Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
-
marivsz
- 1000p

- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj wrzosowisko jest the best, jednak widzę że siła tkwi w ilości, cudne.
A że tak zapytam to w Gliwicach jest najwyższa palmiarnia w Polsce?
A że tak zapytam to w Gliwicach jest najwyższa palmiarnia w Polsce?
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Chorzów też by mi bardziej odpowiadał, bo bliżej hehe. Np rosarium? Tylko czy tam będzie co oglądać we wrześniuonka37 pisze:Nie byłam nigdy w palmiarni w Gliwicach, ale myślę że dało by rade, chyba że komuś bardziej odpowiada Chorzów - ja mam bliżej(jestem z Bytomia)
a wrzosowisko przepiękne aż chce sie je kochać.....
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- stasia109

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie wrzosy skomponowane. Naprawdę uroczo. A jaką masz ziemię, gliniastą? pozdrawiam stasia 
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Też myślałam o chorzowskim rosarium, ale we wrześniu?
No i jednak, oprócz kalendarza kwitnienia
trzeba wziąć pod uwagę zmienność aury...
A czy najwyższa palmiarnia? Tego akurat nie słyszałam... Na pewno jest tam co obejrzeć
Onko - z Bytomia do Gliwic przecież blisko...
Kombinujcie, kogo jeszcze mamy ze Śląska i okolic... ja już wspomniałam o naszych planach Krzyśkowi86 z Katowic
No i jednak, oprócz kalendarza kwitnienia
A czy najwyższa palmiarnia? Tego akurat nie słyszałam... Na pewno jest tam co obejrzeć
Onko - z Bytomia do Gliwic przecież blisko...
Kombinujcie, kogo jeszcze mamy ze Śląska i okolic... ja już wspomniałam o naszych planach Krzyśkowi86 z Katowic
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Pieterku i Onko, nie ma żadnego problemu z dojazdem do Gliwic bo ja jestem zmotoryzowana, mieszkam blisko was, więc możemy jechać razem - będzie mi bardzo miło was wieść na Pierwsze Śląskie Spotkanie Forumowiczów
Dogadajmy więc termin - bo miejsce już jest - Gliwice Palmiarnia
aha no i szukajmy więcej chętnych

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Jolu nic specjalnego nie robiłam. ziemia w tym miejscu ogrodu ma 6 pH. Dałam więc pod krzaczek torfu i wszystko.JolantaGraj pisze:Nie dziwię się ,że kochasz swoje wrzosowisko ,jest prześliczne .Napisz proszę dokładnie ,jak przygotowałaś glebę pod nasadzenia .
Nie dodałam jeszcze ściółki, mam zamiar się wybrać po nią do lasu, ale bardziej myślałam o rh niż o wrzosach. Ja większość krzaczków mam zeszłorocznych. Trzeba pamiętać, że wrzosy muszą być przycinane w kwietniu - scina się cały suchy kwiatostan, a wrzośce zaraz po przekwitnięciu. Ponadto na zimę całe wrzosowisko okryłam gałązkami igliwia, no i nie spulchniam ziemi dookoła nich bo słyszałam, ze nie lubią.grazynarosa22 pisze:Też jestem zachwycona wrzosowiskiemJa robię dopiero i boję się żebym wrzosów nie zmarnowała.....czy ściółkę z lasu przywoziłaś? i czy trzeba z nią odczekać ileś tam? bo nie wiem.....
Tak Stasiu gliniastą - prawie w całym ogrodzie mam ciężką glebę - czarną i taką klejącą sięstasia109 pisze:Pięknie wrzosy skomponowane. Naprawdę uroczo. A jaką masz ziemię, gliniastą? pozdrawiam stasia
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- stasia109

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
iwa27, i dlatego masz takie piękne wrzosy. Tylko pozazdrościć: ręki, ziemi i pomysłów. 
Adresy do moich wątków
- iwa27
- 1000p

Pokazę dziś co tam panie u moich rh słychać
Ciekawe czy to ta sama irga, którą ostatnio kupił Piterek

A tak kwitnie moja sandowilla
aha i zapomniałam wam powiedzieć, że dosadziłam do host tymianek - ktoś na forum powiedział, że nie lubią ich ślimaki. Na razie na nowych listkach naprawdę nie widać śladów ich żerowania

Ciekawe czy to ta sama irga, którą ostatnio kupił Piterek

A tak kwitnie moja sandowilla
aha i zapomniałam wam powiedzieć, że dosadziłam do host tymianek - ktoś na forum powiedział, że nie lubią ich ślimaki. Na razie na nowych listkach naprawdę nie widać śladów ich żerowania

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- nocny_drwal

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Hej
Wreszcie znalazłem odrobinkę czasu i pooglądałem sobie Twój ogród
Śliczna kolekcja i prawdę powiedziawszy jest kilka roślinek, których zazdroszczę 
Ale co do tej:
Głowy nie daję, ale na moje oko to nie jest ostrokrzew... no ale specjalistą od zimozielonych i iglaków nie jestem, więc mogę się mylić...
to jest raczej osmanthus heterophyllus. Chyba 
Ale co do tej:
Głowy nie daję, ale na moje oko to nie jest ostrokrzew... no ale specjalistą od zimozielonych i iglaków nie jestem, więc mogę się mylić...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- iwa27
- 1000p

Jakubie masz rację - wygląda tak samo (obejrzłam go sobie na googlach) Moja pomyłka wzieła się z tego, że kupiłam go w OBI jako ostrokrzew, ale już miałam kilka przykłądów, że kupiłam co innego a co innego wyrosło 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3