Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]

Post »

Przepiękne ogródkowe widoczki ;:138 aż miło popatrzeć ;:108
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagusiu witaj. :wit
O portulace wiem tylko tyle, że nie zimuje. ;:306
Owoce cytryńca są bardzo kwaśne, do jedzenia bezpośrednio raczej się nie nadają.
Ja ze swoich robię nalewkę, w ubiegłym roku miałam dużo.
Cytryniec zawiera schizandrynę, substancję działającą podobnie do żeńszenia.
Kiedyś w Roku w Ogrodzie pani mówiła, że robi nalewki nawet z kłączy cytryńca, zalewając je wódką, bez cukru. :)
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Iwonko :)
Rabatki muszę dopiero stworzyć, ale ciągle pogoda mi jakoś nie dopisuje a i czasu jakoś tak mało... komary zżerają człowieka żywcem... :(
Nie mam pojęcia co to za trawka. Wszystkie dostałam nn i tylko nazwę zebry znam, bo jest w paski.
Wielkie dzięki za serdeczne przyjęcie ... nareszcie sobie trochę pogadałyśmy... chociaż przydałaby się jeszcze z godzinka - dwie .

Agnieszko :)
Ogród cały w kwiatach i ciągle coś jeszcze rozkwita. Goździki jak kwitną wyglądają zjawiskowo ale teraz wręcz okropnie :( ale jak się chce mieć nasionka to trzeba cierpieć

Justynko :)
Dziękuję. Tobie i córci :)

Ewciu :)
Prawda? zrobił się taki busz.... a ja właśnie się zastanawiam czy coś nawozić czy nie... bo nic kompletnie tam nie sypię i ie podlewam... okropna ze mnie ogrodniczka.

Aniu :)
Bo on jest nieduży... spytaj kogoś kto go widział w realu. Wszystko to kwestia odpowiedniej perspektywy. No i dużą część zajmuje warzywniak. Własne ziemniaki jemy na obiad już na "Jana".

Tadziku :D
moje liliowce a twoje to niebo a ziemia. Moje takie najzwyklejsze... a twoje arystokracja :D Hostom dopisuje ta pogoda jaką mieliśmy - dużo deszczu mało słońca i rosły na potęgę.... Zeberki mam dwie - jedna jest do wylotu, więc jak chcesz.... to napisz. Róże dwie się pną ładnie a dwie prawie w ogóle a trzecia średniak. Efektu zamierzonego jeszcze nie widać :(

Beatko :)
no właściwie to szykują się trzy ale to takie mini rabatki - metr szerokości i 2-3m długości....
Roślinka przy komórce to kolcowój chiński. [owoce goi tzw.]

Halinko ;:196
Niezmiernie się cieszę że wróciłaś w moje skromne progi... Zdjęcie to robione OB w Lublinie. Z jednego z tych nasionek wyrosła mi piwonia delikatna pusta - w tym roku po raz pierwszy zakwitła.

Krysiu :)
A jaki tam dar... plotę trzy po trzy...gdybym umiała przelewać na papier to co mi się po głowie tłucze to dopiero byłyby opowiadania... niestety talentu los poskąpił... ale staram sie podchodzić do życia z optymizmem i humorem, bo szlajając się po szpitalach zdałam sobie sprawę jak wiele potrafi zdziałać uśmiech i dobre słowo - zwykła ludzka, przyziemna życzliwość.

Tesiu :)
Dziękuję - rzadko się zdarza, że przedstawiam ogóle widoczki... raczej poszczególne roślinki,

