Marpy kwiatki i rabatki..CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki i rabatki..CD

Post »

W poprzednim poście pokazałaś żółtą roslinkę razem z pomarańczową jeżówką.
Czy to rumianek jakiś, czy rudbekia? Wieloletnie?
Cudowny kolor.
Wiem, ze nie można mieć wszystkiego, ale zachłanność jest okropna.
Niektórzy tak mają z ciuchami, czy butami, ja mam z roslinami.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu miło ,że wpadłaś i okazałaś zainteresowanie moim nowym złocieniem ;:173

jesiennych obrazków garść...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dziękuję zaglądającym :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Maryniu piękna jest jesień w Twoim ogrodzie, nie ma pustki, tylko cała masa wspaniałych przebarwionych roślin.....a te trawy ;:oj ...... po prostu ślicznie ;:138
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu zdjęcia wciąż piękne ;:333 A co za roślinki są na tych fotkach?

Obrazek
Obrazek

Drugie to chyba sadziec, a pierwsze?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu Droga!- pierwsze to dziękuję za odwiedziny cieszę się,że pochwaliłaś moje zdjęcia ;:168
Na pierwszym - pączkujący ciemiernik a na drugim to rozjaśniony słońcem żeniszek :)
Agnieszko - dziękuje za odwiedziny i miłe słowa! ;:168

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale mnie zmyliły ;:306
A ten żeniszek to taki zwykły, bo wysoki jakiś taki... a ciemiernik - jaka odmiana, czyżby cuchnący?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu to zwykły żeniszek siany przez mnie rośnie przy różach a że różom dogadzałam całe lato więc i jemu się dostało , zresztą co roku mam go w tym miejscu i jest dość wysoki ok.50-60 cm... :) a ciemiernik to korsykański mam go pierwszy rok i ma zamiar już kwitnąć... :)

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"...dość wysoki..."? mój ma 10cm! :;230
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Maryniu cudowne widoki z trawami, miskant cukrowy kołysze się na wietrze samopas, liście hortensji dębolistnej kipią czerwienią a moje zielone jakby zimna nie poczuły ;:3
Zawsze po spacerku w Twoim ogrodzie rozmyślan nad przeróbkami :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

Maryniu dotarłam wreszcie i ja...najpierw jak zwykłe pozachwycałam się Twoimi bajecznym ogrodem i fotkami od których trudno się oderwać :wink: ...parę dni i tyle do nadrobienia...to z tym czymś suchym, jakby 'oszronionym' wyszło bardzo interesująco...żyleta...czyj to nasiennik?

Urzekła mnie ta fotka i roślina/y na niej...to fioletowe z pstrymi liśćmi?...piękne toto jest ;:226 ....może pamiętasz nazwę?...będę mogła zapolować :wink: ....ta fantastyczna kępa za nią, to może Hakonechloa macra 'Aureola'?...bosko wygląda, ale ją akurat mam, tylko o niebo mniejszą :lol:

Obrazek

marpa pisze:Upałów nie lubię ale umiarkowane ciepło to i owszem!

Lubimy to samo...tropiki nie są dla nas, ale to kwestia przystosowania....przekonałam się o tym w tym roku...a jak?...otóż, mam znajomego Irakijczyka, który już od lat mieszka w Polsce (klient M)...w tym roku na wakacje pojechał w rodzinne strony, wrócił pod koniec sierpnia gdy temperatury oscylowały już w granicach 28 stopni....czyli dla nas nadal upały i wszyscy chodzimy na letniaka...patrzę, a on w zapiętym pod szyję polarze ;:202 i narzeka, jak to u nas zimno!...jak był w Iraku to było fajnie bo było 43 stopnie...a jak było 50 stopni, to było już trochę !!! za gorąco i trzeba było się w domu chować ;:oj :shock: ....ja w takich temperaturach już dawno 'wąchałabym kwiatki', ale od spodu...:roll:
marpa pisze:Nie bądź Elu taka skromna zapewne i w Twoim pięknym prawdziwym ;:108 ogrodzie jest się czym pocieszyć! ;:173
A to ciekawe i dało mi do myślenia....czyżby nasza Marynia wygadała się przypadkiem? ;:218 ....gdzie to można kupić takie doskonałe atrapy roślin ogrodowych...to dlatego Twój ogród tak świetnie cały czas wygląda...wszystko masz sztuczne z plastiku....ale nas nabrałaś :;230 ;:306 ;:306 ;:306

Tak na serio, to ja właśnie dokładnie to samo myślę o Twoim ogrodzie...z różnorodnością i bogactwem roślin, które masz w ogrodzie, mój ogród nie może się równać, ale dziękuję za miłe słowa uznania dla mojego, o wiele skromniejszego, ogródeczka ;:196 ;:108
Z jesiennych kwiatów mam rozchodniki okazałe i dalie, które jak wiadomo kwitną do przymrozków, kocimiętka też ma długi okres kwitnienia...i to by było na tyle...wiesz czego u mnie najwięcej, ale to albo liściaste, albo kwitnie latem...trza by cosik sobie dosadzić na pożegnanie jesieni...w tym roku już nie dam rady :roll:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładna ta jesień, tylko u mnie zimna :roll: Rano było -4, więc przetrwają nieliczne kwiaty. Trawom nie powinno to mocno zaszkodzić i to jest argument za tym, żeby pojawiło się ich więcej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Niesamowity jest ten zawilec, tyle kwiatów chyba jeszcze nigdy nie widziałam.
Ale dopiero widoki ogólne dają pojęcie jak piękny masz ogród. :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu- może to odmiana mini jest??? :) U mnie akurat żeniszki rosną doskonale no i szałwie błyszczące też osiągają imponujące rozmiary, przynajmniej widać je na rabacie .Nie ma opcji ,żebym miała nie mieć tych roślin co roku u siebie .Z szałwiami wczoraj się pożegnałam poszły już na kompost były lekko przymrożone a miejsce pod cebulowe potrzebne już. Wcześniej nie mogłam ich wyrwać bo pięknie kwitły a ja nie mam ;:167 no nie potrafię wyrzucać zdrowych roślin... Tulipany już kilka dni temu posadziłam w pojemnikach no i wczoraj zajęły miejsce po szałwiach... :) No jak się nie ma miejsca to trzeba sobie jakoś radzić!
Dziękuję,że mnie odwiedzasz!

