40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Post »

Fajny papirus, tez nie wiedziałam, że kwitną :D
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kalocefalus bardzo oryginalny!

Papirus - super nowy nabytek!
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Imienniczko :heja
Co prawda oplątwy nie moja bajka, ale masz masę ślicznych roślin jakie mi się podobają.
Pokazałaś śliczne żuraweczki, a zapowiada się u Ciebie duża ich kolekcja. ;:226
Czy wszystkie rosną na balkonie, czy masz jakiś zagonek na powietrzu ? Jak je przezimujesz?
Przepraszam , że pytam, ale w natłoku informacji, zwyczajnie nie pamiętam.
Podobnie jak karolacha przez długie lata miałam mnóstwo przeróżnych roślin domowych.
Papirusa też. Wyrósł wielki i też kwitł, a z parasolek obok kwiatów powyrastało kolejne piętro parasolowatych liści.
Drut kolczasty, czyli Kalocefalus rośnie u Ciebie wspaniale, pewnie zakwitnie w przyszłym roku.
Gratuluję Mamie fantastycznych storczyków, a Tobie wątku pisanego z dużym humorem i wszystkich pięknych zieloności. ;:215
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Karola - to bardzo cieszy, że to, co mnie cieszy, jeszcze kogoś innego również cieszy ;:108
I nawet nie myśl o parapetowcach !
Ty masz już na 100% pełne ręce roboty w Twoim cudnym Arboretum, i niech tak zostanie ;:172
Jak zatęsknisz za donicą - zapraszam do mnie :wit

Tulap - w przypadku naszych ukochanych tillandsii to ... niska cena oznacza owszem, dużą ilość, ale tym samym - małą, malutką,
mini, mini wielkość --> ;:162 Ale to jak dla mnie jest super !!

Basiu - jest naprawdę bardzo niewiele kwitnących odmian cibory. A w poszukiwaniu tego okazu to ja prawie oczy wypatrzyłam,
parę butów zniszczyłam, ale w końcu ... udało się :heja

Smolka - tak, kalocefalus jest śliczny, to mój pupilek. To takie "żywe sreberko" w sensie dosłownym ;:306
A cibora kwitnąca długo była dla mnie nieosiągalna.

Ooo - Ewa - witaj :wit
Dziękuję za miłe słowa !
Żuraweczki stoją niestety na balkonie, i aż drżę na myśl o zimie ...
Chociaż ponoć dobrze zimują na zewnątrz, to trochę się obawiam stanowiska balkonowego.
A w domu - nie ma takiej opcji, 3 oleandry już gdzieś muszę upchać. Trzeba będzie chyba kupić jakiś "ocieplacz" i poczekać na efekty do marca ...
No właśnie - kalocefalus - jak go zobaczyłam u Ciebie z tymi kuleczkami kwiatowymi, to aż zawyłam z zachwytu !
I już się nie mogę doczekać mojego kwitnienia !!
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Hm...podobno nie ma u mnie już miejsca,a cytując mamę,,masz pokój z siostra i zawalać go kwiatami nie będziesz (...) gdzie ty to wszystko postawisz,masz parapet na maksa zawalony" Wnioskując z jej wypowiedzi,będę scinał drzew i stawial pnie na srodku pokoju.Brawo dla mamy.Ale wiesz,ewo,mam stówę.Od taty.I MUSZĘ miec 2 korony cesarskie,bo chciałem w zeszłym roku,ale się rozmyśliłem.A potem zobaczyłem, i żalowałem.Wiec w tym roku muszę je miec.
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Papirus świetny, no i super cena ;:333 No tylko ten problem z miejscem chyba wszyscy mamy, gdzie te nowe nabytki pomieścić, ale jak się pomyśli to zawsze miejsce na nową roślinę się znajdzie, a i zakamuflować się uda ja gdzieś, aby nie słysześ od innych "masz już ich tyle nie ma gdzie postawić" itd
Pomysł z dosadzeniem do drugiego papirusa jest myślę bardzo trafiony. W sumie jakie masz super markety pod ręką, że rośliny same Ci się pchają pod ręce, najpierw kordyliny, krotony teraz papirus i po obniżonej cenie ;:215
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

