Kochani, powoli chyli się do snu kolejny, piękny, letni dzień. Pełen wrażeń i pozytywnych doznań, jeden z tych, które wspomina się z uśmiechem i prawdziwym wzruszeniem...
Już ranek był wspaniały, bo obudził mnie cudowny, długo wyczekiwany szum kropel deszczu, bębniących radośnie o dach !
Kto by to pomyślał, że zatęsknię kiedyś za tym dźwiękiem
Jednak po wielu tygodniach upałów i suszy, które gnębiły moje rośliny, to istny balsam na moje spragnione wody serce ! Więc bardzo proszę, teraz deszcz może sobie podlewać moje stepy, bo zapewne potrzebują wilgoci w duuużej ilości, by nieco odetchnąć i zregenerować się, po panującej ostatnio suszy.
Potem czekała mnie kolejna miła wiadomość, bo dowiedziałam się, że moja mała niespodzianka dla Agnieszki
, sprawiła jej dużo radości. A co może być piękniejszego i cenniejszego od uśmiechu na twarzy przyjaciela ?
Ale na tym nie koniec, bo czekała kolejna wspaniała nowina - możliwe, że już w najbliższy weekend odwiedzi moje wilkowyjskie stepy, nieznany jeszcze osobiście, lecz bliski sercu przyjaciel - forumowa Pacynka
Naładowana pozytywną energią zabrałam się z zapałem do pracy i upiekłam 49 pięknych, rumianych jagodzianek, bo udało mi się jeszcze zdobyć ostatnie jagody na pobliskim bazarku. Przybywaj więc Pacynko, zobacz jakie czekają jagodzianki 
Tak więc widzicie, że ten dzisiejszy dzień naprawdę można zaliczyć do wyjątkowo udanych
Zapraszam serdecznie, upiekłam dużo, więc wystarczy dla wszystkich jagodziankowych smakoszy
Agnieszko, przybywaj i Ty - wilkowyjska brama stoi otworem dla wszystkich przyjaciół !
Dla Ciebie Arabella, która zachwyca nieustannym kwitnieniem
i Luise Odier
Majeczko masz rację, platan nadaje się raczej na pojedyncze nasadzenie. Mój rośnie na środku dużego trawnika i nie zagraża rabatkowym roślinom.
Glediczje mam w ilości sześciu sztuk. Trzy kupione były duże - zielono listne. Potem dokupiłam dwie o bordowych liściach i jedną złotą Sunburst.
Niestety owej fatalnej, mroźnej zimy bordowe zmarzły i wprawdzie potem odbiły, ale już tylko zielonymi listkami. Tak że mam 5 zielonych i jedną złotą. Rosną nie najlepiej, bo w kiepskiej ziemi i zastanawiam się, czy nie będę musiała ich jednak przesadzić . Doczytałam po niewczasie, że lubią wprawdzie suchą, ale jednak żyzną ziemię...
Moje kłosowce, to agastache foeniculum /anise hyssop/ Przyślij mi swój adres na PW, to wyślę Ci sadzonki.
Dla Ciebie powtórne kwitnienie Abrahama Darby
Grażynko wszystko rozumiem

Będę Ci niebawem wysyłała jeżówki, więc może jeszcze coś u mnie wyszukałaś co mogła bym razem zapakować ?
Tuscany
Rosenfee
Dorotko, nie martw się, może Twój platan nie będzie tak bardzo ekspansywny. Widziałam w W-wie duże platany rosnące w zgodzie z nasadzeniami tawuły i pięciorników
Cottage Rose
Jolu ja również lubię floksy. Posadziłam ich w tym roku kilka. Niestety w słońcu podsychają - najładniej rosną u mnie w półcieniu. Są generalnie zdrowe, tylko białe mają mączniaka. Pewnie to kwestia odmiany lub kupiłam już chore
Jacques Cartier
Aniu to proso jednoroczne, dostałam wiosną sadzonki od Ewy . Jeżeli uda się zebrać nasiona, to oczywiście dostaniesz, jeżeli nie, to wiosną powinno się rozsiać i wyślę Ci sadzonki.
Moja ulubiona Ritausma
Rose de Resht
Majeczko witaj kochana

odwiedzam Twoje piękne róże regularnie i zachwycam się nimi niezmiennie
Jesteś prawdziwą Różaną Królową
Werbenę mam pierwszy rok, więc jeszcze nie wiem jak się rozsiewa - pewnie niebawem się przekonam
Jesieni się nie obawiam, bo bardzo lubię tą porę roku. Wnosi taki spokój i ciepłe, stonowane barwy. Jesienny krajobraz bywa wspaniały, a babie lato urzekające melancholią i smutkiem, ale takim pozytywnym - pełnym nadziei i oczekiwania...
Mam nadzieję, że spodoba Ci się moja Uetersens Rosenprinzessin
i Winchester Cathedral
Gosieńko, jeżeli Twoje trawy rosną w pełnym słońcu, to powinny ładnie kwitnąć i chyba nie cierpią na brak wody, bo nie podsychają. Zajrzę jeszcze raz do Twojego wątku, ale ostatnio chyba je przesadzałaś i może to jest przyczyną ? Nie wiem też z jakimi konkretnymi odmianami masz problem. Może napisz coś więcej, proszę, to pomyślę co może być powodem.
Dla Ciebie jedna najpiękniejszych białych rugoz - Kórnik
i Graham Thomas
I dla wszystkich miłych Gości na dobranoc, kawałek rabaty z Bantry Bay