Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agnieszko cuda nam tutaj pokazujesz! ;:111 ;:109 Nie mogę oczu oderwać od takich obfitych kolorowych kwitnień.... Zwłaszcza ten biały Phal z bordo plamkami ;:109 U-ro-czy !!! ;:63
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Wspaniale się spisałaś. Wyhodowałaś z nich super okazy.
Wiesz co, w sumie to nawet lepiej, że nie zakwitły na zimę. Jeszcze by zasuszyły pąki i dopiero by było. Z pewnością doczekasz się wiosennych obfitych kwitnień. Życzę Ci tego i nam, bo chcemy pooglądać zdjęcia :) .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, ale metamorfoza na tym parapecie "dawniej i dziś" ;:215
Twoje serduszko "Przyjaciela Forum" chyba powinno urosnąć :wink: - takie masz zasługi za uratowanie tylu roślin...
Wiesz, że nawet gdyby okazało się, że kolory wielokrotnie się powtarzają, to widok i tak będzie zjawiskowy ;:224

A poprzednia strona, to prawdziwa uczta dla oczu. U mnie - duże straty w pąkach, u Ciebie 'róg obfitości' ;:63
A pędy ukwiecone w takiej ilości, niesamowite :!:

Powrócę jeszcze do wymiarów akwarium. Takie jak Twoje maleństwo, miałam poprzednie. Obecne wymiary, to...też maleństwo :) - 38/20 cm
ale na ściankach wiszą doniczki, które do podlewania, ewent. moczenia, zdejmuję.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu, Agnieszko, Justynko, Kasiu, Aniu, Moniu oraz druga Kasiu- dzięki wielkie, cieszę się, że Wam się spodobały moje uparciuchy klatkowe (i ciapek!) :) Mam nadzieję, że wkrótce zakwitną na potęgę, dzisiaj są już naprawdę całkiem silnymi roślinami. Dziś łobuzy dostały pierwszą po zimie, sporą dawkę nawozu stymulującego kwitnienie- taki mały "kopniaczek na zachętę" :D

Dusia, myślę, że to po prostu kwestia świeżego powietrza i dość dobrej wilgotności ogólnej. Od wiosny do jesieni b. często otwierałam im okno; przez 4 najcieplejsze miesiące w ogóle go nie zamykałam, nawet podczas gwałtownych letnich burz- toż to dla nich raj! ;). Bałam się tylko, że mi zimą te wszystkie korzenie pozasychają- w zeszłym roku bardzo u mnie na klatce grzali, była tzw. sauna sucha, na szczęście w tym roku ktoś poszedł po rozum do głowy, pozdejmował większość kaloryferów na korytarzach, no i jest przyjemny chłodek.
Tak więc korzenie urosły i mają się dobrze, natomiast o dziwo te wietrzenia i chłodzenia nie spowodowały ani jednego kwitnienia. Hmm... ;:24

Asiu, ja się za żaden kolor nie obrażę, a jak myślę o emocjach czekania na otwarcie 1-ego pąka każdej z tych niespodzianek to już teraz dostaję dreszczy :D Tak sobie myślę po cichu, że może jak będzie kilka podobnych a dość banalnych w kolorze, spróbuję zostawić któryś kwitnący na klatce- może nikt nie zwinie. Sąsiedzi na pewno nie, fajnych mam sąsiadów, gorzej z przypadkowymi osobami z zewnątrz. Cóż, będę myśleć, jak będzie o czym ;)

U mnie już większe akwa na parapet nie wejdzie, więc chwilowo mam co mam. Próbowałam i tak robić jak mówisz, ale z namoczonego sphagnum zawsze trochę jednak kapie, nawet po jakimś czasie. A w cieplejszych miesiącach wcale im wody nie żałuję, pozwalam maluchom dłuższą chwilę popływać w wodzie (dosłownie- gdy sphagnum przeschnie, są tak lekkie, że unoszą się na powierzchni! :D), dobrze nasiąknąć, inaczej zbyt szybko mi schną. Więc ma co kapać :D Ale już myślę, jak by takim wiszącym zamontować jakąś podstawkę.... Pojawi się coś nowego- będę działać ;)

