Moje storczykowe hobby
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Śnieżko masz całe sabotkowe zagłębie oknie 
Bardzo podoba mi się też ,Pioneer', bardzo ciekawy kolor!

Bardzo podoba mi się też ,Pioneer', bardzo ciekawy kolor!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Dusia, Agnieszka, Basia, Monia, Renata, Jola- dzięki za odwiedziny i wiele miłych słów o sabotkach i Pioneer.
,Pioneer' zaskoczył mnie kolorem kwiatów- gdy go kupowałam miał więcej białego, a bordowe kropy były duże, teraz jest właściwie prawie purpurowy a białego ma bardzo mało. Najważniejsze, że jednak zakwitł.
Mój biały reanimowany, ma coraz większe pączki, trochę rozchylone, ale jeszcze się nie otwierają tylko rosną i łodyga też rośnie jeszcze.
Dusia- sabotków mam w tej chwili 10 i czekam na 11, a Phalaenopsis mam 13, reszta to wszystkie innne. Myślę, że sabotki i Dendrobium pH. chyba jednak będą dla mnie najbardziej ulubione.
Jolu- prawie wszystkie sabotki kupiłam lub dostałam kwitnące, tylko jeden rozwinął u mnie kwiat z pączka- kwitł dokładnie 4 tygodnie, zanim nie zaczął usychać. Chyba wszystkie o pojedynczych kwiatach kwitną 3-4 tygodnie. Seryjne kwitną długo, ale trwałość jednego kwiatka u mnie wynosi ok.1,5 tygodnia., jednak trochę mam za ciepło.
,Pioneer' zaskoczył mnie kolorem kwiatów- gdy go kupowałam miał więcej białego, a bordowe kropy były duże, teraz jest właściwie prawie purpurowy a białego ma bardzo mało. Najważniejsze, że jednak zakwitł.
Mój biały reanimowany, ma coraz większe pączki, trochę rozchylone, ale jeszcze się nie otwierają tylko rosną i łodyga też rośnie jeszcze.
Dusia- sabotków mam w tej chwili 10 i czekam na 11, a Phalaenopsis mam 13, reszta to wszystkie innne. Myślę, że sabotki i Dendrobium pH. chyba jednak będą dla mnie najbardziej ulubione.
Jolu- prawie wszystkie sabotki kupiłam lub dostałam kwitnące, tylko jeden rozwinął u mnie kwiat z pączka- kwitł dokładnie 4 tygodnie, zanim nie zaczął usychać. Chyba wszystkie o pojedynczych kwiatach kwitną 3-4 tygodnie. Seryjne kwitną długo, ale trwałość jednego kwiatka u mnie wynosi ok.1,5 tygodnia., jednak trochę mam za ciepło.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Jolu nie wiem tak do końca, czy to zależy od barwy liści. Na pewno są sabotki ciepło lubne i zimno lubne. Są takie, co rosną w dolnych partiach lasów i takie naskalne. Wielokrotnie zetknęłam się z opinią, że te o marmurkowych liściach wymagają trochę wyższych temperatur. Na szczęście te wyższe temperatury wymagane dla storczyków to właściwie są w każdym mieszkaniu, niestety trudniej osiągnąć te niższe-16-18stopni. Ja mam takie jedno pomieszczenie poza domem, w którym latem właśnie takie temperatury bywają, jest też dość jasno i chyba wszystkie na upalne dni tam przeniosę. Ach jest też jakiś podział na sabotki o miękkich liściach i sztywnych, ale jeszcze nie bardzo wiem, jak to się ma do warunków ich uprawy. Zauważyłam, że moje seryjne mają właśnie takie bardziej miękkie i zwisające liście, te o dużych kwiatach, pojedynczych, mają liście sztywne i skierowane do góry.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to u mnie właśnie paphiopedilum i inne sprawiają najwięcej kłopotów, a najmniej Phalaenopsis i Vanda i dlatego tak je lubię.Dusia- sabotków mam w tej chwili 10 i czekam na 11, a Phalaenopsis mam 13, reszta to wszystkie innne. Myślę, że sabotki i Dendrobium pH. chyba jednak będą dla mnie najbardziej ulubione.