Moje endorfiny w kolorach tęczy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje endorfiny w kolorach tęczy

Post »

Marzec, piękny czas ogrodowy, rozkosznych prac tyle,że nie ma kiedy własnym wątkiem się zająć. Nocą przeglądam wątki pomidorowe i o dyniowatych, szukam porad, metod na udaną uprawę.

Halinko, róże są bardzo pracochłonne,Już od marca (w tym roku właśnie tak) do póżnej jesieni jest przy nich robota, niewiele przegapisz a strata ogromna. Dlatego takie staranne dobieranie, a namiastki jakoś mi nie leżą. Nic więc dziwnego, że mam ich mało. A w ogóle to Ty żyjesz, nie zatyrałaś się? Mnie już niewiele brakuje :roll:Co robisz w tym tygodniu?

Kasiu, trochę wyżej pisałaś, że lubisz szczepić róże. Na jakiej podkładce to robisz i kiedy (miesiąc). Patyczki sadzone do ziemi, prosta metoda, ale mnie nie wyszło. To jest Gloria Dei, słaba od początku, nie rozrasta się. Zakwitła jednym marnym kwiatem. Jest dokarmiana jak należy, a mimo to jest słabiutka. Stwierdzam, że szczepienie jest lepsze. W tym sezonie spróbuję z inną odmianą, tym razem pnącą.

Tereniu,"paka" faktycznie spora,niezbyt wygodna do niesienia, ale leciutka. Chciałam jej zostawić dłuższe pędy, jednak nie mieściła się w tym pudełku, musiałam skrócić.
Moje pomidorki już po pikowaniu, panoszą się w doniczkach 11x11 i wrzeszczą, że chcą więcej słoneczka, jakby to ode mnie zależało. Mam 82 sadzonki, dużo rozdałam.
Wczoraj zamówiłam paliki dwumetrowe, z poprzednich zostały kikutki, do karłowych się przydadzą.

Ze zdjęciami mam właśnie problem.Są na dysku a nie ma ich tam gdzie "wybierz zdjęcie". Nie wiem dlaczego się tam nie wkleiło.Czekam na odwiedziny wnunia,on w tych sprawach jest moją prawą ręką,a właściwie głową.

Wszystkim życzę przyjemnego harowania, bez zakwasów i w towarzystwie słoneczka ;:3
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Kochana dzień dobry w piękny słoneczny dzionek. :wit
Co do szczepienia róży to ja po prostu ścinam kawałek róży tak by było przynajmniej z 5 oczek i wsadzam do ziemi wilgotnej i zacienionej przez jakieś inne krzewy,Lekko nadcinam i wsadzam ją lekko po ukosie i można nakryć to butelką bez korka, by było powietrze.Nie szczepie na innych różach tylko ukorzeniam same gałązki i najlepiej robić to teraz gdy się budzą.Nawet w letnią porę wsadzam do ziemi gdy jest okazja bo się złamała. :wit
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aaaa,Kasiu, to już wiem, to się nazywa ukorzenianie odpowiedniego odcinka pędu róży. Szczepienie to wyższa szkoła jazdy, potrzebna jest podkładka (dzika róża odpowiedniej odmiany),zraz róży oczekiwanej, różne akcesoria i ... drobiażdżek, umiejętności. Wg Twojej receptury ukorzenię różę pnącą, którą wypatrzyłam na trasie dom-przedszkole. Pozwolenie właścicielki już mam, kiedy chcę i ile chcę. Zrobię to teraz, utnę ze trzy kawałki żeby było pewniej. U tej pani rośnie już tak ukorzeniona, ładny duży krzak, obficie kwitnie, właśnie z tego samego krzewu. Może pnące są łatwiejsze?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dopiero teraz rozkwita u nas co nieco. Zieleni jest sporo, ale kwiecia jak na lekarstwo. W porównaniiu z niektórymi Waszymi wątkami to kwitnienie jest mocno opóżnione.

Najwcześniej rozkwitło to coś.Obrazek

Obrazek

Oraz fiołkiObrazek

Obrazek

Tę piękność mam od christinkrysi
Obrazek

Obrazek
Azalia w doniczce czeka na wysadzenie.