Dzięki za dobre słowo! ;:196
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusia, myślę, że to po prostu kwestia świeżego powietrza i dość dobrej wilgotności ogólnej. Od wiosny do jesieni b. często otwierałam im okno; przez 4 najcieplejsze miesiące w ogóle go nie zamykałam, nawet podczas gwałtownych letnich burz- toż to dla nich raj! . Bałam się tylko, że mi zimą te wszystkie korzenie pozasychają- w zeszłym roku bardzo u mnie na klatce grzali, była tzw. sauna sucha, na szczęście w tym roku ktoś poszedł po rozum do głowy, pozdejmował większość kaloryferów na korytarzach, no i jest przyjemny chłodek.
Tak więc korzenie urosły i mają się dobrze, natomiast o dziwo te wietrzenia i chłodzenia nie spowodowały ani jednego kwitnienia. Hmm...
Ja w ogóle okien nie otwieram... Jeśli uchylam, to zazwyczaj w ciepłe, letnie noce, bo jest świeże powietrze, a w dzień to nie bardzo.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oglądnęłam Twój wątek i Twoje zmagania z chorobą. Ja mam dziś właśnie dołek i troszkę mi pomogło Twoje pozytywne spojrzenie. Dziękuję za optymizm i piękne kwitnienia ;:167
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Agnieszko, jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich kwitnień. Toż to okazy jak na wystawę. ;:138 ;:138 ;:138
A twoimi z klatki schodowej nie umiem się nadziwić. Jak one się pozbierały. I takich korzeni to nawet u hodowchy nie widziałam. ;:224 ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, szkoda, no ale skoro masz zanieczyszczone powietrze, to nie ma wyjścia niestety...

Małgosiu, zapraszam zawsze, z dołem i bez dołka :) Mój wątek wyleczy chyba każdy kryzys; argument pt. "inni mieli gorzej" potrafi zdziałać cuda; wpadaj więc się pocieszać w miarę potrzeby ;) Ale ogólnie nie smutaj się za bardzo, będzie dobrze!

Joane, takie słowa z Twoich ust to podwójny komplement- dziękuję! ;:108
Ogólnie zawstydzacie mnie coraz bardziej :oops: To ja może zdjęcia pokażę... :lol:

Tu 2 kwitnące keiki; to na lewo wciąż jeszcze mam w akwarium, to po prawej dostałam rok temu jesienią od Eweliny, kwitło już wiosną/latem 3-ema kwiatami, teraz odbiło z pędzika jednym- tu świeżutko otwarty, obecnie jest jeszcze większy- i ono już stoi samodzielnie na parapecie i dzielnie sobie radzi:

Obrazek

W porównaniu z dorosłym phal:

Obrazek

Oraz wielkość doniczki maluszka (i listków) w stosunku do pudełka zapałek- jak widać, wciąż maleństwo:

Obrazek

Lada dzień powinien otworzyć się kwiatek w trzecim keiczku z akwarium- wtedy pokażę porównanie wszystkich trzech ;) Ogólnie czekam teraz na 2 ważne dla mnie kwitnienia, są już na granicy pęknięcia pąków; od 3 dni biegam między jednym a drugim pokojem z lupą i latarką i szukam mikropęknięć na pąkach- ale wciąż nic, trzeba czekać, chyba jednak nie przyspieszę sprawy... :;230

Poza tym kwitną mi jeszcze 2 białe phalaenopsis, w tym jeden reanimek (ratowany ponad 1,5r) 3-ema kwiatami, no i mam jeszcze trochę pąków- ale to dopiero za jakiś czas, są jeszcze małe.

