Moja wielka improwizacja Fleur 78 - cz.2/2008/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluś czy to Euphorbe Diamond Frost, to roślinka pnąca?
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fleur 78 pisze:Onaczku, nie! Już nie urośnie. Dwuletni pies jest już dorosły... :D Chociaż nie robi takiego wrażenia... :;230 :;230 :;230 . Ważyłam go kilka dni temu i waży 4,70kg. Myślę, że łatwiej opisać jego wielkość, porównując go do kota. Kot ma krótsze łapki, więc jest nieco niższy, ale ciałko ma potężniejsze i dłuższe... Bobik wygląda przy kocie, jak taka miniaturowa sarenka... :D W moim wątku są jakieś jego zdjecia z innymi pieskami (Foksterier, rottweiler, Owczarek belgijski...) i jedno z kelnerem... :D Oczywiście jak uda mi się zrobić jeszcze jakieś fajne zdjecia, to wkleję... :D

Pytaj dalej... :D :D :D

A oto inne zdjęcie "Euphorbe Diamond Frost". Tutaj widać lepiej ... chociaż zdjęcie nie oddaje najlepiej tej lekkości... Przeurocza roślinka.. :D

Obrazek
Dziękuję Alu za wyczerpujące odpowiedzi co do Bobika - jest po prostu czaderski -i już szaleje za nim! A w życiu się nie spodziewałam, że to mi przyjdzie! Nigdy bym nie pomyślała, że zachcę kiedyś pieska
:wink: :lol: :lol: Jest uroczy.

Co do tego uroczego kwiatka - widziałam kiedyś bardzo podobny u nas w kwiaciarni - z tymże był to okaz na pewno do domu, tak samo - sprawiał wrażenie bardzo lekkiego, uroczy po prostu. Gdzie masz zamiar go posadzić? W którym miejscu swego kątka? :wink:
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Grzegorz B

Post »

stokrotka12311 pisze::D Ala mianuję Cię Królową Róż :wink:
już tak mi zostaniesz ;:168 ;:32

Zgadzam się w 100% ;:48 ;:49 ;:50
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alutka, róże masz niesamowite, normalny szok :roll: Ale będą cudne zdjęcia ;:215
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Różana Królowo :) , a gdzieżeś ty jest?
Edyta
Grzegorz B

Post »

Alu ;:17 gdzie jesteś, czekamy :D
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Do Ali chyba już lato przyszło, to może letni urlop?

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

I znowu nam Alusia zniknęła ,myślę że jest dobrze :P
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

;:100 Jestem, jestem... ;:109
Takie piękne ;:3 zawitało do mojego ogródka, że musiałam to wykorzystać... :D :D :D : sadziłam, pieliłam, podlewałam, kosiłam trawnik... i nie mogłam wyjść z ogródka... A wieczorem zasypiałam w drodze do łóżeczka... :lol: :lol: :lol: Okna brudne, stos ubrań czeka na prasowanie, ... a we wtorek przyjeżdża teściowa....! ;:111 ;:119
;:112 ;:112 ;:112

Ewuniu (Daisy), masz rację, Janet jest piękna, a reklama Austina zachęcająca... Tyle że takich "ślicznotek" wśród róż jest (niestety/ na szczęście :lol: ) całe mnóstwo... Wszystkich i tak nie sposób mieć... więc najczęściej kupuję róże spośród tych łatwo dla mnie dostępnych... :wink: Ale jak mi się "trafi", to będę o niej pamiętała... ;:198

Beatko, nie, to nie jest roślina pnąca. Tworzy taki mini- krzaczek:
Obrazek ale sama jej nigdy wcześniej nie widziałam. :shock: Zresztą z tego co udało mi się znaleźć o tej roślince wynika, że została stworzona przez jakąś niemiecką firmę dopiero w 2004 roku!
A jest taka... urocza... :roll:

Onaczku, Tutaj sprzedają "Euphorbe Diamond Frost" jako roślinę jednoroczną... Podobno jednak, po wykopaniu jej jesienią (przed pierwszymi przymrozkami!!!) , można spróbować ją przechować przez zimę w doniczce... :D Jeszcze jej nie posadziłam, bo obawiam się wiosennych przymrozków... ale posadzę przy różach... :D
A jeśli chodzi o pieska, to ... kiedyś tez sobie nie wyobrażałam, żeby mieć w domu psa... A teraz sobie nie wyobrażam, żeby nie mieć... ;:97 ;:97 ;:97

