Witaj Iga! 
Bardzo się cieszę, że zajrzałaś do mojego bałaganu.

Zapraszam częściej!
Nie lekceważ kwiatów jednorocznych, ale doceń jednocześnie byliny i krzewy. Weszłaś na to forum w dobrym momencie roku. Już nie można wiele zrobić i jest czas, żeby zaplanować, co i gdzie posadzisz wiosną.
Ja popełniam zawsze ten sam błąd - impuls..., a tu trzeba jednak planu i ciężkiej pracy. Raz popełnione błędy, a u mnie było ich sporo

, powodowały kolejne problemy.
Wiele planów można skorygować (choć jedne łatwiej, inne trudniej) i nie należy się poddawać.
Jestem właśnie na etapie planów przeróbki mojego ogrodu, a jak wiesz przy takiej powierzchni wszystko jest kilka razy trudniejsze, bo choćby koszty i wkład pracy kilkukrotnie większe.
U mnie jest miejsce na kompost (gorąco polecam, bo to skarbnica dobrego surowca), ale droga do niego zajmuje mi sporo czasu, bo działka w prostokącie 26x77 m i przejście z jednego końca na drugi ...
Mam też sporo różności, bo dużo owocowych drzew i krzewów, ale i masę problemów i pracy z ich utrzymaniem.
Trochę utrudnia mi życie mój kręgosłup

i wrodzone lenistwo...

, ale bardzo się cieszę z mojego bałaganu i chętnie w nim pracuję!
Tu na forum

jest masę wspaniałych ludzi, którzy podpowiadają, doradzają, korygują, ba nawet bezinteresownie dzielą się swoimi skarbami! Wszystkim im przy okazji serdecznie dziękuję!