Tajeczko :)
Lubię kwaśne... więc na pewno spróbuję... a jeśli faktycznie nawet dla mnie będą za kwaśne to może wyjść z nich dobra nalewka... szkoda że nie chwaliłam się wcześnie, bo może bym jej spróbowała na Waszym ogrodowym spotkaniu... chociaż... jeśli piszesz że:"miałaś jej dużo..." tzn że już "po ptokach".
Ja z kolei wyczytałam gdzieś, ze jest bardzo dobry przy cukrzycy...jednym słowem same zalety...
Znowu mam zaległości prawie tygodniowe. W niedzielę zrobiłyśmy sobie z Kasią wycieczkę do Iwonki. całe przedpołudnie padało, nawet jak byliśmy już w drodze to też co chwila jakiś deszcz moczył szyby w samochodzie. Słoneczko okazało się jednak łaskawe i jak zajechałyśmy to pogoda była w sam raz na oglądanie ogródka. Sam ogródek jeszcze ładniejszy niż na zdjęciach... spodobał mi się bardzo. Fotkę zrobiłam tylko jedną, bo zamierzam taki skalniaczek urządzić u siebie... gdzieś:

Obrazek

Bardzo podobał mi się Iwonki dom i to jak go urządziła. Zakochałam się w jednym małym szkrabie :) rozkoszny dzieciak... Ciacho było pychota... Iwonka wiedziała co zrobić, żeby mnie zadowolić ;:167 No i oczywiście nie byłabym sobą żebym nie nawiozła różności...:

Obrazek

A tymczasem na ogrodzie się dzieje... oj się dzieje... głównie liliowo....ale te piękności pokażę innym razem. Dzisiaj przedstawie Wam odmiany trojeści jakie rosną u nas w ogródku. Trojeść kropkowną już pokazywałam ale co tam.... moze być jeszcze raz:

TO NIE JEST TROJEŚĆ TYLKO TOJEŚĆ
Obrazek

trojeść bulwiasta pomarańczowa:

Obrazek

Piękne, pomarańczowe plamy w ogrodzie widoczne z daleka:

Obrazek

trojeść bulwiasta żółta:

Obrazek

nowy nabytek, po raz pierwszy kwitnie [kupiona jako zwykła pomarańczowa]

Obrazek

trojeść krwista różowa:

Obrazek

teraz bardziej już rozkwitła, ale zdjęcia sprzed tygodnia:

Obrazek

trojeść krwista, odmiana Ice Ballet :

Obrazek

baletnice na lodzie :tan ?

Obrazek

wszystkie trojeści są uwielbiane przez owady:

Obrazek

Brakuje mi jeszcze do kompletu trojeści amerykańskiej ale już mam obiecaną.... przyjedzie do mnie z Łęcznej :wink:
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trojeść! O widzisz, to jest to czego szukałam już w tamtym roku, fajne to jest, muszę znowu zapolować, ta pomarańczowa to jak ogień w ogrodzie ;:oj
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

18 odmian liliowców to spora kolekcja.
Przynajmniej tak wynika ze zdjęcia zbiorczego ;:173
Czy hortensja od 1 roku Ci kwitła?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Jogusiu przyjedzie , przyjedzie a moja pomarańczowa przepadła... :)
...a oliwnik przyjął się... :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolekcja trojeści niesamowita, mi najbardziej podoba się ta pomarańczowa. Liliowce przepiękne.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jagusiu, nie przypuszczałem, że jest tyle różnych tojeści. Mam u siebie kropkowaną, która co roku pięknie rośnie i rzeczywiście przyciąga owady. Te pozostałe równie śliczne, szczególnie ta pomarańczowa.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Piekne kwiaty - kiedy planujesz rozsadzać tojeść (tojesci)?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jagusiu ;:167 masz imponującą kolekcję trojeści ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Dlaczego nikt mi nie zwróci uwagi, że głupoty piszę. To pierwsze zdjęcie przedstawia TOJEŚĆ kropkowaną a nie trojeść - jedna literka r a całkiem inny gatunek roślin. A przy okazji: inną odmianą tojeści jest wspaniała roślinka zadarniająca:

tojeść rozesłana:

Obrazek

Aniu :D
Polowanie możesz uważać za zakończone. Jak się tylko zbiorę w sobie, [z czym zawsze są problemy :oops: , więc musisz się uzbroić w cierpliwość] to ci wyślę....