Mario- jak miło takie słowa słyszeć ;:168 cieszę się,że mój ogródek może być dla Ciebie inspiracją do przeróbek! ;:167 Przeróbki wszelkie - uwielbiam !

Elu miło mi,że dotarłaś do mnie! ;:168 Za wszystkie miłe słowa jestem Ci bardzo wdzięczna! ;:167
Nasiennik - trojeści bulwiastej ...może się po raz pierwszy rozsieje? :) Oby nie u sąsiadów ;:306
Ellaa pisze:może pamiętasz nazwę?..
no wiesz cooo???nazwać swoje / i inne/ rośliny potrafię... ;:306 z moją pamięcią jeszcze nie jest tak źle!
To jeden z nowych nabytków barbula variegata . Ciekawa jestem czy przezimuje...przed laty miałam ale nie przeżyła zimy ale była z podziału dużej roślin a te kupiłam w doniczce.Muszę ją okryć na zimę! A moja hackonechloa to rzeczywiście olbrzymka! :)
Ellaa pisze:Twój ogród tak świetnie cały czas wygląda...wszystko masz sztuczne z plastiku....
nie z plastiku...nie z plastiku..sama natura !!! ;:190 Nie będziemy się licytować na ogródki... ;:oj
Pisząc o Twoim prawdziwym ogrodzie miałam na myśli właśnie jego naturalność ...tak jak lubię a nie lubię zażwirowanych "ogrodów " ...Wszystko w miarę i z umiarem ,żwirowe ścieżki jak najbardziej bo odrobina żwiru i kamienia w ogrodzie ładnie wygląda ;:333 No ale są gusta i guściki a z nimi się nie dyskutuje!
Dalie już wczoraj poszły do piwnicy bo przymrozek je już załatwił!
Kocimiętkę miałam ale jakaś taka pokładająca się była i wywaliłam ...u mnie kwitną rozchodniki , astry jesienne /marcinki/ posadzone wiosną chryzantemy są na razie w pąkach , zostawię na zimę co wypadanie to wypadnie bo na razie nie wiem jakie będą.
Ewciu u mnie też taka temperatura...dziś będzie ciąg dalszy usuwania roślin i sadzenia cebulowych . U mnie to jest nieco skomplikowane bo muszę sadzić w doniczkach i gdzieś je zadołować a to już wyższa szkoła jazdy! ;:306 miejsca brak!!!

Comciu bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ! ;:168

wczoraj w moim ogródku..

liliowiec się nie dał przymrozkowi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
z olbrzymiej kępy astra została jedna sadzonka po M-owych porządkach wiosennych w przedogródku ;:145 dobrze,że od moich rabat trzyma się z daleka ...wie natomiast jak dbać o część warzywną ogródka :) i zna się na pomidorach,ogórkach,malinach,...itd...
Obrazek
wiele roślin przybrało jesienne barwy..borówka
Obrazek

Obrazek

Obrazek
pinki przybrała tylko mocniejsze barwy a vanilka już zrudziała
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
multi blue się nie daje i kwitnie mimo spartańskich warunków w jakich rośnie ma pomiędzy płytkami ziemi na pow.20x40cm...widać tak lubi!
Obrazek

Obrazek

Obrazek
krasnalek to nie ozdoba ogrodowa /to tak,żeby nie było ... ;:191 /lubię ochraniać wszelkie wbijane patyki służące do podwiązywania roślin , żeby sobie krzywdy nie zrobić / oczy/ bo ja już przygodę z patykiem miałam 2x odtąd jestem ostrożna!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Piękny jesienny ogródek widzę Maryniu. ;:333
Podobno wybierasz się na wystawę ogrodniczą.
Pewno nie wrócisz z pustymi rękami. :uszy
Zajrzę zobaczyć co kupiłaś. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko miło,że zajrzałaś ;:168
A co do wystawy to bardziej poznawczo tylko , na pewno bagażnik się domknie z ledwością ;:306 jak wiesz miejsca u mnie brak chroniczny ! Większe zakupy nie w planie .To bardzo bliska wyprawa więc gwoli rozrywki mam zamiar się wybrać :) . Byłam w czerwcu i niczego nie kupiłam ale pooglądać można ... nie powiem,że niczego ciekawego nie zobaczyłam ale u mnie jest rynek ogrodniczy dobrze zaopatrzony i jak mam na coś ochotę to nie ma problemu... ale jakby co ;:131 ..to czego nie !!! ;:306

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”