Robaczku to być może ta sama budleja. Faktycznie oblepiona motylami, chociaż jak widać wieczorem już nie bardzo ;)
Nie wiem czy zdjęcia są lepsze. Na pewno inne. Tak w ogóle to stary obiektyw bardziej się nadaje do kwiatów i wczorajsze zdjęcia w większości robiłam nim.
Ten nowy to raczej do zdjęć dzieci na co dzień i do pracy. Nie ma funkcji makro.
Pytasz o szerszą perspektywę a ona oszukuje. Zrobiłam zdjęcia i uwierz mi, że te śliwy są 2 razy mniejsze niż drzewo w rogu za różanką. Ogród wydaje się strasznie niski i płaski. Dla Ciebie jednak:
P.S. Kamyki zarastają skrzypem, ale już niedługo. Będzie kostka granitowa

Mam dość rwania tego cholerstwa. Na różance jeszcze jakoś to przeżyję.
O tutaj jest inna perspektywa i drzewo jakby urosło nawet w stosunku do płotu. Jednak trzeba pod nim stanąć by zobaczyć jak jest naprawdę. Nowa pergola ma 2,30 m więc można uruchomić wyobraźnię.
Wyżej jest już trawnik i dom, którego nie chcę pokazywać dlatego tak brakuje zdjęć z tej części ogrodu. Posadziłam tam kilka drzewek, hortensje i róże. Są tęż żywopłoty cisowe i grabowe, które dopiero będą cieszyć za parę lat. Jest nowa pergola i domek, który będzie podporą dla tych połamanych biedaków. Pokażę go pewnie w przyszłym roku, jak już tematem głównym będą róże na nim.