Marpy kwiatki i rabatki..CD
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marpy kwiatki i rabatki..CD
W poprzednim poście pokazałaś żółtą roslinkę razem z pomarańczową jeżówką.
Czy to rumianek jakiś, czy rudbekia? Wieloletnie?
Cudowny kolor.
Wiem, ze nie można mieć wszystkiego, ale zachłanność jest okropna.
Niektórzy tak mają z ciuchami, czy butami, ja mam z roslinami.
Czy to rumianek jakiś, czy rudbekia? Wieloletnie?
Cudowny kolor.
Wiem, ze nie można mieć wszystkiego, ale zachłanność jest okropna.
Niektórzy tak mają z ciuchami, czy butami, ja mam z roslinami.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Maryniu piękna jest jesień w Twoim ogrodzie, nie ma pustki, tylko cała masa wspaniałych przebarwionych roślin.....a te trawy
...... po prostu ślicznie 

- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryniu zdjęcia wciąż piękne
A co za roślinki są na tych fotkach?

Drugie to chyba sadziec, a pierwsze?

Drugie to chyba sadziec, a pierwsze?
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- marpa
Basiu Droga!- pierwsze to dziękuję za odwiedziny cieszę się,że pochwaliłaś moje zdjęcia
Na pierwszym - pączkujący ciemiernik a na drugim to rozjaśniony słońcem żeniszek
Agnieszko - dziękuje za odwiedziny i miłe słowa!

Na pierwszym - pączkujący ciemiernik a na drugim to rozjaśniony słońcem żeniszek

Agnieszko - dziękuje za odwiedziny i miłe słowa!

- baasik
Ale mnie zmyliły
A ten żeniszek to taki zwykły, bo wysoki jakiś taki... a ciemiernik - jaka odmiana, czyżby cuchnący?

A ten żeniszek to taki zwykły, bo wysoki jakiś taki... a ciemiernik - jaka odmiana, czyżby cuchnący?
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
- marpa
Basiu to zwykły żeniszek siany przez mnie rośnie przy różach a że różom dogadzałam całe lato więc i jemu się dostało , zresztą co roku mam go w tym miejscu i jest dość wysoki ok.50-60 cm...
a ciemiernik to korsykański mam go pierwszy rok i ma zamiar już kwitnąć...

- baasik
"...dość wysoki..."? mój ma 10cm! 

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Maryniu cudowne widoki z trawami, miskant cukrowy kołysze się na wietrze samopas, liście hortensji dębolistnej kipią czerwienią a moje zielone jakby zimna nie poczuły
Zawsze po spacerku w Twoim ogrodzie rozmyślan nad przeróbkami

Zawsze po spacerku w Twoim ogrodzie rozmyślan nad przeróbkami

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Maryniu dotarłam wreszcie i ja...najpierw jak zwykłe pozachwycałam się Twoimi bajecznym ogrodem i fotkami od których trudno się oderwać
...parę dni i tyle do nadrobienia...to z tym czymś suchym, jakby 'oszronionym' wyszło bardzo interesująco...żyleta...czyj to nasiennik?
Urzekła mnie ta fotka i roślina/y na niej...to fioletowe z pstrymi liśćmi?...piękne toto jest
....może pamiętasz nazwę?...będę mogła zapolować
....ta fantastyczna kępa za nią, to może Hakonechloa macra 'Aureola'?...bosko wygląda, ale ją akurat mam, tylko o niebo mniejszą

Lubimy to samo...tropiki nie są dla nas, ale to kwestia przystosowania....przekonałam się o tym w tym roku...a jak?...otóż, mam znajomego Irakijczyka, który już od lat mieszka w Polsce (klient M)...w tym roku na wakacje pojechał w rodzinne strony, wrócił pod koniec sierpnia gdy temperatury oscylowały już w granicach 28 stopni....czyli dla nas nadal upały i wszyscy chodzimy na letniaka...patrzę, a on w zapiętym pod szyję polarze
i narzeka, jak to u nas zimno!...jak był w Iraku to było fajnie bo było 43 stopnie...a jak było 50 stopni, to było już trochę !!! za gorąco i trzeba było się w domu chować
....ja w takich temperaturach już dawno 'wąchałabym kwiatki', ale od spodu...
....gdzie to można kupić takie doskonałe atrapy roślin ogrodowych...to dlatego Twój ogród tak świetnie cały czas wygląda...wszystko masz sztuczne z plastiku....ale nas nabrałaś

Tak na serio, to ja właśnie dokładnie to samo myślę o Twoim ogrodzie...z różnorodnością i bogactwem roślin, które masz w ogrodzie, mój ogród nie może się równać, ale dziękuję za miłe słowa uznania dla mojego, o wiele skromniejszego, ogródeczka
Z jesiennych kwiatów mam rozchodniki okazałe i dalie, które jak wiadomo kwitną do przymrozków, kocimiętka też ma długi okres kwitnienia...i to by było na tyle...wiesz czego u mnie najwięcej, ale to albo liściaste, albo kwitnie latem...trza by cosik sobie dosadzić na pożegnanie jesieni...w tym roku już nie dam rady

