Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie
Typowy przypadek przelania.
Skutek nie przesadzenia we właściwe przepuszczalne podłoże, trzymanie doniczki w osłonce, a nie na podstawce oraz w ciemnym kącie pokoju, a nie przy oknie. Wdała się choroba grzybowa.
Poczytaj ostatnie przypadki.
Skutek nie przesadzenia we właściwe przepuszczalne podłoże, trzymanie doniczki w osłonce, a nie na podstawce oraz w ciemnym kącie pokoju, a nie przy oknie. Wdała się choroba grzybowa.
Poczytaj ostatnie przypadki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przeczytałam i jestem przerażona. Jeszcze dziś ją przesadze i kupię środek grzybobojczy. Czy możecie podać jakiś konkretny? I jaki typ podłoza mam kupić?
- norbert76
Jeśli chodzi o preparat grzybobójczy, może być Topsin.
Jeśli chodzi o podłoże, to mieszanka ziemi uniwersalnej i żwirku albo perlitu, tak około 3:1. Wielkość doniczki większa o ok. 2 cm od wielkości bryły korzeniowej. Najprawdopodobniej część korzeni może być pogniła, to będzie oczywiście do odcięcia. Posyp wtedy miejsca cięcia sproszkowanym węglem.
Powycinaj też wszystkie ciemne fragmenty, ten młody liść całkowicie do odcięcia.
Jeśli chodzi o podłoże, to mieszanka ziemi uniwersalnej i żwirku albo perlitu, tak około 3:1. Wielkość doniczki większa o ok. 2 cm od wielkości bryły korzeniowej. Najprawdopodobniej część korzeni może być pogniła, to będzie oczywiście do odcięcia. Posyp wtedy miejsca cięcia sproszkowanym węglem.
Powycinaj też wszystkie ciemne fragmenty, ten młody liść całkowicie do odcięcia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Zrób jakieś 2 opryski, każdy w odstępie ok. tygodnia czasu. A później obserwacja czy nie pojawiają się nowe zmiany.
Edit: Możesz też jednocześnie podlać tym samym preparatem.
Edit: Możesz też jednocześnie podlać tym samym preparatem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sty 2019, o 11:46
Cześć czołem!
Prześledziłem temat, lecz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Parę osób wstawiło zdjęcie nowych liści, które wyglądały podobnie do liścia na mojej monsterze, natomiast problem nie został zdiagnozowany. Nie wiem, być może wszystko jest ok (?), ale coś mi mówi, że bynajmniej.

To co mnie zaniepokoiło to kolor liścia - jasny zielony przechodzący w żółć i brązowe "końcówki", które pojawiły się dzisiaj przez noc. Ostatni raz podlewałem monsterę dość dawno, bo ok. 3 tyg.-msc. Staram się nie robić tego częściej, bo wydaje mi się, że na dnie wciąż jest wilgotno (w przeszłości na jednym z liści pojawiła się czarna plama- wnioskuje, że z przelania). Jeśli chodzi o przewianie to niestety istnieje taka możliwość. Roślina stoi jakieś 3 m od drzwi balkonowych (dalej nie da rady).

Samą roślinę kupiłem niedawno, ok. 2 msc. temu. Wówczas przesadziłem ją do dużej czarnej doniczki z popularnego szwedzkiego sklepu na cztery litery. Doniczka posiada tylko jedną przepuszczalną dziureczkę. Nie ukrywam i bez bicia przyznam się - kupując monsterę byłem mało zorientowany na jej wymagania.

Cóż więcej powiedzieć. Z wypiekami na twarzy przyglądam się wzrostowi mojej ulubionej roślinki
i chciałbym naprawić to, co się da
Proszę o pomoc! Może moze moderator Norbert, bedzie wiedział co tutaj nie gra? Pozdrawiam!

Prześledziłem temat, lecz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Parę osób wstawiło zdjęcie nowych liści, które wyglądały podobnie do liścia na mojej monsterze, natomiast problem nie został zdiagnozowany. Nie wiem, być może wszystko jest ok (?), ale coś mi mówi, że bynajmniej.

To co mnie zaniepokoiło to kolor liścia - jasny zielony przechodzący w żółć i brązowe "końcówki", które pojawiły się dzisiaj przez noc. Ostatni raz podlewałem monsterę dość dawno, bo ok. 3 tyg.-msc. Staram się nie robić tego częściej, bo wydaje mi się, że na dnie wciąż jest wilgotno (w przeszłości na jednym z liści pojawiła się czarna plama- wnioskuje, że z przelania). Jeśli chodzi o przewianie to niestety istnieje taka możliwość. Roślina stoi jakieś 3 m od drzwi balkonowych (dalej nie da rady).

Samą roślinę kupiłem niedawno, ok. 2 msc. temu. Wówczas przesadziłem ją do dużej czarnej doniczki z popularnego szwedzkiego sklepu na cztery litery. Doniczka posiada tylko jedną przepuszczalną dziureczkę. Nie ukrywam i bez bicia przyznam się - kupując monsterę byłem mało zorientowany na jej wymagania.