Pokażę Wam jeszcze mojego "dziwaczka" w pełnym jesiennym rozkwicie, bo jeszcze tego nie zrobiłam (obecnie już bez kwiatów ale przedłuża się o 5 pąków)- tradycyjnie zdjęcia z lampą i bez:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko ten twój dziwaczek strasznie mi się podoba, jest naprawdę oryginalny a kwitnące keiki, no cóż listka małe a kwiaty ogromne, super to wygląda.Czekam na kolejne zdjęcia nowo otwartych pączków ;:65
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, Kasiu, tak sobie myślałam po wystawie w Łodzi, że gdyby wystawa orchidei odbywała się w mojej okolicy, to bym go na nią wypożyczyła- skoro pokazują zwykłe hybrydy, pokazaliby i mojego dziwaczka, nie? ;) Może się bardziej lub mniej podobać, ale na pewno jest ciekawym przypadkiem :lol:
Pozdrawiam, Agnieszka
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Zgadzam się Agnieszko z Tobą. Twój dziwaczek pewnie pobił by o głowę większość pokazywanych na wystawach hybryd. ;:138 Chociaż tak patrząc na niego to zastanawiam się z jakim został skrzyżowany bo jest naprawdę oryginalny.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, też nie mam pojęcia. Przedziwne ma te wąskie powykręcane płatki... i taką ziarnistą powierzchnię... Ktoś mi kiedyś powiedział albo napisał (Marta, to Ty? ;)), że to ten ciemny barwnik powoduje takie wykręcanie.
[Kiedyś Volcovitch snuł już domysły jakich może mieć przodków, chciał tego dochodzić w jakichś swoich źródłach, ale nie ma go już na tym forum, więc się pewnie nie dowiem.]
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Agnieszko gratuluję pięknym kwitnień keiki ;:63 Niesamowicie wyglądają z tak dużymi kwiatami.
No a dziwaczkiem już kolejny raz się zachwycam :shock: jest niesamowity i muszę chyba go na żywo zobaczyć :wink: bo jednak fotka to nie to samo. Nie tylko wygląd kwiatów ale i obfitość kwitnienia powala.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, nie ma sprawy, za jakiś czas (~miesiąc?) będzie znów kwitł, wprawdzie tylko pięcioma kwiatkami, ale zapraszam :)

Mała zapowiedź:
Obrazek

Przy okazji Kasiu, wylukałam na swoim phal. parishii coś, co nie wygląda na korzonek, ale rośnie tak jakby spomiędzy korzeni a nie z rośliny- stawiam na pędzik lub basal keiki- przy okazji pomożesz mi ustalić, jako fachowiec od pędów na parishii ;)

Igor, miło cię gościć :) Rzeczywiście, rzadko się zdarza, żeby roślina była taka żywotna od początku- niestety w handlu pojawiają się głównie bardzo młode rośliny i trzeba długo czekać, aż się wzmocnią. Ten akurat od początku miał niesamowite tempo; kupiony na wyprzedaży, od razu przesadzony (+ kosmetyka korzeni), a już po tygodniu chyba miał pierwsze nowe korzenie i jakiś tydzień-dwa później odbicie z pędu i nowy listek; wszystko naraz. I tak już mu zostało, kwitnie niemal w kółko, po 3 razy w roku. Chyba tą siłę ma już w genach. Marzą mi się takie rośliny; wyrośnięte, silne i kwitnące okrągły rok! :D Jak pewnie każdemu z nas...

Nieśmiało wspomnę, że dziś nastąpiło pierwsze historyczne pęknięcie 1-ego pąka; stwierdzone po północy z latarką w ręku! ;) Ale nic jeszcze nie widać konkretnego... ;:224

A jak już jesteśmy przy pąkach, pokażę, co za dziwadełko u mnie wyrosło. Miałam cichą nadzieję, że w końcu jakieś własne keiki, ale niestety nie- to będzie jakiś pokręcony genetycznie kwiatek, ciekawe tylko JAK pokręcony ;) :

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Kurcze Agnieszko nie było mnie pare dni, a tu tyle nowości :tan Już dawno Ci mówiłam, ze Twój parishii jest dorosły i pozostaje tylko czekać na pęd ;:224 Strasznie za mną chodzi to maleństwo..

O tym barwniku to rzeczywiście ja mówiłam :) A przeczytałam to gdzieś na forum, w jakimś wątku :) Pare razy próbowałam to odszukać, ale nie znalazłam.
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”