Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

:wit Soniu

W tamtym roku ciocia dała mi około 12 siewek hibiskusów, wsadziłam na grządkę, przykryłam na zimę gałązką jodłową i tak sobie teraz myślę czy przetrwają, skoro Ty do doniczki i do garażu siewki wsadzałaś... jak myślisz przeżyją zimę?
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Super wymyśliłaś żywopłot z hibiskusa. Czy roślinki wymagają podpór lub podwiązywania?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, dzięki. ;:196 Specjalnie ją tam posadziłam, bo trochę zaciszne miejsce, słońca ma dużo. Przesadzę wiosną, ale gdzie. ;:223 Po prostu na tym wygwizdowie przemarza i tyle, może jakaś inna by rosła. Nie chce mi się już próbować.

Paulii ja się zniechęcam do takich roślin. Nie mam zdrowia, na bezsensowną pracę. ;:222

Sabinko, super, że tak szybko podjęłaś decyzję. ;:138 Gdyby coś poszło nie tak, przypomnij wiosną, nie wyrzucę siewek.

Paweł dla Ciebie zdjęcia obrazujące wzrost cisów. Kupiłam 30 cm sadzonki w 2012 roku, kolejne zdjęcia 2013 wtedy były cięte i 2014 r. Niestety mało porównawcze, ale urosły około 30 cm i ładnie się zagęściły.

Obrazek Obrazek Obrazek

Krysiu nie mam pojęcia, skoro nie ma dużych mrozów powinny przeżyć.

Małgosiu hibiskus ma tak zdrewniałe gałązki, że prędzej się złamie niż wygnie. Stoją jak żołnierze. ;:306
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może tak jak ja się pospieszyłaś i za szybko je przycięłaś? Ciekawe jak to w tym roku z tymi krzewuszkami będzie.. .
Czy podsypujesz swoje bukszpany nawozem? Jak mi się uchowają po zimie sadzonki z rozmnażania z zeszłego roku, to postanowiłam więcej ich rozmnożyć. Przed różami mini żywopłot by mi się przydał. Kupować tyle sadzonek to sporo kasy, a z drugiej strony to jestem taka niecierpliwa. Zanim te bukszpany urosną... .
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Soniu cisy bardzo ładnie się prezentują ,a te płożące roślinki przed nimi to co to takiego :?:
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

hej Soniu :wit , widzę w twoim profilu że masz MAROLEX szt. 1, kupiłas go?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu nie, cięłam tylko to co było martwe, czarne. Ja mało nawożę. Przed sadzeniem mieszam ziemię z kompostem lub obornikiem i raz w roku podlewam gnojówką z pokrzyw. Moja znajoma ogrodniczka twierdzi, że bukszpany tak prowadzone są zdrowsze i bardziej zwarte. Wbrew pozorom, one całkiem szybko rosną. Większość moich kulek ma 4-5 lat. Kupiłam w szkółce tylko raz 20 małych bukszpanów i żałuję, co roku mają grzyba. W tym roku, jak się nie przestraszą i zachorują, wykopię i spalę. :evil:

Grażynko żółta, to tojeść rozesłana, ekspansywna, ale chwasty nie rosną, to ją sadzę gdzie popadnie. Bordowa to dąbrówka rozłogowa, w przyszłości jak się rozrośnie, zastąpi za cisami tojeść. Cisy to moje ulubione iglaki. Niestety są drogie, więc mam ich mniej, niż bym chciała. Dostałam od przyjaciółki sporo siewek, ale jeszcze bardzo małe, są pochowane w rozsadniku. Udało mi się też pięć ukorzenić z ciętych gałązek. :tan