Przemku :)
Nasionka hortensji zebrałam w OB w 2007 roku w następnym zostały wysiane. A zakwitła dopiero teraz. [na pw miałeś mi wysłać namiary na siebie - sangwinaria czeka na wysłanie].
Rozkwitły jeszcze dwa liliowce których na tym kolażu nie ma, tylko zdjęcia jeszcze w aparacie.

Misiu :)
skoro przyjedzie to niech weźmie ze sobą i oliwnika - bo niestety nie przyjął się. To w zamian do Łęcznej na wymianę studencką pojedzie pomarańczowa i różowa...

No i się okazało, że kolekcja -1, bo popełniłam błąd. A żółtą kupiłyśmy jako pomarańczową na targu [ta nasza stara bardzo długo nie wyrastała z ziemi i myśleliśmy że zginęła], więc jest niejako przez przypadek. W liliowcach się zakochałam u Tadzika w ogrodzie po przejściu jego liliowcową alejką.

Remiku :)
Wobec powyższego, okazuje się, że nie masz ani jednej... ale jak chcesz mogę wysłać ci nasionka pomarańczowej. Innych nie zbierałam jeszcze... podaj namiary na siebie...

Basiu :)
Jak tylko powiększa sie pozostałe to chętnie się podzielę...
A ty już wróciłaś z sanatorium? ja to opóźniona jestem forumowo :(

Nie planuję - ale chętnie się podzielę jak się rozrosną - szczególnie biała i żółta, bo to nowe nabytki. A one się dobrze rozsiewają, to na jesieni pozbieram nasionka....

Halinko :)
taka znowu imponując to nie jest, ale ja zawsze myślałam, że jest tylko jedna - ta pomarańczowa właśnie...
__________________________________________________________________________________________________________
A na ogrodzie nadal się dzieje.... zaczynają już nawet kwitnąć dalie.... ale ja pokażę inne roślinki tymczasem, na dalie przyjdzie czas jesienią...np, po raz pierwszy w ogrodzie zakwitł akant:

Obrazek...Obrazek...Obrazek

a wzdłuż płotu szaleją aksamitki

Obrazek

ponownie zakwitł bez palibin:

Obrazek...Obrazek

pojedynczymi kwiatkami zakwita też jeszcze raz glicynia:

Obrazek

jest ich o wiele mniej, ale wydają mi się bardziej wybarwione niż te wcześniejsze:

Obrazek

a dzielżan to jedna z tych roślinek, które pragną być w naszym ogrodzie na przekór wszystkiemu: dostałam go od Agi [Patkazy] i rzuciłam w kąt [czyt. pod uschniętego złotokapa] z myślą o wysadzeniu go w docelowe miejsce i ...... zapomniałam o nim. A on nie dość, że się tam ukorzenił to jeszcze postanowił pokazać na co go stać:

Obrazek...Obrazek...Obrazek

a tak wyglądają wszystkie nasze bukietówki:

Obrazek

nie mam pojęcia jak niektórzy zasuszają ich kwiaty:

Obrazek

jeżówki jak zwykle wysiały się po całym ogrodzie:

Obrazek

a hot papaja mi wyginęła, nawet nie doczkełam sie jej kwitnienia :(

Obrazek

jedne maja takie wielkie, wypukłe, kuliste środki a inne są bardziej płaskie...

Obrazek

a na zakończenie... może ktoś mi podpowie co to jest:

Obrazek...Obrazek...Obrazek...Obrazek

i to:

Obrazek...Obrazek

dwie odmiany, taka z brązowymi plamkami

Obrazek

i taka całkiem żółciutka:

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Jagusiu, strasznie fany ten dzielżan ;:138 ja mam obiecane oba kolory od Olka :heja
Jeżówkę mam na razie tylko jedną ale mam nadzieję że tak jak u Ciebie się rozsieje ;:180
Trojeść bulwiasta pomarańczowa ;:167
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Witaj Beatko ;:196

Może to kwitnące na różowo to tawuła wierzbolistna?
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Beatko te dwie ostatnie żółte roślinki to nachyłki.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Pierwszy raz chyba trafiłam, też stawiałmam na nachyłki.... ;:138 ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”