"Tam gdzie mgły i róże mieszkają" 2013

Zablokowany
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Tam gdzie mgły i róże mieszkają" 2013

Post »

takasobie pisze:Dlatego lubię późne lato, takie jest światło, inne barwy i pajęczyny, takie cudne...
Doskonałe!
Ja też, ja też ;:138 Wrzesień i czerwiec to moje ulubione miesiące ze względu na róże i ten niesamowity klimat.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, ta roslinka to chyba kupidynek :D A ściślej - Catananche caerulea "Alba"
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Tak Robaczku ;:138 Dziękuję :)))
Z niską trawką komponuje się przepysznie. Polecam
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Agnieszko, witam serdecznie w ten piękny wrześniowy dzień :wit
Muszę napisać, ponieważ odkryłam dziś Twój ogród... zupełnie przypadkowo, ale czyż nie przypadki rządzą naszym życiem?
Zachwycona jestem tym co widzę... zaczytałam się Twoim blogiem podziwiając majstersztyk w postaci samego ogrodu, cudownych roślin jak i samych zdjęć.
Będę fanką Twojego ogrodu, od dziś ;:173
Pozdrawiam i do napisania!
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Cześć Aga :)
Miło mi bardzo. Mi również bardzo podoba się twój ogród. Koniecznie muszę dokładnie przczytać twój blog :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Byłam przed chwilą w ogrodzie. Moje róże znowu mnie cieszą.
Najpierw pokarzę wam Herigatge. To róża która bardziej cieszy jesienią niż latem a to dlatego, że ma bardzo mało trwały kwiat, który przy wysokich temperaturach bardzo szybko przekwita. We wrześniu panują dla niej idealne warunki. Produkuje mnóstwo kwiatów i kwitnie aż do mrozów. Powtarza wspaniale.
Teraz patrzę na nią i znowu myślę...ulubiona....obok Crocus ;)
Zdjęcia w 100% z nowego obiektywu. Już się poprawiłam, ale niektóre wciąż za miękkie...może trochę bardziej artystyczne hihi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wystrzeliła ponad 2 metry w niebo
Obrazek

Obrazek

Powojnik, który kwitnie cały lato bez dnia przerwy
Obrazek
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Mam teraz inną ogniskową i udało mi się zrobić ogród z innej perspektywy. Nowa rabatka lawendowa urosła.
Obrazek

Obrazek

First Lady pochorowała się, ale kwitnie
Obrazek

Eden cała w kwiatach i ciapkach ;)
Obrazek

Novalis
Obrazek

Zaskoczyła mnie Comte de Chambord...naprawdę ma dużo kwiatów i prawie z martwych powstała. Mocno odbiła świeżymi przyrostami i znowu cieszy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A Shropshire Lad na jesień ma inny kształt kwiatów. Są jakby mniej pełne i mniejsze ale nadal piękne no i zdecydowanie dłużej się utrzymują niż te czerwcowe, ale to dotyczy wszystkich róż. Troszkę temperatura konserwuje te róże.
Obrazek

młodziutka Larissa
Obrazek

Sebastian na razie głownie zawiązuje pączki.
Obrazek

Obrazek

Inne też ;:63
Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Agnieszko, na rabatce lawendowej zauważyłam miniaturowe budleje. Czy to odmiana 'blue chip'? Mam ją u siebie i bardzo dobrze się spisuje, jest teraz obsypana kwiatami i motylami ;:170
Nowy obiektyw wydobywa nieprawdopodobną głębię, a wydawać by się mogło, ze Twoje zdjęcia już lepsze być nie mogą ;-)
Jeżeli moglabys pokazać szerszą perspektywę ogrodu na wszystkich poziomach byłoby wspaniale :D

PS. Zaskoczylas mnie wzrostem Heritage - u mnie jest na razie kompaktowa, sle rośnie dopiero pierwszy rok...jeśli zacznie tak szaleć, czeka mnie przesadzanie ;:219
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Robaczku to być może ta sama budleja. Faktycznie oblepiona motylami, chociaż jak widać wieczorem już nie bardzo ;)
Nie wiem czy zdjęcia są lepsze. Na pewno inne. Tak w ogóle to stary obiektyw bardziej się nadaje do kwiatów i wczorajsze zdjęcia w większości robiłam nim.
Ten nowy to raczej do zdjęć dzieci na co dzień i do pracy. Nie ma funkcji makro.
Pytasz o szerszą perspektywę a ona oszukuje. Zrobiłam zdjęcia i uwierz mi, że te śliwy są 2 razy mniejsze niż drzewo w rogu za różanką. Ogród wydaje się strasznie niski i płaski. Dla Ciebie jednak:
P.S. Kamyki zarastają skrzypem, ale już niedługo. Będzie kostka granitowa ;:138 Mam dość rwania tego cholerstwa. Na różance jeszcze jakoś to przeżyję.
Obrazek