Grzesiu, Edytko,
kochani jesteście, ale na razie, jestem raczej "królową łopaty" :;230 :;230 :;230

Guciu, zdjecia będą prawdopodobnie cudowne u wszystkich a i tak każdy będzie najbardziej podziwiał swoje własne roślinki... bo tylko te będą pachniały, będą żywe, prawdziwe i wypieszczone własnymi rękami... ;:109 :D

Krzysiu, lato jeszcze nie przyszło... ale wiosna w pełni!!! No i oczywiście to teraz właśnie jest najwięcej roboty w ogródku... :wink: Jeśli teraz nie opanuję chwastów (w zarodku), to potem już mi się nie uda ich opanować... :wink: itd... :D

Bogusiu
, nie zniknęłam; nie zniknęłam... :D :D :D już do Was pędzę! :D ;:71 ;:101

Dziękuję Wszystkim za odwiedzinki i zamiast dalej gadać, wkleję raczej kilka zdjęć... :D

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie kupiła kilku nowych różyczek... :wink: Cztery historyczne, z czego trzy damasceńskie (takich jeszcze nie miałam) i dwie "tradycyjne"... :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Obrazek Obrazek

Bobik- łobuziak, przyłapany na gorącym uczynku w trakcie kradzieży rękawiczki... :D i kolejne wiosenne widoczki...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ta błękitna "poduszeczka" kwiatków, to małe floksiki w moim ulubionym kolorze, o których kiedyś wspominałam i obiecywałam zdjęcie... na czwartym z kolei zdjeciu, widzicie kwitnace grewillee (kwitną nieprzerwanie od środka zimy- pąki było widać już w grudniu i widać że potrwa to jeszcze dłuuugo!) Pięknie wygląda kontrast krwistej czerwieni kwiatków i soczystej zieleni krzaków! Szkoda, że zdjecia nie oddają całej urody roślin!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nowo posadzone jesienią tulipany i (na ostatnim zdjęciu) "dzielna" agawa", która przeżyła już u mnie drugą zimę! :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Zapomniałam zapytać... Może ktoś wie, czy to chwast czy kwiatek, bo nie wiem jak go potraktować... :? :D

Obrazek
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Alu, to Miesięcznica roczna (Lunaria annua).

Roślina dwuletnia. Wysokość roślin 90-120 cm. Kwitnie: maj-lipiec następnego roku. Roślina doskonała do suchych bukietów!

Warunki uprawy: wysiew w maju-czerwcu wprost do gruntu. Rozstawa 20x30 cm. Nie znosi przesadzania.

Stanowisko: słoneczne lub półcień.

Zastosowanie: na rabaty i do suchych bukietów.
http://campanulka.republika.pl/

Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Alu slicznie u Ciebie.Widzę ,ze masz takiego samego berberysa tylko u Ciebie to juz duzy krzew.U mnie własnie zaczyna kwitnąc.Uwielbiam go za ten cudowny kolor kwiatów.
Rózyczki piękne szczególnie ta dwukolorowa.Mam podobną w kolorze i w pełni kwitnienia zmienia kolor na bardziej rózową :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Alu - masz cudownie. Urocze są te pełne żółte i pomarańczowe tulipany oraz berberys.
Lubię ten kolor w ogrodzie, szczególnie wiosną i jesienią.
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widoki urocze, jak zwykle :roll: Agawa super.....chciałabym, żeby moje były takie śliczne :lol: Bobiczek urwis, zupełnie jak Agat, tylko ten mój czort zaraz wszystko gryzie.....z rękawiczek z reguły pozostają tylko strzępy :cry:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyznam się - pochodziłam ok. pół godziny po Twoim ogrodzie, Aluś, i dosłownie żal go opuszczać :( . Wszystkie bez wyjątku rośliny są wspaniałe ;:215 . Nawet tulipany wyglądają jak róże ;:26 ; zdradzisz ich imiona ?
I lilak już kwitnie , mniam .. i bardzo spodobały mi się grewillee (pierwszy raz je widzę :shock: :oops: ). A co to te srebrzyste kępki z różowymi pączkami ? Bardzo urokliwe ;:333
I jeszcze spytam o ten złociście kwitnący krzew - czy zbliżenie pochodzi z fotki sąsiedniej (obok serduszki) ?

Czy jakieś róże już zaczynają kwitnąć ? Wiesz, że czaimy się na 'specialite de la maison' ;:8 Obrazek

Uściski dla Ciebie i pieszczotki dla Bobiczka ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”