Urzekła mnie ta fotka i roślina/y na niej...to fioletowe z pstrymi liśćmi?...piękne toto jest

marpa pisze:Upałów nie lubię ale umiarkowane ciepło to i owszem!
Lubimy to samo...tropiki nie są dla nas, ale to kwestia przystosowania....przekonałam się o tym w tym roku...a jak?...otóż, mam znajomego Irakijczyka, który już od lat mieszka w Polsce (klient M)...w tym roku na wakacje pojechał w rodzinne strony, wrócił pod koniec sierpnia gdy temperatury oscylowały już w granicach 28 stopni....czyli dla nas nadal upały i wszyscy chodzimy na letniaka...patrzę, a on w zapiętym pod szyję polarze

A to ciekawe i dało mi do myślenia....czyżby nasza Marynia wygadała się przypadkiem?marpa pisze:Nie bądź Elu taka skromna zapewne i w Twoim pięknym prawdziwymogrodzie jest się czym pocieszyć!

Tak na serio, to ja właśnie dokładnie to samo myślę o Twoim ogrodzie...z różnorodnością i bogactwem roślin, które masz w ogrodzie, mój ogród nie może się równać, ale dziękuję za miłe słowa uznania dla mojego, o wiele skromniejszego, ogródeczka

Z jesiennych kwiatów mam rozchodniki okazałe i dalie, które jak wiadomo kwitną do przymrozków, kocimiętka też ma długi okres kwitnienia...i to by było na tyle...wiesz czego u mnie najwięcej, ale to albo liściaste, albo kwitnie latem...trza by cosik sobie dosadzić na pożegnanie jesieni...w tym roku już nie dam rady

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładna ta jesień, tylko u mnie zimna
Rano było -4, więc przetrwają nieliczne kwiaty. Trawom nie powinno to mocno zaszkodzić i to jest argument za tym, żeby pojawiło się ich więcej 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Niesamowity jest ten zawilec, tyle kwiatów chyba jeszcze nigdy nie widziałam.
Ale dopiero widoki ogólne dają pojęcie jak piękny masz ogród.
Ale dopiero widoki ogólne dają pojęcie jak piękny masz ogród.

- marpa
Basiu- może to odmiana mini jest???
U mnie akurat żeniszki rosną doskonale no i szałwie błyszczące też osiągają imponujące rozmiary, przynajmniej widać je na rabacie .Nie ma opcji ,żebym miała nie mieć tych roślin co roku u siebie .Z szałwiami wczoraj się pożegnałam poszły już na kompost były lekko przymrożone a miejsce pod cebulowe potrzebne już. Wcześniej nie mogłam ich wyrwać bo pięknie kwitły a ja nie mam
no nie potrafię wyrzucać zdrowych roślin... Tulipany już kilka dni temu posadziłam w pojemnikach no i wczoraj zajęły miejsce po szałwiach...
No jak się nie ma miejsca to trzeba sobie jakoś radzić!
Dziękuję,że mnie odwiedzasz!
Mario- jak miło takie słowa słyszeć
cieszę się,że mój ogródek może być dla Ciebie inspiracją do przeróbek!
Przeróbki wszelkie - uwielbiam !
Elu miło mi,że dotarłaś do mnie!
Za wszystkie miłe słowa jestem Ci bardzo wdzięczna!
Nasiennik - trojeści bulwiastej ...może się po raz pierwszy rozsieje?
Oby nie u sąsiadów
z moją pamięcią jeszcze nie jest tak źle!
To jeden z nowych nabytków barbula variegata . Ciekawa jestem czy przezimuje...przed laty miałam ale nie przeżyła zimy ale była z podziału dużej roślin a te kupiłam w doniczce.Muszę ją okryć na zimę! A moja hackonechloa to rzeczywiście olbrzymka!
Nie będziemy się licytować na ogródki...
Pisząc o Twoim prawdziwym ogrodzie miałam na myśli właśnie jego naturalność ...tak jak lubię a nie lubię zażwirowanych "ogrodów " ...Wszystko w miarę i z umiarem ,żwirowe ścieżki jak najbardziej bo odrobina żwiru i kamienia w ogrodzie ładnie wygląda
No ale są gusta i guściki a z nimi się nie dyskutuje!
Dalie już wczoraj poszły do piwnicy bo przymrozek je już załatwił!
Kocimiętkę miałam ale jakaś taka pokładająca się była i wywaliłam ...u mnie kwitną rozchodniki , astry jesienne /marcinki/ posadzone wiosną chryzantemy są na razie w pąkach , zostawię na zimę co wypadanie to wypadnie bo na razie nie wiem jakie będą.
Ewciu u mnie też taka temperatura...dziś będzie ciąg dalszy usuwania roślin i sadzenia cebulowych . U mnie to jest nieco skomplikowane bo muszę sadzić w doniczkach i gdzieś je zadołować a to już wyższa szkoła jazdy!
miejsca brak!!!
Comciu bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa !
wczoraj w moim ogródku..
liliowiec się nie dał przymrozkowi

z olbrzymiej kępy astra została jedna sadzonka po M-owych porządkach wiosennych w przedogródku
dobrze,że od moich rabat trzyma się z daleka ...wie natomiast jak dbać o część warzywną ogródka
i zna się na pomidorach,ogórkach,malinach,...itd...

