Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

Michale :;230

witaj Aniu anabuko w imieniu burka dziękuję za komplement. Psina śliczna, jak wszystkie i prawie mądra :wink:

Ulka masz ogromną wiedzę na temat fauny i flory. Ptaszki bardzo lubię. Nie przeganiam ich z ogródka,ale też nie zachęcam do osiedlania się w nim.Ze względu na Kotową oczywiście. Zawsze jak znajduję w ogródku ptasie zwłoki , to mi niezmiernie przykro! I tłumaczę jej jak pasterz krowie,że myszy "tak" ,ale natura jest silniejsza.

Asiu pies po pierwszej fotce był już znudzony. Ten pies urodził się do pracy,jej matka zaganiała konie w stadninie i wiem,że ona też byłaby w tym świetna. Ale naturze się coś pokiełbasiło,bo dając jej taki charakter w genach ,dała jej zabójczą dysplazję stawów biodrowych ...

Ewuniu constancjo ;:196
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

od kilku dni,nad ranem,kiedy sen już lżejszy,śnią mi się RÓŻE! Całe krzaki kwitnące! Boże! Mam już późne objawy!
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

terlica pisze:...śnią mi się RÓŻE! Całe krzaki kwitnące! Boże!
;:306 ;:306 ;:306
Całymi miesiącami miałam takie sny. A kiedy wiosną posadziłam pierwsze krzewy to spędzałam z nimi więcej czasu niż z rodziną. ;:131 Po pracy pierwsze kroki kierowałam do róż i oglądałam każdą z osobna, listek po listku.... gadałam do nich i głaskałam listeczki. Nie! Nie śpiewałam, bo bałam się, że mnie ktoś usłyszy. ;:218
Nadal mam różane sny. ;:108 Z tym, że teraz w tych snach moje róże padają ofiarami wszystkich plag egipskich, mączniaka, plamistości, całych armii mszyc i wszelkiej maści gąsienic, przędziorków, nimułek i skoczków. No normalnie mokra się budzę. :;230
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Ewuniu nie mów mi proszę,że może być gorzej - z różyczką oczywiście,bo sny o całych ukwieconych krzakach są OK! :)

Trochę mojej dzisiejszej jesieni:

Obrazek

Obrazek Obrazek

pęcherznice zgubiły już liście

Obrazek

Obrazek

dwie borówki amerykańskie i z przodu jagoda kamczacka

Obrazek

W trawie piszczą

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

krople deszczu na liściach orlików

Obrazek

i żeby nie było,ostatni kwitnący słonecznik! :D :D

Obrazek

Obrazek

i moja druga czerwona NN,która była zakupiona jako pnąca,ale nie widać po niej by się piąć chciała,niezbyt wysoka jest.
i Haendel, co polazł kwitnąć na drugą stronę!

Obrazek Obrazek

Hjuston czy ja mam problem?!
na zdjęciu Pomponella akurat,ale każda z moich 9 posadzonych 2 tyg. temu róż,puszcza pąki. Co robić? Kopczyki rozgarnąć?

Obrazek

nie tylko im się wydaje,że to wiosna ...

Obrazek

tyle,że zawilcem się przejmować nie będę.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że masz takie same grzybki jak ja ;:306 Najwyraźniej nie każdy zasłużył sobie na maślaki w ogrodzie ;:224
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Kopczyki pod óżami masz już takie typowo zimowe??? Jeśli tak to rozgarnij. Mnie dziewczyny oświeciły, że zimowe kopce przed pierwszymi, większymi mrozami mam usypać.
Ja mam podobny problem, bo pobudziły się wszystkie róże od Kasi i kilka z tych sadzonych ostatnio. Póki co nie biję na larum ale też się zastanawiam co z tym zrobić. ;:218
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dziewczyny, jest ciepło to róże się budzą, zwłaszcza te przedwcześnie wykopane z innych miejsc ( jak u Constancji :wink: ) ale to nic złego. Te paczki przemarzną, bedą kolejne :uszy
Na kopce za wcześnie, różom jest za ciepło i zaczynają wzrost. Powinno się je usypać po pierwszej fali mrozów ;:108
Różane sny...ehhh..kto ich nie ma ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Aniu zanim wydarłam trawę pod brzozami,miałam tam brązowe kozaczki :D