Gosiu dostałam w prezencie mały opryskiwacz.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

hm... dostałaś go od MAROLEX? bo ja nie mogę w kilku wątkach postu dodać i okazuje się że przez brak marolexa... i zastanawiam sie jak to zrobic? nie chcę kupować opryskiwaczy bo mam :cry:
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, dostałam od rodziny.
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Cisy pięknie się zagęściły :D Rozchodnik piękniutki
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,co będzie rosło przed cisami,widzę jakie zielone niskie roślinki ,ale nie mogę zidentyfikować ,bo małe jeszcze,nie wiem nawet co to za 2 żółte kwiatuszki rosną ,musisz przybliżyć,dobrej nocki życzę ;:168
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Hmmmm.... coraz bardziej mi się podobają takie cisy... :roll: Co prawda mogłyby trochę szybciej rosnąć :wink:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, myślisz, że coś mogłoby pójść nie tak?? Poszłam po nasionka i naskubałam tego całkiem sporą ilość ;:224 ;:173 A skoro zmogłam się wreszcie do posiania werbeny i szałwii trójbarwnej tak od razu wrzuciłam do ziemi hibiskusy. Powiem ci szczerze, że gdyby nie twoje zdjęcia i fakt, że one faktycznie dosyć szybko przyrastają, to pewnie nigdy bym się nie zebrała na sianie ;:131
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulii dzięki. ;:196 Cisami byłam mile zaskoczona, że tak ładnie przyrosły. Rozchodnika mam ze trzydzieści kęp, połowę muszę oddać lub wyrzucić, namnożyłam bez pamięci.

Martuś zdjęcie aktualne tylko z 2014 roku. To jeszcze jedna rabata do ogarnięcia wiosną. Jest prawie pusta, rosną tylko firletki smółki, rozchodnik i posadzona jesienią malutka trzmielina. Te żółte na poprzednich zdjęciach, to nachyłek wielkokwiatowy, świeżo pozyskany w 2012 r.od sąsiadki.

Obrazek

Szamanko cisy to jedne z najszlachetniejszych iglaków. Warto je sadzić nawet, jak inni będą podziwiać duże okazy. Podstawowe odmiany mają głęboki zielony odcień cały rok. Na zdjęciu 7 letni cis wyhodowany z urwanej na spacerze malutkiej gałązki. Ma około 90 cm wysokości. Marne zdjęcie, bo fotografowałam trawy. :oops:

Obrazek

Sabinko ja to tak ze swojego doświadczenia. ;:202 Zapomnę podlać, odkryć, albo przeleję i z siewu nici. Myślę, że bez problemu wzejdą, tylko czekać cierpliwie. ;:108
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Soniu :wit
Już kilka razy czytałam o Twoim zniechęceniu do krzewuszek. Rozumiem Cię doskonale, bo ja posadziłam ich kilka u siebie, zaraz na początku chyba w 2008r. I niczym nie przypominały u mnie tych pięknych krzewów z obrazków. Zniechęcona oddałam wszystkie znajomej, sobie zostawiłam 1 sztukę. I wiesz, że jak później patrzyłam, to u znajomej krzaczory obsypane kwiatami a ta 1 co została u mnie dalej marna. Wywnioskowałam, że chyba jednak istotne jest to, żeby nie miały przeciągów. W ubiegłym sezonie posadziłam nową przed ścianą ze świerków i rosła jak głupia, kwitła tez pięknie, ba, nawet powtórzyła kwitnienie chyba końcem września. W tym roku dokupię kilka i posadę w osłoniętych i słonecznych miejscach. Moim zdaniem, nie zniechęcaj się, bo to bardzo ozdobne krzewy, tylko szukaj im miejsca w ogrodzie, które im przypasuje.
Hibiskusy masz cudne. Świetnie wyglądają w takim szpalerze.
A czy Ty przycinasz swoje cisy? Ja kiedyś kupiłam, ale trochę inny niż Twoje. Bardziej żółtawy odcień i forma bardziej rozczapierzona. Pan w szkółce mi powiedział, żeby ciąć, bo cis to lubi. Tylko ja jakoś tak sumienia nie mam go ciąć, jak on taki mikry jest :(
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”