Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara

Post »

Ja również żałuję strasznie że nie zrobiłam więcej zdjęć jak również że nie pojechałam tam po raz 2 - może nie doznałabym takiego porażenia ;:219 jak za pierwszym razem.
Pan Hinz z tego co mówił musiał "sprzedać" 2 ogromne szklarnie (została 1 najmniejsza) ze względu na to że się już po prostu rozsypywały. Największe rośliny zostały sprzedane lub rozdane, to co się dało zostało podzielone na mniejsze części i również sprzedane. Jednak część roślin przenieśli do tej ostatniej szklarenki (która nawiasem mówiąc też się prosi o generalny remont), prawie się nie da w niej poruszać a 2 osoby w rzędzie to już tragedia i gdzie nie spojrzeć tam roślinki - prawie w ogóle nie obejrzałam tego co było na wyższych półkach.... ;:223
Mają w planach mały remont i generalne porządki ale jak sam Pan Hinz mówił nikt nie ma na to czasu - gdybym mieszkała w pobliżu z chęcią bym im tam porządki sama zrobiła. Poprzesadzała, poustawiała...
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty Świeżaka :):)

Post »

Witaj!
Pozwoliłam sobie zwiedzić Twój wątek.
Czy kwitło Tobie już Pachyphytum oviferum?
marta_lara pisze:
i przedszkolaki:
Obrazek

Ciekawy pomysł z wykorzystaniem tych świeczników. Gdyby nie brak odpływów może by się nadawało na stałe trzymanie małych roślin?
marta_lara pisze:Balkonowe kwitnienia... :tan rojnik:
Obrazek
Nie miałam pojęcia, że rojniki tak ładnie kwitną ;:202 Pod balkonem, tzn, przed nim ale w cieniu róż rośnie kilka i nigdy nie kwitły. Ale one też nie są moje tylko babci, a babcia wie "lepiej" więc do jej roślin się nie wtrącam. I tak cudem jest, że dostałam błogosławieństwo na przycinanie jej róż i obcinanie żywopłotów. :tan
bebos pisze:Fajnie, że wróciłaś! Uwielbiam takie porównawcze fotki - na co dzień takie zmiany umykają!
Też takie bardzo lubię. Przez rok myślę, że rośliny stoją niemal w miejscu. Dopiero jak porównam widzę, że jest lepiej niż sądziłam. Dlatego proszę o więcej "przed i po" "wtedy i teraz" ;:180
onectica pisze:Ale masz super te baloniki na patyku!!! (Pachyphytum oviferum) ;:215
Ja nie wiem, czy powinnam dłużej się nimi zachwycać, bo przecież ja nie mam miejsca, nie mam miejsca, nie mam miejsca, nie mam miejsca, nie mam miejsca, nie mam miejsca, nie mam miejsca, nie mam miejsca, nie mam miejsca ...... :roll:
:wink:
Powtarzam sobie to samo. Wciąż, ciągle, codziennie. Przed snem, po wstaniu, przy jedzeniu i w każdej wolnej chwili. Skończyło się to zakupem nowych roślin w ten weekend :;230
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marlenka pisze:Witaj!
Pozwoliłam sobie zwiedzić Twój wątek.
I bardzo dobrze zrobiłaś, bo nam się Marta gdzieś obija po kątach, zamiast wklejać tu fotki na bieżąco!
Marta! Do roboty!! Obrazek

ps. marlenko - ja już Pachyphytum mam, a nawet dwa, bo jedno umnożyłam sobie z listka. Trochę nawet zapomniałam, że to przez Martę było! Ale jej wybaczam Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

