Ogród "po 30-tce" - II część
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród "po 30-tce" - II część
A ja teraz zrobiłam bez żelfiksu, chociaż miałam. Wrzuciłam do gęstego syropu cukrowego 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, moja piwonia shirley temple (czysto biała odmiana) w tym roku też ma maźniecie 'pędzlem'.
W zeszłym roku była biała, tak jak odmiana mówi, a w tym roku to maźnięcie się pojawiło
Twoja to nowa, czy w zeszłym roku już kwitła?
W zeszłym roku była biała, tak jak odmiana mówi, a w tym roku to maźnięcie się pojawiło

Twoja to nowa, czy w zeszłym roku już kwitła?
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
takasobie - ja zrobiłam Twoim sposobem tak w ub. roku.
Jeszcze nigdy nie używałam żelfixu i stąd ten pomysł.
A poza tym chcę kupić łubiankę truskawek, usmażyć i dodać trochę tej utartej róży. Tak zrobiłam w zeszłym roku i dżem był z "nutką" róży". Świetny, uwierz!.
sweetdaisy - moja w ub. roku kwitła i też z takiim tylko 'znacznikiem' czerwieni. Jola jode22 twierdzi, że ma taką samą i ona nazywa się Festiwa Maxima.
Co by nie było, zostaje - oby chciała kwitnąć. Białego koloru mam nie za wiele, a tam rośnie sama 'zielenina' - liście (duuużo liści) ciemierników, to trochę rabatę rozjaśni
.
w całości
Dzisiejsz "czubek"

moje 'magazyny' różane

Jeszcze nigdy nie używałam żelfixu i stąd ten pomysł.
A poza tym chcę kupić łubiankę truskawek, usmażyć i dodać trochę tej utartej róży. Tak zrobiłam w zeszłym roku i dżem był z "nutką" róży". Świetny, uwierz!.
sweetdaisy - moja w ub. roku kwitła i też z takiim tylko 'znacznikiem' czerwieni. Jola jode22 twierdzi, że ma taką samą i ona nazywa się Festiwa Maxima.
Co by nie było, zostaje - oby chciała kwitnąć. Białego koloru mam nie za wiele, a tam rośnie sama 'zielenina' - liście (duuużo liści) ciemierników, to trochę rabatę rozjaśni

w całości

Dzisiejsz "czubek"

moje 'magazyny' różane

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Aniu, byłam u Madzi w wątku powojnikowym i ma podobnego clemka zobacz ; Innocent Glance.
A ja dopiero nabyłam Innocent Blush , jeszcze nie kwitnął , zobaczymy, może uda się Twojego ochrzcić.
A ja dopiero nabyłam Innocent Blush , jeszcze nie kwitnął , zobaczymy, może uda się Twojego ochrzcić.

- Pulpa222
Widzę Stasiu, że nie odpuszczasz; coś o tym wiem. Jak się 'zagnieździ' w głowie, że trzeba znaleźć nazwę, to aż do skutku
. Dziękuję
. Sprawdziłam - myślę, jednak, że to też nie ten, skądinąd śliczny. Jak pisałam wcześniej, widzę po raz pierwszy u niego podwójne płatki. Raczej podglądaj na różowe z pojedynczymi płatkami w okółku
.

Pozdrawiam Ania
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Spania nie masz jak i ja ..widzę Ciebie od świtu na FO
..Mnie obudziły ptaki i gorąca noc...Dzisiaj u mnie będzie tylko ok.25 st.więc da się żyć !
Mam nadzieję,że zrobię coś niecoś bo ostatnio niewiele się dało w wysokiej temperaturze.
Miłego dnia Aniu!

Miłego dnia Aniu!

- Pulpa222
U mnie długi czas było tylko 18*C i dało się popracować w ogrodzie. Zrobiłam 'porządek' z podejrzanymi hostami, czyli wykopałam i zniszczyłam. Wolne miejsce zagospodarowałam żurawką
.
Z tego 'żalu'
, pojechałam do ogrodniczego popatrzeć, no i wróciłam z Azalią Lemon Drop
; no co, z pachnącą przecież
. Potem przycięłam lilaka, a potem... kupiłam truskawki i bawię się z dżemikiem, czyli mieszam w garze
.

Z tego 'żalu'

Pozdrawiam Ania
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Aniu, czyżby już nie było miejsca na podsadzenie kilku sadzonek truskawkowych 
Zawsze można jeszcze do donic powkładać...

Zawsze można jeszcze do donic powkładać...

- marpa
Różanych konfitur jak i dyniowych przetworów - nie znoszę!
Róże w naturze wąchać mogę!
Popracowałam leciutko, wreszcie posadziłam mizerne sadzonki heliotropów,gdybym się wcześniej za nie wzięła były by w lepszym stanie...Mam nadzieje,że się wezmą ...Posadziłam też do gruntu "uskładane" rośliny w doniczkach, które onegdaj kupiłam ...
Kupić łatwo ale później z posadzeniem zwlekam...
No i fotki również poczyniłam ...róże jedna goni drugą ale te doniczkowane w większości u mnie po jednym kwiatuszku rozwijają..Będę sadzić i kolorami jakoś postaram się je uładzić...Nornice chwilowo "odpuściły"ale pojawiły się sarny... obgryzły sąsiadkom pąki róż a teraz wzięły się za lilie..Zauważyłam,że moje też objadły...
jak nie urok to...s..ka

Popracowałam leciutko, wreszcie posadziłam mizerne sadzonki heliotropów,gdybym się wcześniej za nie wzięła były by w lepszym stanie...Mam nadzieje,że się wezmą ...Posadziłam też do gruntu "uskładane" rośliny w doniczkach, które onegdaj kupiłam ...