Cóż więcej powiedzieć. Z wypiekami na twarzy przyglądam się wzrostowi mojej ulubionej roślinki

- norbert76
Monstera potrzebuje przepuszczalnego podłoża, tak jak było napisane wcześniej - czyli mieszanki ziemi i rozluźniacza. Na dnie powinna być warstwa keramzytu. Do tego musi mieć jasne stanowisko w pobliżu okna, nie tylko żeby mogła prawidłowo rosnąć, ale w zbyt ciemnym nie będą tworzyć się charakterystyczne dziury w liściach.
Jeśli piszesz, że podłoże długo pozostaje wilgotne, to niezbyt dobrze. Jeśli monstera została posadzona do samej ziemi to osobiście bym ją przesadził. Trzymanie zbyt długo bez podlewania też nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem.
Odetnij też ten fragment z tą plamą i możesz zrobić jeszcze profilaktyczny oprysk preparatem grzybobójczym.
Potem pozostaje obserwować roślinę.
Jak otwierasz balkon, to na ten czas możesz wynieść roślinę do drugiego pomieszczenia.
Jeśli piszesz, że podłoże długo pozostaje wilgotne, to niezbyt dobrze. Jeśli monstera została posadzona do samej ziemi to osobiście bym ją przesadził. Trzymanie zbyt długo bez podlewania też nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem.
Odetnij też ten fragment z tą plamą i możesz zrobić jeszcze profilaktyczny oprysk preparatem grzybobójczym.
Potem pozostaje obserwować roślinę.
Jak otwierasz balkon, to na ten czas możesz wynieść roślinę do drugiego pomieszczenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hej,
Jestem tutaj po raz pierwszy, ale tematyka została już prześledzona ponad pół roku temu. Jak moi przedmówcy, również zaliczam się do grona osób posiadających monsterę z dużego szwedzkiego sklepu. Po zakupie w krótkim czasie roślinkę zaatakował grzyb i dzięki radom, które tutaj znalazłam zażegnałam problem. Wyjęłam ją z osłonki, dokupiłam podstawkę i wsadziłam w gustowny, bardzo przewiewny kosz z trawy. Natomiast nie przesadzałam, uznałam, że poczekam z tym do wiosny. Monsterę ustawiłam na szafie po opanowaniu sytuacji, jakieś 3 metry naprzeciwko okna i jest to najbardziej oświetlona część pokoju, niestety nie mam możliwości ustawienia jej gdzie indziej. I stoi tam już od ponad 5 miesięcy. Problem, który się pojawił to: rosnące łodygi z nowymi liśćmi, które się nie otwierają. Najstarszemu troszeczkę pomogłam, w połowie jest jasnozielony, ale druga część lekko zbrązowiała. Idą kolejne, ale również zwinięte. Jak je ratować?
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Jestem tutaj po raz pierwszy, ale tematyka została już prześledzona ponad pół roku temu. Jak moi przedmówcy, również zaliczam się do grona osób posiadających monsterę z dużego szwedzkiego sklepu. Po zakupie w krótkim czasie roślinkę zaatakował grzyb i dzięki radom, które tutaj znalazłam zażegnałam problem. Wyjęłam ją z osłonki, dokupiłam podstawkę i wsadziłam w gustowny, bardzo przewiewny kosz z trawy. Natomiast nie przesadzałam, uznałam, że poczekam z tym do wiosny. Monsterę ustawiłam na szafie po opanowaniu sytuacji, jakieś 3 metry naprzeciwko okna i jest to najbardziej oświetlona część pokoju, niestety nie mam możliwości ustawienia jej gdzie indziej. I stoi tam już od ponad 5 miesięcy. Problem, który się pojawił to: rosnące łodygi z nowymi liśćmi, które się nie otwierają. Najstarszemu troszeczkę pomogłam, w połowie jest jasnozielony, ale druga część lekko zbrązowiała. Idą kolejne, ale również zwinięte. Jak je ratować?
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
- norbert76
Przecież w wątku nie raz było pisane - za ciemne stanowisko! W odległości trzech metrów masz zaledwie góra kilkanaście procent natężenia światła niż przy samej szybie.
Jeśli nie masz stanowiska przy oknie, to oddaj komuś kto będzie miał warunki, a sobie kup sztuczne kwiaty.
Podobnie z przesadzeniem, nie ma na co czekać, podłoże produkcyjne nie nadaje się do długotrwałej uprawy.
Jeśli nie masz stanowiska przy oknie, to oddaj komuś kto będzie miał warunki, a sobie kup sztuczne kwiaty.
Podobnie z przesadzeniem, nie ma na co czekać, podłoże produkcyjne nie nadaje się do długotrwałej uprawy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Za radą ustawiłam pod samym oknem. Jeszcze kiedy stała na szafie nie było dla mnie istotne jak rozłożą się liście, w nowym miejscu już troszkę bardziej. Czy tego potworka uda się jakoś okiełznać, tak aby go nie uszkodzić? Wbić paliki kokosowe, obwiązać? Jest to jeszcze możliwe? 
https://www.fotosik.pl/zdjecie/78a8efba3e25a1a9

https://www.fotosik.pl/zdjecie/78a8efba3e25a1a9
- norbert76
Dobrze by było wbić palik kokosowy, żeby miała się po czym wspinać. A jeśli chodzi o wielkość, to potrafi być w miarę rozrostu o wiele większa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ! Byłem dzisiaj w Obi i natknąłem się na przecenę Monster , duża sadzonk z palikiem bambusowym kosztowała 29,99 zł z 59,99zł. Kupiłem jedna była według mnie największa i najładniejsza ze wszystkich. Liście mają plamki , mogą to być objawy przelania ? Postaram się w tygodniu kupić ziemię do roślin doniczkowych , keramzyt i może coś do rozluźnienia ziemi. Po powrocie do domu obciąłem ten jeden najgorszy liść. Mam roślinę spryskać Topsinem albo czymś na choroby grzybowe ?

- norbert76
Tak, to objaw przelania. Odetnij jeszcze te dwa liście z plamami i zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Okej tak zrobię. Dziękuję.