Obrazek

Miłeczkom już pękają pąki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam taką cichutką nadzieję, że morela bezpiecznie dokończy swoje kwitnienie, bez przymrozków i bez deszczu.
Obrazek

I na koniec POMIDORKI
Obrazek

U nas znów się oziębiło, że aż trzeba było napalić w piecu.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Wandziu ;:196
Wiosnę masz piękną nie narzekaj i to" coś " tak ślicznie kwitnie ;:138 ;:180 to nie jest przypadkiem cebulica ??? Miłki ;:333
A pomidorki ;:oj ;:oj ;:oj jakie ładne , moje dopiero z ziemi wyszły :(
U nas też zimno i strasznie wiało - nie dało się pracować na działce ;:185
Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę ;:168
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu,Twoje pomidory są wysiane w dobrym terminie, mnie za bardzo paluszki swędziały w lutym i 25.II. dałam im poszaleć. Teraz muszę sadzonkom utrudniać życie żeby zbytnio nie urosły.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

He , he ;:306 Co to za ogrodnik co utrudnia sadzonką życie żeby nie rosły :;230
Pozdrawiam i życzę miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Morela mniam i oby pięknie wyrosły owoce by mrozu nie było.
Piękny miłek, nie mam żadnego dla mnie kurcze za drogie. ;:124
Pięknie i kolorowo juz u Ciebie u mnie również kolaż się robi. ;:138
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando pomidorki mamy wielkością identyko, mnie wiele siewek tego roku po pikowaniu padło, nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, to ja mam życie utrudnione nie one. Przed południem wynoszę ;:223, po południu przynoszę ;:223 ... , a przecież mogłam wysiać trzy tygodnie póżniej ;:14.

Kasiu, morela szczęśliwie przekwitła, liczę na obfity plon, bo koncert wśród kwiecia był imponujący. Teraz kwitnie wczesna odmiana brzoskwini a w pąkach stoi póżniejsza odmiana no i znów obawa ;:202

Miłki drogie,to fakt, ale można z nasion. 3-4 lata i masz kwitnącego miłka. Przypomnij się w lipcu.

Dorotko, u mnie sadzonki nie padają po pikowaniu, ale kiełkowanie nasion było bardzo nierówne, rozpiętość to 3 - 15 dni. Były też niewypały i trzeba było robić dosiewki, też z różnym powodzeniem. Myślę, że niektóre osoby wysłały na akcję nasiona pomieszane stare ze świeżymi. Ja też miałam nasiona z dwóch roczników ,ale zapakowałam osobno i wpisałam daty żeby było wiadomo z czym się ma do czynienia. Teraz mam sadzonki duże, małe i maciupkie.
Myślę, Dorotko, że masz marną ziemię, może nawet z ziemiórką, bo i to się zdarza, albo mają za mokro.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu a gdzie zdjęcia z ogrodu ??? czekam , pochwal się co Ci kwitnie ;:180
Serdecznie pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, dopiero dziś mogę spełnić Twoje życzenie co też czynię z ogromna radością,że mogę pokazać swoje skromne ale jednak skarby.
Obrazek

Ten bardzo długo stoi w pąku.
Obrazek

Obrazek

A tym trzem zrobiłam sesję zdjęciową.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro dodam kolejne zdjęcia. Przerwa była w prezentowaniu ogrodu, ale zdjęcia były robione na bieżąco, bez żadnej przerwy.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu witaj ;:196 Pięknie ;:180 ;:180 ;:180
Tulipany , żonkile hiacynty śliczne a te żółte słoneczka to co ??? ja miałam białe tulipany a w tym roku ani jeden nie zakwitł - same liściory ;:223
na ostatnim zdjęciu też coś ładne co nie znam - możesz mnie oświecić :D
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, te żółte słoneczka to miłek wiosenny, a zielone na ostatnim zdjęciu to różeniec górski, zioło z grupy adaptogenów.

Ogromne liściory tulipanów zamiast kwiatów, też to mam i to w zmasowanej ilości. Nie wiem co jest, sadziłam same dorodne cebule po kilka, kilkanaście sztuk w pojemnikach. W niektórych zakwitł tylko jeden, ale były też kompletne kwitnienia. Wirus jaki czy co? Niczym nie zaprawiałam, a może trzeba?

Obiecane wczoraj zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomidory, moje oczko w głowie. Z każdą godziną robi się zimniej, a w nocy 6/7 maja ma być 0*C. Natomiast w Ogrodników i w zimną Zośkę ma być upalnie (prognoza na dwa tygodnie).
Obrazek

Tulipan - róża Obrazek
...i z boku Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stara odmiana, czerwone przystojniakiObrazek

Obrazek

Jest zimno, mokro, niemiło. Jedynie tulipany chyba tak lubią, bo kwitną przecudnie. Ubiegłej wiosny (a może rok wcześniej) takie były upały,że płatki w pąkach zasychały i się nie rozwinęły, a inne raz rozłożone nie miały siły złożyć się na noc, zasychały po jednym dniu. Wszędzie i zawsze najlepszy jest umiar.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WANDZIU Pięknie ;:oj ;:oj ;:oj ale masz tych tulipanów i tyle odmian ;:333
Co zrobisz z pomidorkami - zostawisz pod włókniną czy będziesz zabierać do domu ??? moje są w szklarence i nie wiem co zrobić , może jeszcze przykryć włókniną ??? jak myślisz .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”