cieszyć. W naszych warunkach budleje tnie się dość ostro, ona po takim cięciu odwzajemnia się obfitym kwitnieniem ( kwitnie na młodych rocznych pędach ).
popatrz jak nisko jest cięta
http://www.youtube.com/watch?v=fzkYR_7ULeU
popatrz jak nisko jest cięta
http://www.youtube.com/watch?v=fzkYR_7ULeU
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Dobry filmik - dziękuję za linka. No to ciachamy.
Zobaczymy co moja budleja w tym roku pokaże... Tak przy okazji - można już ją przesadzić? Rośnie za blisko ogrodzenia, dusi się tam.

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Moje będą właśnie tak cięte ... Do kiedy się czeka na ich znak życia po zimie..?
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Alinko, cofnęłam się w tym wątku do poprzedniej wiosny - u mnie budleja odbijała w tamtym roku od korzeni, koło 10 kwietnia coś się działo. Ale u Ciebie raczej wszystko wcześniej niż u mnie
.

Wczoraj przycięliśmy prawie do ziemi i przesadziliśmy w nowe miejsce naszą budleję. Byłem w dość dużym szoku, jak zobaczyłem jej korzenie.
Niektóre miały ok. 70cm, a roślinkę wsadziliśmy w kwietniu zeszłego roku.
Teraz tylko trzeba poczekać i wtedy zobaczymy czy zmiana miejsca wyszła jej na dobre.

Teraz tylko trzeba poczekać i wtedy zobaczymy czy zmiana miejsca wyszła jej na dobre.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Siałem budleję 3. marca. Póki nie otwarłem opakowania z nasionami, nawet się nie spodziewałem, że one takie mikroskopijne? Niczym lwia paszcza? No ale pierwsze już zaczynają wschodzić, co mnie niezmiernie cieszy.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
Ja też przesadzałam 2 białe budleje w miejsce docelowe. Ogromniaste korzenie miały, ale to dobrze, będzie z czego miała odbijać. Posadziłam je koło siebie - tak z 50cm, co by efektowniejsze były.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie budleja wyrosła z samosiewu i to taka, której roślina mateczna po pewnej zimie mi zmarzła. Dlatego ucieszyłem się, że niejako przeżyła
taka dziecko roślinka, tylko sierotka. Faktycznie szybko rosła i wydała w lecie pierwszy kwiat/. Następne lata już urosła, dojrzała i kwitnie jak jej ''mamusia'' jak szalona
wabiąc masę motyli. Co do odmiany to nasiona mogą nie zapewnić czystej odmiany (koloru) jeśli w ogrodzie rośnie kilka egzemplarzy tych roślin, ale będziesz miał niespodziankę 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja osobiście uwielbiam kolorystyczne niespodzianki. 
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy u was budleje już puściły pąki? Bo byłam w weekend na działce i niestety niczego nie dojrzałam. To moja pierwsza zima z budlejami więc nie mam doświadczenia jak poszczają wiosenne pąki.
Asia
Moje nic... oprócz gałązek przygniecionych przez śnieg do ziemi. Te są już z zielonymi liścmi
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2