- Pulpa222
Maryniu - kiedyś też nie lubiłam róży, ale mnie się odmieniło od paru lat
. Co do dyni, to ją uwielbiam, szczególnie prosto z piecyka. Zanim coś dalej przetworzę, to się napcham na full
.
Smaki - to bardzo indywidualna sprawa
.
Ja mam jakby w zapasie - zawsze coś do posadzenia, tak, że nie przejmuj się, trzeba mieć jakiś cel, czyż nie?.
Chyba bym była zła, jakby mi zwierzątka coś obżarły. Mnie wystarczy, że psy połamały nowe krzewy róż
.
W związku z faktem, że tu "ruch, jak na Marszałkowskiej", wstawię trochę dzisiejszych zdjęć, jak zwykle kontrastowych
.

hosta Temptation

Mme Isaac Pereire - obłędny zapach

świerk kaukaski 'Aurea'

moje skalne roślinki

moje 9 m bieżących róż

Biała Lykkefund w fazie początkowej kwitnienia. Wisi jeszcze 3 metry na płocie sąsiada od ulicy
.
'gotujące' kolorki,a serio, to aparat się poruszył - sam

Smaki - to bardzo indywidualna sprawa

Ja mam jakby w zapasie - zawsze coś do posadzenia, tak, że nie przejmuj się, trzeba mieć jakiś cel, czyż nie?.
Chyba bym była zła, jakby mi zwierzątka coś obżarły. Mnie wystarczy, że psy połamały nowe krzewy róż

W związku z faktem, że tu "ruch, jak na Marszałkowskiej", wstawię trochę dzisiejszych zdjęć, jak zwykle kontrastowych

hosta Temptation

Mme Isaac Pereire - obłędny zapach

świerk kaukaski 'Aurea'

moje skalne roślinki

moje 9 m bieżących róż

Biała Lykkefund w fazie początkowej kwitnienia. Wisi jeszcze 3 metry na płocie sąsiada od ulicy

'gotujące' kolorki,a serio, to aparat się poruszył - sam

Pozdrawiam Ania
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Twój aparat ma ciężki charakter, że Cię nie słucha i sam z siebie sie porusza!
Jakie oczko! Prawie jak moje
Co to za urocze białe pluszaczki?
Jarzmianka śliczna! Kolor ciekawy. A wyobraź sobie, że w kwiaciarniach sprzedają (jako dodatki do bukietów) sprowadzane gdzieś z zagranicznych farm!

Jakie oczko! Prawie jak moje

Jarzmianka śliczna! Kolor ciekawy. A wyobraź sobie, że w kwiaciarniach sprzedają (jako dodatki do bukietów) sprowadzane gdzieś z zagranicznych farm!

Miłka
- Pulpa222
takasobie - tak Miłka, prawie, jak Twoje, tylko "ciut" większe
. Pewnie Ci chodzi o rutewkę orlikolistną; coś mi się wydaje, że strasznie się rozsiewa
. A aparat przejął moje cechy charakteru - zapewne
.
anka_ - witaj w moim kolorowym ogrodzie
, taki właśnie 'miszmasz' lubię
.
Nuta leśna, jak piszesz, 'zrobiła' się sama przez lata i nawet nie miałabym sumienia tego zmieniać. Poza tym zmniejsza to mój wysiłek, bo te fragmenty żyją własnym życiem.
Trawa to Prosownica rozpierzchła Aureum .
alicjad31 - dzięki, że wpadłaś
.
Luis Odier

pod różą hosta Guacamole
one ciągle kwitną

moja 'mleczna droga'

anka_ - witaj w moim kolorowym ogrodzie

Nuta leśna, jak piszesz, 'zrobiła' się sama przez lata i nawet nie miałabym sumienia tego zmieniać. Poza tym zmniejsza to mój wysiłek, bo te fragmenty żyją własnym życiem.
Trawa to Prosownica rozpierzchła Aureum .
alicjad31 - dzięki, że wpadłaś

Luis Odier

pod różą hosta Guacamole
one ciągle kwitną

moja 'mleczna droga'

Pozdrawiam Ania
- marpa
Dereń i jego " mleczna droga" zjawiskowy nie wspominając o LO no i reszta też niczego sobie...
Pięknie teraz w ogrodach co i rusz coś nowego sobie dzieje...trudno z aparatem nadążyć! 
Dzisiaj chłodniej może za robotę się wezmę bo planów dużo ale weny brak! Tyle za mną co i przede mną na dzień dzisiejszy
... Deszcz by mógł popadać ale wieczorem albo w nocy bo szkoda roboczego dnia ...Serdeczności ślę!

Dzisiaj chłodniej może za robotę się wezmę bo planów dużo ale weny brak! Tyle za mną co i przede mną na dzień dzisiejszy

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Cześć, Anka!
Szczerze podziwiam Cię za róże na metry bieżące
. Mimo że je bardzo lubię i mam ich już sporo, z przerażeniem myślę, że mogłyby osiągnąć takie gabaryty jak Twoje
.
Dlatego z rozkoszą zanurzam się w chłodny cień pełen żurawek, funkii, żab, rododendronów i jaśminów, ale usiądę sobie pod dereniem, bo zachwyca mnie zupełnie wyjątkowo!!!
Ach, ta gra kolorów!
Miłego dzionka -
Jagi
Szczerze podziwiam Cię za róże na metry bieżące

Dlatego z rozkoszą zanurzam się w chłodny cień pełen żurawek, funkii, żab, rododendronów i jaśminów, ale usiądę sobie pod dereniem, bo zachwyca mnie zupełnie wyjątkowo!!!
Ach, ta gra kolorów!
Miłego dzionka -