No Ewuniu fantastyczny nowy nabytek :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Ciekawie u ciebie. Piękne oplątwy, pokażesz nam jak je wyeksponowałaś? :wit
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Wszystkich Świątecznie :wit

Właśnie wróciłam z wycieczki po ... Warszawie i jestem nią, jak i fotkami Bogdana - Bogsafa zachwycona !!
I po tym wirtualnym spacerku szlakiem i okiem Bogdana, to podróż w realu jest zbędna ...
Bo ani się człowiek nie przemęcza podróżą, ani nie gubi w tłumie, a i realna Warszawa nie jest chyba tak ładna jak na tych fotkach !
Polecam Wam ;:172

Tulapku - ależ Ty mnie zwodzisz, wręcz wodzisz na manowce ;:224
To w końcu co Ty kupujesz, na co się zdecydowałeś, bo ja się kompletnie pogubiłam ;:145
No chyba nie ... cebule :;230

Marcin - ;:180
Ależ Ty masz pamięć, że i kordyliny, i krotony pamiętasz, i nawet ich ceny, gratuluję ;:172
Co do dosadzania, to jest to najlepsza metoda na "maskowanie" nowości. I wkrótce do mojego reo dosadzę -wiesz, co ;:138 A fotki wkrótce ...

Celinko - ;:180

Filigranowa - witam w moim wąteczku i dziękuję za miłe słóweczka ;:180
A co do tillandsii, to szczegółowa sesja była parę dni temu ;:108 i były foteczki, jakie oplątwy mają śliczne miseczki ;:306
Ale przygotowuję się do sesji porównawczej, jak "szybko" i pięknie rosną :tan
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robię tak:mam cebulki za 300 zł i 100 w portfelu.Jeśli w pon i wtorek kupię takie,jakie w paczce,z paczki wyrzucam.Za resztę oplątwy,bo do gwiazdki nie wytrzymam ;:136

Zmiana.Kupuje cebulki :;230 :;230 :;230 Zabij mnie,poczekam do gwiazdki,moze jest szansa żeby pani beata mi zostawila do gwiazdki :;230 :;230 :;230 Ale to równy gosć ta pani beata,raczej zatrzyma ;:108
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Ewka,nowy " nabyteczek "super-gratuluję ;:333 i do tego jeszcze kwitnący a w dodatku jak i pozostałe Twoje roślinki bardzo ładnie i bardzo ciekawie wyeksponowany ;:138
Cibora to bardzo oryginalna i ładnie prezentująca się roślinka i już kiedyś miała być moją za 16zł - taka z domowej uprawy w małej kwiaciarni ale nie jest bo nie mam doświadczenia w jej hodowli a i miejsca na parapetach już dawno brak ;:108
Fotki doskonałe i zastanawiam się po co Ci nowy lepszy aparat :?: ,ja jeszcze niedawno robiłem zdjęcia małym Olimpusem,np.te w Paryżu i nie tylko i bardzo go sobie chwaliłem a jedyna jego wada to ta,że baterie szybko się rozładowują zwłaszcza przy robieniu większej ilości zdjęć ;:108
Niech cibora długo Ci kwitnie i zdrowo rośnie ;:138
Ja też pozdrawiam wakacyjnie-jeszcze :wit
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap - to ja sobie spokojnie poczekam, bo widzę, że w ciągu najbliższego tygodnia jesteś w stanie jeszcze co najmniej siedmiokrotnie zmienić decyzję. Więc może w końcu z tych cebul jednak ... zrezygnujesz :;230
Tylko informuj mnie na bieżąco, żebym za bardzo się nie pogubiła w labiryncie Twoich decyzji ;:172

Arku - dzięki za dopatrzenie się tyyylu pozytywów w moich fotkach !!
Mimo wszystko ja jednak nie powiem, z czego te fotki pochodzą ... No i obieceuję w dalszym ciągu dążyć do doskonałości ;:172

