Petunia z nasion Cz.2
Re: Petunia z nasion cz.2
Nie doświetlam, mam dobre warunki na południowym parapecie.
- lolka289
- 100p
- Od: 4 kwie 2012, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Moje petunie już też posiane, chociaż nie daje im długiego życia ponieważ są zebrane z zeszłorocznych roślinek ale na razie zapału mi nie brakuje wiec oby wytrwać do wiosny

Proszę o poprawną pisownię. Poprawiłam./Iwona

Proszę o poprawną pisownię. Poprawiłam./Iwona
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
- Morella
- 50p
- Od: 12 sty 2014, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje mają już pierwsze listki właściwe. Boję się tylko, że będą jakieś mętne kolory bo wysiewałam z zebranych nasion.
Też już mnie rączki swędzą by wysiać petunie, ale trochę się boję, myślę, że może być za wcześnie. Jak myślicie? Warunki będą następujące: miniszklarenka postawiona na południowym parapecie. Boję się by mi nie wybiegły. W ubiegłym roku siałam w lutym, nawet koniec lutego i z tego co pamiętam to troszkę późno mi zakwitły. Dlatego korci mnie by już posiać. Doradźcie co robić?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- Morella
- 50p
Proponuję wysiewać:) Ja nie doświetlam niczym, rosną w temp. pokojowej <ok. 20 stopni) na południowym parapecie i wcale nie wybiegają.
Także do dzieła!:)
Także do dzieła!:)

Morella, dziękuję za zachętę. Tak i też zrobię. Jeszcze dziś albo jutro. Oj nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
W ubiegłym roku siałam 2 lutego, wysadzając do gruntu zaczynały kwitnąć tylko niektóre, na resztę chwilę czekałam. w tym roku będę siać trochę wcześniej, czyli już 

Pozdrawiam, Kasia
No i posiałam, nie wytrzymałam. Mama nadzieję, że wszystko będzie dobrze, że nie powybiegają, że udadzą mi się tak jak w tamtym roku, z tym, że zakwitną chwilę wcześniej. Tak więc powodzenia wszystkim.
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- Morella
- 50p
Kibicuję z całego serca:)
Ja właśnie zasiliłam wszystkie roślinki bardzo rozcieńczonym nawozem. Mam nadzieję, że im nie zaszkodzi...
Ja właśnie zasiliłam wszystkie roślinki bardzo rozcieńczonym nawozem. Mam nadzieję, że im nie zaszkodzi...
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Morelko! Z tym zasilaniem, to bym nie ryzykowała zbyt szybko.
Tłumaczyli to na przykładzie karmienia niemowlaka.
Tłumaczyli to na przykładzie karmienia niemowlaka.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Może lepiej zasilić roślinki jak będą już spore sadzonki , takie małe niech sobie radzą ...przedobrzyć łatwo , naprawić trudno 

Bożena
- renzal
Tyle, że mocno się nie dziwię z tym dokarmianiem, bo jak patrzyłam w zeszłym roku na te maleństwa, to ręka świerzbiła, coby ,,toto" dokarmić. 

-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Wiem coś na ten temat , tak pilnowałam pelargonie , siane z nasion że mi zgniły od nadmiaru wody , drugi raz siane były mniej pielęgnowane i efekt super , kwitły całe lato ....tylko że ten temat o petuniach , ale pielęgnowac trzeba ostrożnie 

Bożena
- Morella
- 50p
dziękuję za rady
nie będę więcej zasilać roślinek dopóki nie będą dużo większe. Oby tylko im nie zaszkodziła ta moja niecierpliwość

nie będę więcej zasilać roślinek dopóki nie będą dużo większe. Oby tylko im nie zaszkodziła ta moja niecierpliwość

- renzal
Jeśli faktycznie mocno rozcieńczyłaś to jest szansa, że będzie ok.!
Ja też chciałabym już wysiać, ale w Płocku nie spotkałam jeszcze ziemi do wysiewu
(znaczy znalazłam, ale za taką cenę, że dałam sobie na wstrzymanie - 17 zł na mały woreczek
)

Ja też chciałabym już wysiać, ale w Płocku nie spotkałam jeszcze ziemi do wysiewu