Ewo, Kasiu tak jest! Rozgarnę! ale jutro!
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Ewo!
Widzę, że klimat u Ciebie jak na Wyspach Wielkanocnych ;:oj, fantastyczne kwitnienia o tej porze jeszcze, naprawdę masz co pokazać, ja z okrywaniem i kopczykowaniem jeszcze czekam :roll:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Ze wszystkich roślin krople na orlikach najlepiej się prezentują ;:333 U Ciebie brzozy się złocą a pęcherznice łyse - u mnie dokładnie na odwrót. Rzeźba od samego początku bardzo mi się podoba, na zdjęciu wygląda na zapatrzoną w dal ale jakby za chwile miała się wybudzić, wyleźć spod kupy liści i sobie gdzieś pójść ;:224
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Elu już rozgarnęłam kopczyki ... w razie czego zawsze zdążę z domu wyskoczyć :)

Michale posiadam 4 brzozy, z czego 3 albo może nawet 4 zostaną wycięte,jak tylko liście im opadną. Liście jeszcze ze 3-4 dni temu były całkowicie zielone,mimo tego,że w sąsiedztwie inne brzozy się już żółciły. Podejrzewałam nawet przez chwilę,że jak usłyszały o ścięciu po opadnięciu liści,to postanowiły być zimozielone! :wink:

Cały czas się waham , ściąć wszystkie czy choć jedną zostawić.
Ktoś tu na forum napisał,że najpierw sobie posadzą a później wycinają. Tak,prawda to i przyznaję się bez bicia- zrobiłam to bezmyślnie,brakowało wiedzy,którą jednak cały czas poszerzam.
Czy brzoza faktycznie jest taka żarłoczna,że nic tam nie będzie chciało rosnąć za następnych kilka lat?

A teraz przedstawiam to,co zajęło mi wczoraj pół dnia!

Obrazek

tak wygląda miejsce. Centralnie pod płotem rośnie Haendel. Potem pusto i dereń.Po prawej stronie widać tuje Golden Glob,która stanowi początek żółto-fioletowego kącika ( rosną tam,wspomniana wyżej tuja,cyprysik groszkowy boulevard, jodła koreańska i z drobnicy: róża Rhapsody in blue, Graham Thomas, Friesia, będzie Mr.Bluebird, są już powojniki Warszawska Nike i Bill McKenzie oraz jeżówki w żółtym kolorze)

Więc muszę albo wydaje mi się,że muszę jakoś do tego nawiązać ;:224

Plan wymyśliłam taki

Obrazek

Ascot wypadnie na tle Golden Glob. No i liczę na to,że u mnie Eden nie będzie miał powalających,rozmiarów :wink:
Czekam na opinie.Dziękuję :)
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Cześć Ewa! Fajnie to sobie zaplanowałaś. Mam tylko wątpliwości czy Perennial Blue będzie tam pasował. Wybrałaś piękne angieleczki, a Perennial Blue ma drobne kwiaty w kiściach, nieco inny typ rozy i potrzebuje duuuużo miejsca, masz tam tyle? Do Mary Rose i Charlesa Austina pasowałaby tutaj np. Constance Spry (bliżej jej do MR i WC) albo jeśli iść w ciepłe odcienie - Crown Princess Margaretta.
Perennial Blue pasuje jako soliter albo do białych, drobnokwiatowych ramblerów. Tak ja to czuję :D
Ale Ty tu urządzisz :uszy
Aaa i Ascot będzie wielkości Jude the Obscure, zasłoni ją. Moze daj go przed Edena? Będzie fajnie kontrastowal kolorem, u siebie tak posadziłam ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Dzięki Kasiu,
Crown Princess Margaretta,piszą że dorasta do 1,2m ,a tam musiałoby być coś wyższego. A Constance Spry nie powtarza kwitnienia a wolałabym takie co powtarzają ... wiem,że Perennial Blue jest tu trochę od czapy. Masz jakieś jeszcze typy?

Właśnie to miejsce po prawej od Haendla zajęło mi pół dnia wczoraj, no i Ascot,bo koniecznie chcę go mieć,tyle,że nie wiem gdzie go wkleić ;:204
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Witaj Ewuś, ja bym chyba z jedną brzózkę zostawiła, wyciąć zawsze zdążysz a są piękne, poza tym trochę cienia latem zawsze się przyda.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Elu no ja właśnie tak samo myślę jak Ty. Ponoć to błędne myślenie ... :(

Wracając do róż ... zamiast Perennial Blue może Compassion ?
Pozdrawiam-Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”