Ogród na śmietniku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na śmietniku

Post »

Aniu, u mnie odwrotnie- najpierw oglądam zdjęcia forumowiczów i biegam do ogródka z nadzieją, że może u mnie też rozkwitnie a potem zgrzytam zębami, że ledwo mam pąki :evil: No i wreszcie nadchodzi ten dzień, że i ja się wreszcie doczekam ;:173 Jakoś w tym roku sporo poprzymarzało i teraz wolno się rozwija. Oglądałam lilię u Ciebie- a moje (te które nie zmarzły) ledwo pąki zawiązują- jeszcze daleko do kwiatów, na razie będę oglądać u Ciebie :wit
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po porządkach w ogrodzie naszła mnie chęć część spryskać randapem i zacząć wszystko od nowa :evil: przynajmniej w niektórych miejscach :| ale po obejrzeniu tych zdjęć przed wstawieniem ich na forum jakoś mi przeszło ;:224 Tak ładnie się wszystko rozrosło ;:173 że szkoda to psuć... i pewnie takie podejście mi zostanie do następnych porządków ;:306

A teraz, to co się porozrastało ...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Witaj Ewo, :) może to i był kiedyś śmietnik, ale dzięki Twojej ogromnej pracy powstał bajkowy ogród :) podziwiam ogrom włożonej energii ;:108
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chciałaś pryskać takie ładne zakątki ;:oj Oj Ty ;:124
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Trzynastka :wit - cieszę się, że ci się spodobało ;:173

Sweety- wiesz, czasem nachodzi człowieka głupi pomysł ;:131 a potem się zastanawia, jak w ogóle na to mógł wpaść :?
Teraz w weekend leniuchowałam na hamaczku i podziwiałam jak pięknie wszystko rośnie i kwitnie :D

Przy okazji odkryłam całkiem ładne róże, żadna nie ma nazwy niestety ale
Ta jest uratowana z gruzów na samym początku, do tej pory miała 2 gałązki i kwitła pojedynczo po 1 kwiatku, w tym roku ma kilkanaście i tworzy ładniutki krzaczek :
Obrazek

ta została przygarnięta od znajomych, którzy wyrąbywali ją siekierą a ona i tak odrastała ;:306 dostało mi się parę korzonków. Pięknie zakwitła a jak pachnie... ;:173
Obrazek

A to zakup marketowy. Z czasów kiedy o kwiatach wiedziałam niewiele ;:131 Kupiłam, jako średnią różę a wyrosła ogromna, zasłoniła całą ścianę i ślicznie zakwitła w pierwszym roku. Niestety nie zrobiłam zdjęcia. Nie okryłam, bo nie wiedziałam, że tak trzeba :oops: a ona zmarniała straszliwie, więc myslałam, że padła i spisałam ją na straty. Rosła sobie za murem w mało widocznym kącie. Minęły 2 lata i słaba zima a różyczka odżywa :tan
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo piękne róże :) fajnie że ta pnąca się ozywiła :)
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluje wytrwałości w porządkowaniu i projektowaniu ogrodu na takim ciężkim terenie ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewuś to miejsce z kamienną mozaiką jest normalnie moim marzeniem ;:108 Uwierz mi lepiej bym tego sama nie wymyśliła i tylko kombinuje gdzie coś podobnego u mnie zrobić ;:224
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzynastka - mnie ta róża bardzo ucieszyła ale zima była łagodna, wychodzi na to, że jest delikatna i na zimę będzie wymagać specjalnego traktowania :roll:

Izolek - witaj i dzięki :D , teraz jest milutko ale pamiętam jeszcze te pokrzywy po pachy ;:306

Nifredil - z tą kamienną mozajką to o skalniak chodziło? Ścieżka jest z płytek chodnikowych z odzysku i tam był spadek terenu a pod hamakami wyrównaliśmy do poziomu, żeby stolik się nie przewracał i wtedy powstał uskok, który jest zasłonięty kamieniami, no a potem trochę kamieni zostało i obłożyłam rośliny w okół i tak jakoś wyszło... faktycznie całkiem nieźle :D i jest to najmniej obsługowa część ogrodu ;:224 .

Wczoraj przegapiłam zdjęcie odzyskanej z rumowiska róży w całej okazałości, a zasługuje na nie, bo jeszcze taka okazała nie była :
Obrazek

i kilka zdjęć z wieczornego "obchodu" :
zaczynają rozkwitać dzwonki i firletka
Obrazek Obrazek

żurawka w pełni rozkwitu
Obrazek Obrazek

i zajęcze uszka w zachodzącym słońcu w towarzystwie krzewuszki i rozchodnika
Obrazek Obrazek

a tawuła z żylistkiem też tworzy zgrany duet :)

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Śliczne różyczki ;:138 Pięknie się odwdzięczają za opiekę ;:108 Jestem zachwycona tak obfitym kwitnieniem żurawki.Ja swoje posadziłam dopiero w tym roku więc na taki widok przyjdzie mi jeszcze poczekać ;:173
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam żurawki już kilka lat i zauważyłam, że na mojej gliniastej ziemi najlepiej rosną te o ciemnych lub bordowych liściach i w słońcu i w cieniu osiągają jak na mój gust olbrzymie rozmiary, mają dużo kwiatów na silnych i grubych łodygach, a te inne to jakoś się męczą i nie są tak okazałe :( Koleżanka ma piach i u niej zachowują się podobnie. Może to jakieś super żywotne odmiany ?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zajęcze uszka- uśmiałam się z tej nazwy. Mam tę roślinkę od lat i nie miałam pojęcia, że tak się nazywa :;230
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popatrz zajęcze uszka nie wiedziałam :tan a rzeczywiście wyglądają ja uszka zajączka ;:108 Żurawki ci przecudnie zakwitły ja moje już obciełam, nie lubię jak zawiązują nasionka, szkoda mi roślin by się wysilały :)
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie wszyscy mówią na tą roślinkę zajęcze uszka. Coś w tym jest , bo kształtem podobne i takie mięciutkie jak futerko :D
Tak naprawdę to się nazywa czyściec wełnisty ale zajęcze uszka są milsze dla ucha :wink:

a to inny ciekawy kwiatek- liście jak paprotka i śliczna mgiełka białych kwiatków, długo nie wiedziałam co mam i nazwałam to sobie paprotnikowy kwiat ;:306 aż się dowiedziałam, że to wiązówka bulwkowa
Obrazek

i tojeść kropkowana w towarzystwie rogownicy kutnerowatej
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”