Elizabetka po śląsku cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku cz. 5

Post »

Dzięki dziewczynki za odwiedzinki. ;:167
Moniczko dzięki. :D Niestety nie wiem jak się nazywa ale mogę się dowiedzieć :wink: a nawet powinnam. Też bardzo mi się podoba. Wielka buźka.
Tośka na jesieni będzie nowy rzut....ale ja nie chcę jeszcze jesieni. ;:196
Jadźko a trzecie to już powinno być zdecydowanie lepsze :roll: ...lilia cudowności można się pogubić w liczeniu i podziwianiu piegów. :tan
Izka :;230 zdziwiłam się bo mówiłaś, że nie masz Piano....to żeśmy się dogadały. :lol: A wiesz moje lilie chyba jednak podmarzły wtedy kiedy taka fala przymrozków przeszła pod koniec kwietnia. To będzie ta przyczyna. Ja też mam nornice :evil: chyba bo miała takie długie zęby...Diobliś jedną złapał. A co do mrówek to istna plaga ...wszelkiej maści: czarne, żółte większe... mniejsze zgroza świata. A Biedermeier...co tu dużo mówić tfu tfu...brzidal. :wink: Dzięki za radę odn. Trudki GJ...niektóre pędy za krótkie żeby przywiązać ale z czasem urośnie...w końcu źreć dostaje. :wink:

Liliowce pospolite bo pospolite ale tworzą już bardzo ładną łączkę....zaledwie 4 rodzaje a już cieszą. :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilak Meyera "Palibin" Syringa meyeri "Palibin" zaczyna kwitnienie :heja Obrazek
a tu Giardina się wdzięczy. Obrazek
Wypuściła długachny pęd conajmniej 1 metr w górę Obrazek po prawej stronie mchowa Muscosa...na razie biere na sia żeby w przyszłym roku zakwitnąć. :wink:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eluś, byłabym wdzięczna za nazwę tej lilii. Wiedziałabym, czego szukać :)
Roślinki od Ciebie ładnie rosną. Cieszę się zwłaszcza z kerrii- ładny krzaczek się już z niej zrobił i może w przyszłym roku zobaczę te żółte pomponiki. Bardzo dziękuję ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moniczko mam nadzieję, że Hania nam podpowie ;:180 Cieszę się, że złotlin dobrze się sprawuje. ;:196

Neluś poznajesz? ;:196 Obrazek

Młodziutka Knirps....Obrazek słabiutka bo długo była dołowana i zbyt późno sadzona na stałe miejsce....na szczęście dała sobie rady dzielna dziewczynka. ;:173

I dla wszystkich Die Welt....jestem nią oczarowana...kwiat duży prawdziwie różany no i ten zapach. ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Elu, RF w zeszłym roku była ciut ładniejsza...a w tym... ;:29 ale trzeba jej przyznać punkty za długie kwitnienie...
u mnie kwitnie cały czas.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eluś, dziękuję ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Die Welt przypomina Peace ;)
Bez Meyera dopiero teraz Ci kwitnie? :shock: Dlaczego teraz? Opóżniałaś go, czy co? :lol:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dobrze ,że wcaleraczył zakwitnać a może mu sie pomieszały pory roku . W tym roku wszystko takie dziwne . Piękny ten ostatni pełny liliowiec . Jak różyczka opanuje drzewo to dopiero będzie co podziwiać ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabunia więc dajemy jej szansę :wink: ;:65
Moniś ;:196
Izuś Peace widziałam u Ciebie....kwiat wielkością podobny ale odcienie Die Welt ma bardziej w róż...ta moja fotka nie oddaje prawdziwego piękna...podobnie jak Kronenbourg....w rzeczywistości jest naprawdę o wiele ładniejsza....i nic to, że w każdym ogródku się ją widzi. :wink: A bez już raz kwitł ale słabo ....od tego czasu trochę zmężniał i wzion i zakwitł sobie jeszcze roz. :wink:
Jadźko te lilaki tak mają...często kwitną powtórnie ale słabiej a u mnie odwrotnie ;:170 a ten liliowiec to chyba Kwanso. Na różyczki sie nastawiom....z przodku Giardina ze zadku Souvenir du docteur Jamaine a po prawej mchowa Muscosa a zarozki za nią Jadźka Eskimoska. :heja
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

No popatrz, a mój bez wcale nie kwitł, bo mu chyba pączki zmarzły, a że mógłby spróbować drugi raz, to nawet mi do głowy nie przyszło :roll:
Elutka, a Twoje patyczki zieloniutkie, ani jednego listka nie zgubiły :heja
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

....się nie dziwię...takie zielone rączki jak Twoje. ;:196
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witam Cię Eluś
dzięki Tobie nazwałam moją NN .Cały zeszły rok razem z Haliną Hall szukałyśmy imienia dla tej róży,bo ona też ją ma jako NN a tu widzę w tym roku u Ciebie Die Welt taka sama jak moja ;:196
A teraz o lilii,która tak zachwyca
Cebul tej lilii nie ma nigdzie.Jest to jeszcze przedwojenna odmiana -nie modyfikowana,naturalna.
Kiedyś byłam w Górach Świętokrzyskich i przejeżdżałam przez "daleką"wieś.W ogródku przy wiekowej chatce rosły te lilie.Podeszłam do płota a tam na ławeczce starowinka-ja do niej,że chcę kupić cebulkę tej lilii a babuleńka,że o tej porze to lilii się nie kopie "ale dziecino abyś z pustym nie odeszła to dam ci i sama sobie rozmnożysz tygryskę-tak ją nazwała tygryska".Ucięła prawie przy ziemi wielką lilię i kazała mi te czarne cebulki co wyrastają przy liściach oberwać i wsadzić do ziemi.Pieniędzy nie wzięła a że zawsze mam w aucie jakieś słodycze to babcia miała chyba większą radość niż ja.Przy okazji opowiedziała jak to jeszcze jej mama te lilie przywiozła z Galicji przed pierwszą wojną.
A ja,że zdobyłam skarb to wsadziłam wszystkie te czarne cebulki ale nie do ziemi a do kuwet-miałam trzy kuwety.Wszystkie się przyjęły i rosły.Na zimę kuwety wzięłam do domu a na drugi rok wiosną wysadziłam je na rozsadnik.Po trzech latach wysadziłam na miejsce stałe a teraz już nie obrywam "czarnych cebulek"-same odlatują i same się ukorzeniają.Od tamtej pory bardzo mi się rozrosły tak,że mogłam się nimi podzielić z Wami.Wszyscy kto miał na nie ochotę- dostał.
Elżbietko jak chcesz szybko je rozmnożyć zrób tak jak napisałam wyżej.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Haniu uwielbiam takie historie...tym cenniejsza jest ta lilijka. Zaraz ją oznacza i będę zbierać wszystkie czorne cebulki.....też chętnie się nia podzielę.
Moniś......jak tylko zrobi czorne cebulki to dostaniesz. :heja..

.....coś niesamowitego ;:167
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:heja Eluś na pewno uda Ci się rozmnożyć tą lilię. Ale masz kwiatuchy ;:196 ;:196 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajna historia tej pięknej lilijki . Dzisiaj też w jakimś wątku ją widziałam a może to też od Hani ona była . Czyli po prostu najładniej pieguska
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Elusia, pokazałaś się i od razu...pokazałaś śliczności. Wszystkie różyczki piękne, Die Welt najbardziej w moim guście :D ale lilia Galicjanka to prawdziwy cud. Już na nią zachorowałam, przewlekle :)
Mój niewielki Mayerek też powtarzał w poprzednim roku, ale skromniutko.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”