I kwitło Tobie? Ciekawi mnie po prostu czy jeszcze w tym roku mogę tego oczekiwać od mojego czy może jednak dać mu jeszcze rok. Miałam szczepkę od Żanety (Piasek Pustyni), ładnie mi rośnie i tak liczę na coś więcej.
Marto, jak tu wrócisz pokaż Eszewerie, szczególnie taka w jesiennych kolorach mnie zaciekawiła (nie pamiętam nazwy teraz).
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Moim zdaniem nie ma na to reguły. Przyjęło się, że jeśli roślina wysila się produkując korzenie, to raczej nie ma siły na kwiatka w tym samym sezonie. A sama nie wiem, czy tak jest naprawdę. W przypadku escobarii, którą dostałam od Konrada, było to nieukorzenione maleństwo, a zakwitło chyba ok. dwóch miesięcy później. Kwitnienie zależy dużo od rośliny, ale i warunków w jakich przebywa obecnie, jak była zimowana, itp. I oczywiście ile ma słońca. Pielęgnuj go, Marlenko, a pewnie odwdzięczy się nawet nie wiesz kiedy. Dużo sukulentów zakwita przecież dopiero jesienią :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Tak więc cierpliwość mnie zbawi. :)
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

marlenka pisze:Witaj! Pozwoliłam sobie zwiedzić Twój wątek.
Czy kwitło Tobie już Pachyphytum oviferum?
Witaj Marlenko w moim wątku, bardzo mi miło :wit
Pachyphytum niestety u mnie jeszcze nie kwitło, ale ich piękne kwiaty pokazała kiedyś Iwonka (raflezja) u siebie w wątku. No ale u niej to nawet kij od miotły kwitnie :;230
onectica pisze:... nam się Marta gdzieś obija po kątach, zamiast wklejać tu fotki na bieżąco!
Marta! Do roboty!!
onectica pisze:Ale jej wybaczam Obrazek
No i tak to powinno wyglądać ;:306 Niestety piszę pracę magisterską... piszę ją już tak długo, że to jakaś epopeja powinna mi wyjść, a jak się wczuję to trylogie walnę... aa co?! Masakra... ;:223

Ale wątek się coś niecoś ruszył więc wypada coś dodać :wink:
Kwitła mi Orbea wissmannii, na początku jednym kwiatkiem....
Obrazek Obrazek
Jakiś czas później dwoma...
Obrazek Obrazek
A nawet trzema :D
Obrazek

I Echidnopsis montana:
Obrazek
Obrazek

Larryleachia cactiforme:
Obrazek Obrazek

I Euphorbie:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

No ślicznie zakwitły Ci stapeliaki. :) Euphorbiaceae to może nie moja bajka, ale trzeba pochwalić, bo ładne. ;:108
Mateusz
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Marta! Przepiękne!
A szczególnie interesująca Larryleachia cactiforme. Mam też, ale o kwiatach ani myśli. A właśnie. Ja mam ja pod nazwą Tichocaulon. To synonimy?
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

Dziękuję!!
Tak to synonimy Iwonko. Na etykiecie mam Trichocaulon a z przyzwyczajenia piszę Larryleachía.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Kwiatuszki niewielkie, ale bardzo ładne. Rośliny sądząc po wielkości doniczek niewielkie, ale bardzo chętne do kwitnienia ;:215 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo interesujące i dość rzadko tu widywane rośliny. No i z kwiatami - a to już wartość dodana. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Larryleachia cudna do bólu! Jakoś nie miałam odwagi na jej uprawę - ciągle uczę się asklepiadaków, ale gdzieś na końcu tej drogi ona powinna się znaleźć.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Cuda pokazałaś! Trichocaulon ładnie obsypany pąkami, Echidnopsis - bardzo oryginalnie zakwitł. Rozumiem pracę magisterską, ale dla nas też może częściej czas znajdziesz? W końcu prac magisterskich i tak nikt nie czyta, a Twoje wpisy - jak najbardziej ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
AleksandraBdg

Post »

Marta!

Możemy podać sobie rękę, ja też piszę i jakoś końca nie widać... Ale jak to mawiają "będzie dobrze" ;:306 Będzie Pani zadowolona! ;:306 ;:306

Wracając do roślin, dla mnie te pokazane powyżej są totalnie nieznane,ale uroku mają w sobie wiele. Szczególnie malutkie Euphorbia, na dodatek kwitnące.. Super roślny!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”