Justynko, na forum jestem cały czas tylko po cichutku - wiele razy zagladałam na Wasze wątki i na swój również z zamiarem skrobnięcia paru słów i ciągle kończyło się na ciszy. Ale tak to już jest, ze jak na parapetach się coś dzieje to i motywacja do pisania rośnie.
Storczyki początkującej empe...
Re: Storczyki początkującej empe...
Basiu, dziękuję - mnie również one urzekły.
Justynko, na forum jestem cały czas tylko po cichutku - wiele razy zagladałam na Wasze wątki i na swój również z zamiarem skrobnięcia paru słów i ciągle kończyło się na ciszy. Ale tak to już jest, ze jak na parapetach się coś dzieje to i motywacja do pisania rośnie.
Magda
-
Joane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magdo bardzo dobrze zrobiłaś że go przesadziłaś.
Treaz niech ładnie rośnie w masę korzeniową, aby mógł nabrać sił.
Treaz niech ładnie rośnie w masę korzeniową, aby mógł nabrać sił.
Moi drodzy, dzieje się, dzieje!
Głównie na parapetach ale nie tylko
Parapety obejrzyjcie sobie sami:
A tu prezent imieninowy od narzeczonego (trochę pospieszny:P)

A tu prezencik od mamy:

A tu prezent imieninowy od narzeczonego (trochę pospieszny:P)

A tu prezencik od mamy:

Magda
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No kwiatuszki się nie leniuchują
I nowości, piękne 
Mój imieninowy storczyś ma pajęczynkę. Oba miały ale u tego jednego "zdjęłam" ją i jest jakby spokój. a temu drugiemu ciągle się tworzy...
(( Co robić, co robić... idę szukać odpowiedzi.
No i nie wiem czy bawić się w moczenie w płynie do naczyń czy czymś takim czy od razu zmieniać podłoże... Szkoda kwitnienia, ale jeszcze bardziej roślinki...
No i nie wiem czy bawić się w moczenie w płynie do naczyń czy czymś takim czy od razu zmieniać podłoże... Szkoda kwitnienia, ale jeszcze bardziej roślinki...
Magda
Ale masz fajnych niebieskich pomocników storczykowych
Jakiego rodzaju jest ta pajęczynka? biała i gęsta? Mi sie kilkakrotnie zdarzyło ze pajęczynki tworzył zwykły mały pajączek...Obejrzałaś kwiatka pod kątem szkodników? Swoją drogą obie hybrydki cudne, szczególnie ta od mamy ma takie fajne różowe policzki
Mam identycznego łaciatego, jak ten Twój 
Jakiego rodzaju jest ta pajęczynka? biała i gęsta? Mi sie kilkakrotnie zdarzyło ze pajęczynki tworzył zwykły mały pajączek...Obejrzałaś kwiatka pod kątem szkodników? Swoją drogą obie hybrydki cudne, szczególnie ta od mamy ma takie fajne różowe policzki
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
nieinna, ta pajęczynka jest cienka, faktycznie jak od zwykłego pająka... Storczyś stoi z dala od reszty.
A pomocnicy dzielnie mi pomagają:D
A pomocnicy dzielnie mi pomagają:D
Magda
Ile pędzików
prezenciki śliczne ale najbardziej podoba mi się ten od narzeczonego
Ale jeśli nawet pajęczynka od zwykłego pająka to co...? Nic nei robić?:( Szkoda mi roślinki, a boję się zaatakować za ostro.
Magda
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne te nowości szczególnie ten od mamy przypadł mi do gustu. Jeśli to jest zwykła pajęczyna od pająka to ja nie ruszam ale dopiero w momencie jak zobaczę pająka. Dziś właśnie takiego małego pajączka wypatrzyłam na p. Penang Girl i go tam zostawiłam. Zawsze je zostawiam ale one i tak wędrują sobie gdzie indziej jak nie znajdują na kwiatku pożywienia. 
No to zostawiam...
I chwalę się: będę miała większy parapet:D Przeprowadzamy się - znowu. Tym razem będę miała 2 parapety
od okna balkonowego i kuchennego. Nareszcie moje storczysie odetchną
I dobrze, dobrze, bo mają pięknie rosnąć te pędziki. 
I chwalę się: będę miała większy parapet:D Przeprowadzamy się - znowu. Tym razem będę miała 2 parapety
Magda
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magdo, cudne nowości imieninowe!
A te smerfy w doniczkach to strażnicy, czy wsadzone "na szczęście"?
Pajączek nie jest groźny dla storczyków- u mnie też wiele ich było w doniczkach; z reguły uciekają jak się porządnie (i wysoko) namoczy doniczkę ;) Ja stawiam na zwykłego pajączka u Ciebie- zwłaszcza, jeśli zrywasz pajęczynkę, a następnego dnia ona znów tam jest.
Pajączek nie jest groźny dla storczyków- u mnie też wiele ich było w doniczkach; z reguły uciekają jak się porządnie (i wysoko) namoczy doniczkę ;) Ja stawiam na zwykłego pajączka u Ciebie- zwłaszcza, jeśli zrywasz pajęczynkę, a następnego dnia ona znów tam jest.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Witajcie po kolejnej długiej nieobecności.
Uraczę was dziś kilkoma zdjęciami wykonanymi przez mojego narzeczonego