wiele roślin przybrało jesienne barwy..borówka

pinki przybrała tylko mocniejsze barwy a vanilka już zrudziała

multi blue się nie daje i kwitnie mimo spartańskich warunków w jakich rośnie ma pomiędzy płytkami ziemi na pow.20x40cm...widać tak lubi!

krasnalek to nie ozdoba ogrodowa /to tak,żeby nie było ...
/lubię ochraniać wszelkie wbijane patyki służące do podwiązywania roślin , żeby sobie krzywdy nie zrobić / oczy/ bo ja już przygodę z patykiem miałam 2x odtąd jestem ostrożna!

Dziękuję,że mnie odwiedzasz!
Mario- jak miło takie słowa słyszeć

Elu miło mi,że dotarłaś do mnie!

Nasiennik - trojeści bulwiastej ...może się po raz pierwszy rozsieje?

no wiesz cooo???nazwać swoje / i inne/ rośliny potrafię...Ellaa pisze:może pamiętasz nazwę?..

To jeden z nowych nabytków barbula variegata . Ciekawa jestem czy przezimuje...przed laty miałam ale nie przeżyła zimy ale była z podziału dużej roślin a te kupiłam w doniczce.Muszę ją okryć na zimę! A moja hackonechloa to rzeczywiście olbrzymka!

nie z plastiku...nie z plastiku..sama natura !!!Ellaa pisze:Twój ogród tak świetnie cały czas wygląda...wszystko masz sztuczne z plastiku....

Pisząc o Twoim prawdziwym ogrodzie miałam na myśli właśnie jego naturalność ...tak jak lubię a nie lubię zażwirowanych "ogrodów " ...Wszystko w miarę i z umiarem ,żwirowe ścieżki jak najbardziej bo odrobina żwiru i kamienia w ogrodzie ładnie wygląda

Dalie już wczoraj poszły do piwnicy bo przymrozek je już załatwił!
Kocimiętkę miałam ale jakaś taka pokładająca się była i wywaliłam ...u mnie kwitną rozchodniki , astry jesienne /marcinki/ posadzone wiosną chryzantemy są na razie w pąkach , zostawię na zimę co wypadanie to wypadnie bo na razie nie wiem jakie będą.
Ewciu u mnie też taka temperatura...dziś będzie ciąg dalszy usuwania roślin i sadzenia cebulowych . U mnie to jest nieco skomplikowane bo muszę sadzić w doniczkach i gdzieś je zadołować a to już wyższa szkoła jazdy!

Comciu bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa !

wczoraj w moim ogródku..
liliowiec się nie dał przymrozkowi

z olbrzymiej kępy astra została jedna sadzonka po M-owych porządkach wiosennych w przedogródku

wiele roślin przybrało jesienne barwy..borówka

pinki przybrała tylko mocniejsze barwy a vanilka już zrudziała

multi blue się nie daje i kwitnie mimo spartańskich warunków w jakich rośnie ma pomiędzy płytkami ziemi na pow.20x40cm...widać tak lubi!

krasnalek to nie ozdoba ogrodowa /to tak,żeby nie było ...

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Piękny jesienny ogródek widzę Maryniu.
Podobno wybierasz się na wystawę ogrodniczą.
Pewno nie wrócisz z pustymi rękami.
Zajrzę zobaczyć co kupiłaś.

Podobno wybierasz się na wystawę ogrodniczą.
Pewno nie wrócisz z pustymi rękami.

Zajrzę zobaczyć co kupiłaś.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- marpa
Grażynko miło,że zajrzałaś 
A co do wystawy to bardziej poznawczo tylko , na pewno bagażnik się domknie z ledwością
jak wiesz miejsca u mnie brak chroniczny ! Większe zakupy nie w planie .To bardzo bliska wyprawa więc gwoli rozrywki mam zamiar się wybrać
. Byłam w czerwcu i niczego nie kupiłam ale pooglądać można ... nie powiem,że niczego ciekawego nie zobaczyłam ale u mnie jest rynek ogrodniczy dobrze zaopatrzony i jak mam na coś ochotę to nie ma problemu... ale jakby co
..to czego nie !!!

A co do wystawy to bardziej poznawczo tylko , na pewno bagażnik się domknie z ledwością