Mój domowy roślinny miszmasz....

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój domowy roślinny miszmasz....

Post »

Witaj ;:138

To cudownie..miło mi, że komuś podoba się moja pomieszana zbieranina gatunkowa.. ale to piękne..kocham wszystkie rośliny..potem pragne posiadać te co urzekły mnie najbardziej...
Zapraszam do wizyt..każdy witany jest z radością ;:4
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, fajnie że Mango Ci wykiełkowało. ;:138
Gratuluję ;:333
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję...trzymajcie kciuki..za moje szaleństwa...będzie mi raźniej..nawet jeśli doznam porażki ... ;:oj
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

Kasiu, a ta pestka avocado z wykałaczkami jest nimi przebita czy służą one podtrzymaniu pestki nad powierzchnią wody??
ja już z 5 razy próbowałam z pestkami i ciągle bez powodzenia...może spróbuje teraz z zamykanym słoikiem ;:173 jeśli Tobie się uda :wink:

no i zbieram się z wysiewaniem nasionek od Ciebie, tylko jakoś ciągle czasu mi brakuje...
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witaj...miło że wpadłaś ;:138
Wiesz co? to tak..pestka jest nakłuta..ale troszkę bo i tak mocniej się nie da, gdyż wykałaczka się łamie ;:oj
ale wkłute są właśnie po to, aby utrzymać pestkę na określonej wysokości.
Moje jedno avocado pękło już na wykałaczkach..ale teraz kiedy wrzuciłam do słoika..jest całkiem duże pęknięcie, druga jeszcze nie..ale tez była ok 10 dni później położona na wodę.
Jestem dobrej myśli...tym bardziej ,że w niedzielę zauważyłam wychodzący zalążek pędu u Mango, a tam pestka jest bardzo twarda, bo avokado ma skórkę jak kasztan np. Nie jest to tak zdrewniałe , a mango jak np brzoskwinia czy śliwka (struktura pestki oczywiście).

:wit
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiesz Kasiu, że nie wolno avocada obierać ze skorupki przy wsadzaniu w ziemię? Musi ją samo zrzucić.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Niesamowicie oryginalna ta Mimosa Pudica-nie da się ukryć bardzo delikatna jak mimoza.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Martyna15
100p
100p
Od: 20 paź 2012, o 21:21

Post »

:) Ostatnio kupiłam rosiczkę i muchołówkę ;D tylko paszcze mi niektóre czernieją ... :( masz bardzo ładne rośliny owadożerne ;:167
Pozdrawiam Martyna !
Roślinki Martynki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=61407" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam !
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masik nie obierałam avocado :uszy skrobnęłam delikatnie, żeby sprawdzić twardość, bo większość twardych nasion należy porysować np. papierem ściernym lub nożykiem..ale to było miękkie.. ;:119

Arkadius121 Witaj u mnie..dzięki za wizytę :wit

Martyna15 Witaj..miło,że zajrzałaś..prawda ,że roślinki owadożerne są cudowne??? :tan
Rosiczka musi stać w wodzie, tzn podstawka musi głębsza, a ona tak 1.5cm w wodzie powinna być, nie wolno!!!! podlewać od góry i musi mieć dużo światła. Muchołówka też powinna mieć nieustannie mokro, ale nie aż tak, stoi w małej ilości wody, nie podlewać absolutnie od góry. Pułapki jej czernieją w dwóch wypadkach, albo zjadła zbyt dużego owada lub zjadła kilka, a pułapka obumiera po zjedzeniu kilku zdobyczy...należy ja odciąć ostrym nożykiem lub żyletką, nie nożyczkami , bo miażdżą tkankę rośliny. Czernieją też tak po prostu, jeśli roślina wytwarza nowe , stare obumierają to też proces naturalny, robimy to samo, obcinamy! Poza tym w okresie zimowym roślina może stracić całą nadziemną , zieloną część, powinna też być wystawiona na zimowy spoczynek w temp. ok. 5- 10 stopni i dużej ilości światła, rosiczki zresztą też. Powinny dalej mieć dość mokro aczkolwiek nie stać w wodzie. Na wiosnę zaczną odnawiać swoje listki i wypuszczać nowe, świeże pułapki. Wszystkie rośliny owadożerne należy podlewać wodą destylowaną, ewentualnie deszczówką , ale tylko z terenów wolnych od zanieczyszczeń . Nie nawozić. . Mam nadzieję,że na coś Ci się przydadzą moje porady..ja też się musiałam nauczyć sporo przed kupnem takich roślin. Zawsze staram się zdobyć maksimum wiadomości o roślinach , które posiadam. Życzę dalszego kochania tych uroczych roślinek :tan

Jak widzisz..moja też potrafi się przejeść...i pułapki czernieją..usuwaj je, chyba że zaczną się dziać inne rzeczy, to pomyślimy. ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję mango! A pułapki robią wrażenie ;:oj
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

ten twój mięsożerca wygląda jak przybysz z kosmosu. Jest taki ...dziwny? :;230
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Owadożerca...nie mięso..(..) :uszy
Wygląda normalnie..i zjada pajączki..ale Twój jest taki wypasiony,że pewnie by się udławiła..biedaczka.. :;230
Więc lepiej pilnuj pupilka... ;:196
szarotka66
1000p
1000p

Post »

A owad to wg Ciebie z czego jest? Z papieru? Myślę, że to chyba też jakieś mięcho co? Mój pająk to wystarczył by Twojej rosiczce na miesiąc. :;230 jak chcesz to mogę nałapać takich wypasionych, w tym roku to był prawdziwy najazd pająków gigantów, w dodatku one podobno boleśnie gryzą ;:oj
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hahaha :;230
moje rosiczki są wybredne..niczym francuskie pieski..łapią tylko maleńkie kęski..takie na raz..istne Damy...nie jakies żarłoki.. :;230 :;230 :;230
Poza tym nie będę nikomu podawać twoich znajomych na półmisku.. :tan

;:196
szarotka66
1000p
1000p

Post »

A ta znowu. No przecież tego ze zdjęcia Ci nie dam na pożarcie. ;:oj Złapię innego. :;230 A tak w ogóle to ciekawe czy zauważyłaś, że ten mój niby przyjaciel to fotografowany na miotle jest. Taka pajęcza czarownica można powiedzieć. :;230
Nadwyżki z domu i ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”