Masik nie obierałam avocado

skrobnęłam delikatnie, żeby sprawdzić twardość, bo większość twardych nasion należy porysować np. papierem ściernym lub nożykiem..ale to było miękkie..
Arkadius121 Witaj u mnie..dzięki za wizytę
Martyna15 Witaj..miło,że zajrzałaś..prawda ,że roślinki owadożerne są cudowne???
Rosiczka musi stać w wodzie, tzn podstawka musi głębsza, a ona tak 1.5cm w wodzie powinna być, nie wolno!!!! podlewać od góry i musi mieć dużo światła. Muchołówka też powinna mieć nieustannie mokro, ale nie aż tak, stoi w małej ilości wody, nie podlewać absolutnie od góry. Pułapki jej czernieją w dwóch wypadkach, albo zjadła zbyt dużego owada lub zjadła kilka, a pułapka obumiera po zjedzeniu kilku zdobyczy...należy ja odciąć ostrym nożykiem lub żyletką, nie nożyczkami , bo miażdżą tkankę rośliny. Czernieją też tak po prostu, jeśli roślina wytwarza nowe , stare obumierają to też proces naturalny, robimy to samo, obcinamy! Poza tym w okresie zimowym roślina może stracić całą nadziemną , zieloną część, powinna też być wystawiona na zimowy spoczynek w temp. ok. 5- 10 stopni i dużej ilości światła, rosiczki zresztą też. Powinny dalej mieć dość mokro aczkolwiek nie stać w wodzie. Na wiosnę zaczną odnawiać swoje listki i wypuszczać nowe, świeże pułapki. Wszystkie rośliny owadożerne należy podlewać wodą destylowaną, ewentualnie deszczówką , ale tylko z terenów wolnych od zanieczyszczeń . Nie nawozić. . Mam nadzieję,że na coś Ci się przydadzą moje porady..ja też się musiałam nauczyć sporo przed kupnem takich roślin. Zawsze staram się zdobyć maksimum wiadomości o roślinach , które posiadam. Życzę dalszego kochania tych uroczych roślinek
Jak widzisz..moja też potrafi się przejeść...i pułapki czernieją..usuwaj je, chyba że zaczną się dziać inne rzeczy, to pomyślimy.