Te piekności powyżej to storczyki mojej mamy.
A te tutaj, to już moje cuda:
Mój niezmordowany bardzo wdzięczny storczyk. Kwitnie u mnie 2 raz (3 jeśli liczyć kwitnienie sklepowe). Kupiony za 7 zl z przeceny - był tylko lekko padnięty z braku wody.

Imieninowy od narzeczonego nadal kwitnie
:):) (minęly 3 miesiące!)

Wąsacz równiez z przeceny, to storczyk mojego narzeczonego ;) Kwitnie u nas 2 raz (łącznie z kwitnieniem sklepowym). Ponownie miał tylko 2 kwiaty, zostal już tylko jeden.
Imieninowy od mamy stracił większośc kwiatów:
Śnieżynka
Kupiony mniej wiecej w listopadzie, wtedy kwitł krótko, bo wyraźnie przemarzł w drodze z Wrocławia.
Ale kwitnie cudnie i przedłuża pęd

To tyle kwitnień. Później wrzucę zdjęcia pędzików...

Te piekności powyżej to storczyki mojej mamy.
A te tutaj, to już moje cuda:
Mój niezmordowany bardzo wdzięczny storczyk. Kwitnie u mnie 2 raz (3 jeśli liczyć kwitnienie sklepowe). Kupiony za 7 zl z przeceny - był tylko lekko padnięty z braku wody.

Imieninowy od narzeczonego nadal kwitnie

Wąsacz równiez z przeceny, to storczyk mojego narzeczonego ;) Kwitnie u nas 2 raz (łącznie z kwitnieniem sklepowym). Ponownie miał tylko 2 kwiaty, zostal już tylko jeden.
Imieninowy od mamy stracił większośc kwiatów:
Śnieżynka

To tyle kwitnień. Później wrzucę zdjęcia pędzików...
Magda
Adasiu, pajęczynka zniknęła w końcu. Parę razy ją "zrywałam" i pojawiała się znowu, ale w końcu przestała.
Kwitnień na razie niewiele, ale...
Ale to w następnej porcji fotek 
Magda
A teraz pora na zdjęcia pędzików. Trochę ich jest...
Niespodzianki będzie, nie pamiętamk, ktory to storczyk, prawdopodobnie kupiony jako przekwitnięty

Wąsacz x2
Mój "wdzięcznik" Obok nowiutkiego pędzika ma stary, mały, ktory stanął i już tak stoi...

moja miniatureczka, jakiś czas łudziłam się że to pędzik, ale teraz już coraz wyraźniej widać, że to keiki.
Łaciatek
Ledwo skończył kwitnienie na 3 pędach,a tu znowu...

i kolejna niespodzianka

I mój kochany olbrzymek
Kwitł baaardzo długo i intensywnie. Potem miał długi okres spoczynku, niedawno wypuścił kilka nowych korzonków oraz pędzika

Podsumowując:
- kwitnień obecnie: 5
- nowych pędów: 6
- keiki: 2
- sztuk ogółem: 17
P.s. nie chcę zapeszać ale na moim dendrobium phal. też coś się chyba kluje w środeczku...
Niespodzianki będzie, nie pamiętamk, ktory to storczyk, prawdopodobnie kupiony jako przekwitnięty

Wąsacz x2
Mój "wdzięcznik" Obok nowiutkiego pędzika ma stary, mały, ktory stanął i już tak stoi...

moja miniatureczka, jakiś czas łudziłam się że to pędzik, ale teraz już coraz wyraźniej widać, że to keiki.
Łaciatek

i kolejna niespodzianka

I mój kochany olbrzymek

Podsumowując:
- kwitnień obecnie: 5
- nowych pędów: 6
- keiki: 2
- sztuk ogółem: 17
P.s. nie chcę zapeszać ale na moim dendrobium phal. też coś się chyba kluje w środeczku...
Magda