Tak już poza indywidualnymi komentarzami chciałam jeszcze powiedzieć, że sesje fotograficzne z kraju i ze świata
Arka - Arkadius121 to naprawdę spory oddech i relaks po zapracowanym dniu. Potrafi swoim fotkami przenieść w każde miejsce tak, że się te zakątki po prostu czuje, zwiedza, lub wspomina.
Duże ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO!EWO!UDAŁO SIĘ ;:172 ;:172 ;:172 Zrobiłem to!Zrobiłem tą paczkę ;:303 I jestem zadowolony,i jeszcze 20 zl mi zostało ;:172 No,to mogę sobie kilka cebulek sami kupić ;:170 Albo wrzosa,o tak,wrzosa...albo nie,cebulki wolę :;230
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was tak cieplutko i słonecznie - jak cieplutko i słonecznie jest na zewnątrz ;:3

No i kompletnie nie wiem co dalej, nie wiem jak mam zacząć, bo od wczoraj po prostu słów i tchu mi brak ?

To może zacznę tak - orzech laskowy to dla mnie odległe wspomnienie cudnego dzieciństwa ...
Pamiętam jak dziadek, po całodziennej wyprawie do lasu, przynosił w swojej zaczarowanej ?aktóweczce? różne leśne cudeńka.
A to jeżyny, a to grzyby, a to oczywiście ? orzeszki laskowe, na które trójka dzieciaków - ja, mój brat i mój kuzyn, niecierpliwie czekała.
To był cały piękny rytuał !
Jak dziadek wracał do domu ? krzyczał najpierw od drzwi do babci, że jest głodny, a potem krzyczał do nas ?zobaczcie co mam?
Do dziś pamiętam jego słowa.
Siadaliśmy z dziadkiem przy stole, od tłukł orzechy, a my tłukliśmy się między sobą o to, dla kogo pierwszy, drugi, itd ;:306

To ja już teraz wiem, skąd się wzięło ?dziadek do orzechów? :;230

No ale nawet mój kochany dziadek, w swojej zaczarowanej ?aktóweczce? nigdy, ani raz nie przyniósł ... różowego orzecha laskowego !!! TAK, powtórzę -?> różowego orzecha laskowego !!!
Bo takie cuda, i takie cudne leszczyny, które rodzą różowe orzechy laskowe, zdarzają się tylko nad Wisłą w ? Krakowie ;:172
Po wczorajszym spacerku wzdłuż zakola Wisły, przytaszczyłam do domu ? 6 kg orzechów, w tym różówych !!
A co komuś pokażę różowego orzecha laskowego, to ... ;:154 Jak ja to lubię, znaczy się taką konsternację ;:215

Przy dzisiejszych fotkach, i naturalnie przy orzeszkach, bawiłam się jak pięcioletnie dziecko ...

Sesję zatytułowałam ?Krótka historia o ? różowym orzechu laskowym?

Zatem fanfary ?-> ;:74 ;:74 ;:74 ;:74 ;:74 i ... koniec gadania i ? miłego oglądania !!

Na początku był ? kolorowy chaos

Obrazek

Obrazek

który to chaos wylądował we wspólnej miseczce

Obrazek

by po chwili namysłu poszły w ruch wszystkie dostępne miseczki, a potem, to już tak się bawiłam prawie przez ? godzinę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mam 70 odmian hoji, ani nawet jeszcze 50 gatunków tillandsii ;:145 ale mam za to ? różowego orzecha laskowego :heja :heja
I mimo moich poważnych niedociągnięć hodowlanych, to chyba jednak udało mi się Was troszkę zaskoczyć, prawda ?
Przynajmniej mam taką nadzieję ?
A orzechy są ... przeeeeepyyyyyszne !!

cdn :wit
Pozdrawiam i zapraszam
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

Ewcia pychotka te orzeszki, skubnęłam kilka, mmhmm niebo w gębie :D