Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie dziwię się ,że kochasz swoje wrzosowisko ,jest prześliczne .Napisz proszę dokładnie ,jak przygotowałaś glebę pod nasadzenia . :?:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piterek pisze:Jeśli chodzi o wrzesień to myślę, że powinno dać radę się spotkać - a Gliwice nie są złą lokalizacją, chociaż dla mnie nie do końca przystępną komunikacyjnie hehe :)
Eeee... są autobusy... pociągi... :wink:
A ty młody i mobilny... nawet jeśli niezmotoryzowany...
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Oj wrzosowisko jest the best, jednak widzę że siła tkwi w ilości, cudne.
A że tak zapytam to w Gliwicach jest najwyższa palmiarnia w Polsce?
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Nie byłam nigdy w palmiarni w Gliwicach, ale myślę że dało by rade, chyba że komuś bardziej odpowiada Chorzów - ja mam bliżej :oops: (jestem z Bytomia)
a wrzosowisko przepiękne aż chce sie je kochać.....
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

onka37 pisze:Nie byłam nigdy w palmiarni w Gliwicach, ale myślę że dało by rade, chyba że komuś bardziej odpowiada Chorzów - ja mam bliżej :oops: (jestem z Bytomia)
a wrzosowisko przepiękne aż chce sie je kochać.....
Chorzów też by mi bardziej odpowiadał, bo bliżej hehe. Np rosarium? Tylko czy tam będzie co oglądać we wrześniu :?: :lol:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Też jestem zachwycona wrzosowiskiem :roll: Ja robię dopiero i boję się żebym wrzosów nie zmarnowała.....czy ściółkę z lasu przywoziłaś? i czy trzeba z nią odczekać ileś tam? bo nie wiem..... :oops:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Pięknie wrzosy skomponowane. Naprawdę uroczo. A jaką masz ziemię, gliniastą? pozdrawiam stasia ;:33
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Też myślałam o chorzowskim rosarium, ale we wrześniu? :roll:
No i jednak, oprócz kalendarza kwitnienia :wink: trzeba wziąć pod uwagę zmienność aury...
A czy najwyższa palmiarnia? Tego akurat nie słyszałam... Na pewno jest tam co obejrzeć :wink:
Onko - z Bytomia do Gliwic przecież blisko... :wink:
Kombinujcie, kogo jeszcze mamy ze Śląska i okolic... ja już wspomniałam o naszych planach Krzyśkowi86 z Katowic
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Pieterku i Onko, nie ma żadnego problemu z dojazdem do Gliwic bo ja jestem zmotoryzowana, mieszkam blisko was, więc możemy jechać razem - będzie mi bardzo miło was wieść na Pierwsze Śląskie Spotkanie Forumowiczów :lol: :lol: Dogadajmy więc termin - bo miejsce już jest - Gliwice Palmiarnia :lol: aha no i szukajmy więcej chętnych :lol: :lol:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

JolantaGraj pisze:Nie dziwię się ,że kochasz swoje wrzosowisko ,jest prześliczne .Napisz proszę dokładnie ,jak przygotowałaś glebę pod nasadzenia . :?:
Jolu nic specjalnego nie robiłam. ziemia w tym miejscu ogrodu ma 6 pH. Dałam więc pod krzaczek torfu i wszystko.
grazynarosa22 pisze:Też jestem zachwycona wrzosowiskiem :roll: Ja robię dopiero i boję się żebym wrzosów nie zmarnowała.....czy ściółkę z lasu przywoziłaś? i czy trzeba z nią odczekać ileś tam? bo nie wiem..... :oops:
Nie dodałam jeszcze ściółki, mam zamiar się wybrać po nią do lasu, ale bardziej myślałam o rh niż o wrzosach. Ja większość krzaczków mam zeszłorocznych. Trzeba pamiętać, że wrzosy muszą być przycinane w kwietniu - scina się cały suchy kwiatostan, a wrzośce zaraz po przekwitnięciu. Ponadto na zimę całe wrzosowisko okryłam gałązkami igliwia, no i nie spulchniam ziemi dookoła nich bo słyszałam, ze nie lubią.
stasia109 pisze:Pięknie wrzosy skomponowane. Naprawdę uroczo. A jaką masz ziemię, gliniastą? pozdrawiam stasia ;:33
Tak Stasiu gliniastą - prawie w całym ogrodzie mam ciężką glebę - czarną i taką klejącą się
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

iwa27, i dlatego masz takie piękne wrzosy. Tylko pozazdrościć: ręki, ziemi i pomysłów. :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Pokazę dziś co tam panie u moich rh słychać :lol: :lol:
Obrazek Obrazek
Ciekawe czy to ta sama irga, którą ostatnio kupił Piterek :roll:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

A tak kwitnie moja sandowilla
Obrazek

aha i zapomniałam wam powiedzieć, że dosadziłam do host tymianek - ktoś na forum powiedział, że nie lubią ich ślimaki. Na razie na nowych listkach naprawdę nie widać śladów ich żerowania
Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Hej :D Wreszcie znalazłem odrobinkę czasu i pooglądałem sobie Twój ogród :) Śliczna kolekcja i prawdę powiedziawszy jest kilka roślinek, których zazdroszczę :D
Ale co do tej:
iwa27 pisze:Obrazek

A tu tegoroczne przyrosty na kiścieniu i ostrokrzewie

Głowy nie daję, ale na moje oko to nie jest ostrokrzew... no ale specjalistą od zimozielonych i iglaków nie jestem, więc mogę się mylić... :roll: :wink: to jest raczej osmanthus heterophyllus. Chyba :roll:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Jakubie masz rację - wygląda tak samo (obejrzłam go sobie na googlach) Moja pomyłka wzieła się z tego, że kupiłam go w OBI jako ostrokrzew, ale już miałam kilka przykłądów, że kupiłam co innego a co innego wyrosło :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

śliczne masz te rabatki....a takiej rośliny jak sandowilla nie znam, ale też mi się podoba
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”