Gosiny ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gosiny ogród

Post »

Gosiu dla kochających róże te zdjęcia jak z bajki , nawet mnie zachwycają :wit :wit
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mirdem pisze:Gosiu dla kochających róże te zdjęcia jak z bajki , nawet mnie zachwycają :wit :wit
Dziękuję ;:196 ;:196 . Na dworze jest ... romantycznie hihi Cieplutko , cicho no i ta rosa ...
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Gosiu piękne i jeszcze tak cudnie kwitną ;:138 U nas nadal deszczowo zimno okropnie :( Zerwałam część zielonych pomidorów bo i tak nie dojrzeją będzie sałatka na zimę.Troszkę ci zazdroszczę pogody bo u nas naprawdę jak w listopadzie.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, u nas zapowiadaja deszcze i burze od kilku dni, moze dlatego jest tak cicho na dworze ? hihi za spokojnie. U nas zawsze będzie cieplej niż u ciebie, ale jak nie ma słońca to mam wrażenie ze tez mamy listopad. Dzisiaj rano bylo tylko 12°, teraz słoneczko świeci , ale na jak długo?
Większość naszych pomidorów tez jest zielona, mam nadzieje ze będą jeszcze miały okazje dojrzeć. Niestety jak tylko zacznie padać to pomidory i kabaczki zachorują i będzie koniec.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Zroszone róże rzeczywiście wyglądają bardzo strojnie. Wczoraj u nas też porządnie popadało. Śmiałam się, bo jak nigdy wszyscy cieszyli się ogromnie tym deszczem. Nawet trawa zaczyna porastać wypalone słońcem plamy. Korzystając z tej pogody też zajęłam się domem.
Gosiu, wczoraj mój sąsiad obiecał mi ofiarowanie krzaczka kiwi. Nie mam pojęcia jak on rośnie, wiem tylko tyle, że to roślina ? wspinaczka. Będę musiała wykombinować dla niej jakąś konstrukcję wspierającą. Szkoda, że nie zwróciłam uwagi jak ta roślina rośnie u Ciebie. Kupiliśmy też okazyjnie yukę (tylko 18?). Jest dość duża, bo jej najwyższy pień, a ma ich trzy,ma jakieś 1,20m. Kiedy ją przesadzałam odkryłam, że ma bardzo liche korzonki, tak jakby była dopiero co ukorzeniona. Trochę to mnie martwi, ale czytałam, że ukorzenia się łatwo, więc może nie będzie żle.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, u nas tez wszyscy się cieszą z deszczu. Trochę już napadało wiec czekam na słońce. U nas nagle ulewa się zerwała, przelotne deszcze zapowiadają do końca tygodnia.
Co do kiwi to spytaj się sąsiada czy to (nie wiem jak to nazwać) samiec czy samica (mâle/femelle) czy może samozapylający(auto fertile) .
Ten ostatni jest najlepszy, ale jeśli ktoś ma w pobliżu kiwi to wtedy pszczółki zapyla także i twoja.
Czy się dobrze wysłowiłam?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Ale cudne zdjęcia zrobiłaś różom ;:138
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario T bardzo dziękuję za komplement :oops: Niestety nie potrafię pstryknąć tak by oddać cały urok i kolor kwiatów. Nie będę zwalać winy na aparat bo jak mówi moja siostra : kiepskiej baletnicy nawet rąbek spódnicy przeszkadza. :;230 :;230
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, przeczytałam Twój watek od deski do deski, uff czytałam od rana z przerwami. Świetnie opisujesz soja przygodę z ogrodem i kurkami. Oh, ależ zazdroszczę ( pozytywnie) też bym chciała mieć domek na wsi z ogródkiem i ............kurnikiem. A nawiasem mówiąc u mnie dzisiaj pogoda listopadowa, zimno i leje ca dzień. :wit Zaraz wejdę do Zielonej Ani zobaczyć jej zwierzyniec. :)
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato dziękuję bardzo za wizytę i mam nadzieje ze zajrzysz do mnie od czasu do czasu :wink:

Po kilku deszczowych dniach mamy piękną pogodę ;:3 , mimo ze ranki są chłodne ok 12° w dzień mamy około 20° i można śmiało być w koszulce! Ja strasznie nie lubię jesieni, wiec każdy piękny dzień witam z radością.

Jak sama widzisz mój ogród jest ciągle w stadzie debiutanta, zaczęliśmy z mężem od warzywnika ale z biegiem czasu zaczęłam tez sadzić kwiaty tak na prawo i lewo hhihi by było kolorowo. Ciągle mam nowe pomysły, jedne lepsze drugie gorsze no i na błędach się uczę. ;:14

Teraz sobie wymyśliłam taka rzecz: mąż musiał posadzić siatkę nad kurnikiem bo nam kury przelatywały przez plot. Aby było ładnie i by kury miały więcej cienia posadziłam przy plocie klematisa. Mam nadzieje ze będzie ładny efekt gdyż chciałabym posadzić tam inne pnące kwiaty. ;:65

Chyba widać ze przy plocie jest coś posadzone ? Mam nadzieje ze klematis będzie się ładnie piął.

Obrazek

Kilka ostatnich fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Gosiu widzę że się jednak zdecydowałaś na clematisa :D a jaka to odmiana :?: wygląda zdrowo i myślę że ten już będzie cię cieszył swoimi kwiatami i że kurki nie uznają go za zielone do skubania :;230 .Zdjęcie róż cudowne :shock: niemożna oczu oderwać . U nas pogoda podobna i wychodzi na to że najpierw u ciebie a potem tu taka sama .
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu :wit , to jest ze tak powiem stary klematis , kupiłam go przed samym wyjazdem na wakacje nazywa sie JUSTA. Nie wiedziałam gdzie go wepchnąć to go zasadziłam pod pnącą różę. Jakos sobie powolutku rósł, ale mi coś nie pasowało wiec go przesadziłam. Nie wiem czy dobrze bo jak dobrze zauważyłaś kurki go podjadają, obskubały go z ostatnich kwiatków.
Ja naprawdę do klematisów nie mam reki !

"Warszawska Nike" tez przesadziłam bo ciągle jakiś gryzoń go zjadał aż do samej ziemi ! Raz tylko widziałam kwiatki ! "Monte cassino" dostało czarne plamy na liściach "piilou" tez.
Mam jeszcze 3 ale kwitną na 1 łodydze są bardzo długie bez żadnego kwiatka i jakieś takie strasznie liche. Ah mój "multiblue" zniknął z powierzchni ziemi ;:24 .

W Polsce kupiłam 'Lemon Bells' z Grupy Atragene śliczniutki jak nie wiem co ( na zdjęciu hihi), i 'Minuet' z grupy Viticella . Mam nadzieje ze się przyjmą !!!
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Gosiu gratuluje srebrnej karty ;:114
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gosia07 pisze:Gosiu gratuluje srebrnej karty ;:114
Oh dziękuję bardzo ! Mam nadzieje ze moja wiedza będzie się równocześnie podnosić jak ilość postów które wysyłam hihi .
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu gratuluje sreberka i szybciutkiego ;:77
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”