O tutaj jest inna perspektywa i drzewo jakby urosło nawet w stosunku do płotu. Jednak trzeba pod nim stanąć by zobaczyć jak jest naprawdę. Nowa pergola ma 2,30 m więc można uruchomić wyobraźnię.
Obrazek

Wyżej jest już trawnik i dom, którego nie chcę pokazywać dlatego tak brakuje zdjęć z tej części ogrodu. Posadziłam tam kilka drzewek, hortensje i róże. Są tęż żywopłoty cisowe i grabowe, które dopiero będą cieszyć za parę lat. Jest nowa pergola i domek, który będzie podporą dla tych połamanych biedaków. Pokażę go pewnie w przyszłym roku, jak już tematem głównym będą róże na nim.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Zdjęcia robione nowym obiektywem znakomite!
Ech, fotografia to wciąż dla mnie czarna magia... zdecydowanie bardziej niż wiedzą, kieruję się intuicją przy robieniu każdego zdjęcia. Przypuszczam, że kiedyś skończy się to jednak profesjonalnym kursem, bo mój laicyzm mnie w tej sferze frustruje.
Zdjęcie z perspektywy faktycznie pokazuje Twój ogród jak gdyby był niski, a przecież to nieprawda. Byłoby miło móc kiedyś zweryfikować to w realu :)

Heritage u mnie podobnie jak u Kasi - kompaktowa... kwitła tylko raz w tym sezonie :twisted:

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Aga jeżeli kierujesz się tylko intuicją to i super Ci wychodzi :) Naprawdę
Tylko ostrzegam rozwój kosztuje....niestety. To jest podobne do choroby różanej ;)

Co do Heritage.... u mnie rośnie jak chwast. Przycinałam ją na wiosnę mocno i jeszcze bardziej wybija. Jestem przekonana, że to zależy od podkładki. Mam takie delikwentki, które nie chcą rosnąć i wszystkie są kupione z jednego miejsca. Rozmawiałam z Majką, która ma z tego miejsca najładniejsze róże a ma w ogrodzie inną ziemię niż ja. Jej róże rosną dużo ładniej na podkładkach, na których moje nie dają radę i odwrotnie. Mam nadzieję, że piszę jasno ;:14
U siebie mam ciężką glinę ze żwirem i sama się nie mogę nadziwić, jak w tak twardej ziemi mogą mi te róże tak bujnie rosnąć. Sadziłam je z pełną świadomością straty.
Dziewczyny swoją nabyłam ze "szkółki Śląski" (tak wpiszcie) za niewielkie pieniądze, ale nie gwarantuję wam sukcesu.
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Warto rano wstawać dla tych magicznych chwil.
Obrazek

Na różance z chwili na chwilę coraz bardziej kolorowo.
No i znowu ta perspektywa :roll: Pergola ma 2,3m a krzak prawie 3. Strasznie skraca ten nowy obiektyw.
Obrazek

Obrazek

Heritage
Obrazek

Louise Odier
Obrazek

Obrazek

Crocus a raczej jej niewielka część
Obrazek

Eden
Obrazek

Obrazek

Zrobiona według mojego projektu wiata na drewno i róże ;)
Obrazek

Górna rabatka
Obrazek
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jej te zdjęcia są magiczne........i ta mgła...no coś pięknego ;:167
róże z tymi delikatnymi pajęczynkami...... ;:180 ;:180
zaś ta wiata.......powiem tylko tyle....WOW!!!!!! ;:oj ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Nie mogę się przyzwyczaj do tego nowego obiektywu. Twoje zdjęcia są inne, takie ciepłe i jasne.
Drewutnia bardzo elegancka.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudowne miejsce na ziemi stworzyłaś Aguś ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”