Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Jestem i witam moich miłych gości bardzo serdecznie.
Na powitanie puszczam do Was oczko. ;:168 ;:167

Obrazek

Dorko bo my mamy diobliśkowe kotki. ;:168
Z przetworami jestem na bieżąco. Na razie mrożę borówkę amerykańską i zioła no i zrobiłam galaretkę (przetarte ugotowane owoce) z jeżyn i agrestu a jutro pozbieram kolejną partię jeżyny i przepuszczę przez sokownik ;:168 ...będzie sok. :!:
Hortensja, o którą pytasz to drzewiasta 'White Dome' ...rośnie wysoko i szeroko i trzeba jej zostawić miejsce bo nie lubi być ściśnięta....chcesz :?: :wit
Przełom sierpnia /września to będzie dobry termin ;:196
Dla Ciebie nóweczka śliczna OT Mister Pisatche
Obrazek

Loki z tego co widzę to pełne maki nie przekwitają tak szybko. Te dwa trzy dni jednak sobie kwitną....fotki przedłużą ich żywot :lol: będą na 'zaś'....
Dla Ciebie kolejne nowe oczko w mojej zegrodce.
Obrazek

Olusia niełatwo wszystko pogodzić bo wiadomo każdy ma swoje do zrobienia ale bardzo się cieszę, że znalazłaś czas i mnie odwiedziłaś. ;:168
Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że się podoba. Za życzenia również ;:167 czego i Tobie życzę. ;:196
Dla Ciebie lilia OT Conca d'or
Obrazek
:!:
Maryś i u mnie podlało...ale wyobraź sobie w ostatnim momencie bo jeszcze jeden dzień i byłaby u mnie sahara. To i tak mało ale dobre i to.
Zauważyłam, że floksy nie lubią suchego miejsca i już dawno miałam je przesadzić... w tym roku to już na pewno. :!:
Moje borówki już się prawie kończą ;:oj a to połowa lipca. ;:196

Dla Ciebie moje pierwsze dalie. ;:196
Obrazek

Ewko mam nadzieję, że i u Ciebie podlało. Mało i tak popadało ale dobre i to, bo nieco się ochłodziło a słońce tak nie parzy. Ta ciągła nasza walka o wodę.
A może lepiej je oskubać od dołu zamiast wycinać...niech kwitną.
Dzięki za miłe słowa...dioblisiek pomiziany. :wink: :lol:
Dla Ciebie letni bukiet. ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Beatko dzięki a ten mak to jest ciemny bordowy ;:167 dostałam nasionka ale już nie pamiętam od kogo...chyba od Beatki juni.
Z tego co czytam to wszyscy tak mamy z czasem...ciągle w biegu. A tyle jeszcze do zrobienia.
Akurat teraz zaczęło padać więc może podleje porządnie...ale biedne te moje pomidory. Z wężem to ja mogę tańcować żeby tylko w studni wody nie brakowało...najgorzej to noszenie konewek i butelek. ;:164
Z jabłek to mam malinówki a one raczej do bezpośredniego jedzenia i mam jeszcze pyszne soczyste jabłuszka ale one z tych późniejszych...na szczęście.
Marzyła by mi się papierówka....kurcze chyba sobie ją sprawię jesienią.
Serdeczności i dla Ciebie śliczna OT 'Leslie Woodriff'
Obrazek

Gabryśko wcale nie jestem z pomidorów zadowolona. Jak tak dalej pójdzie to mało będzie do zaprawiania. Licho wiążą i nie wiem czy w ogóle pojemy.
Co do Twoich problemów z siewkami to zależy od ziemi do jakiej wysiewamy....a co to miałaś za ziemię...z ciekawości pytam.
No popatrz te moje, które przetrwały zimę na kompostowniku rosną i ładnie wiążą...co się dzieje. ;:oj To tak jak Twoje w tej folii pozostawione jesienią.
O borze tutaj jest napisane viewtopic.php?f=42&t=83508
My na razie zjedliśmy koktajlowe ale tylko parę sztuk.
Dla Ciebie bukiet OT 'Gold Class'
Obrazek

Basieńko wyobraź sobie, że deszcz przyszedł w ostatnim momencie...już widziałam, że roślinki same o niego proszą.
Popadało fajnie no i deszczówki sporo nazbierałam a w tej chwili też słyszę, że pada.
Jak będziesz to sobie uszczkniesz jakiegoś liliowca...one są bezproblemowe.
Tu jest dyskusja na temat boru...zerknij proszę. viewtopic.php?f=42&t=83508

Dla Ciebie ;:167

Obrazek

Lucyśko ;:168 choruje tylko jedna kępa, ta która rośnie pod cyprysem. Muszę je koniecznie gdzieś indziej posadzić bo ta sytuacja powtarza się co roku.
Cyprys wyciąga wodę i im po prostu brakuje....tylko nie mam pomysłu co tam posadzić. ;:124
Kurcze moje pomidory też licho idą. Co za rok dziwny. Jednak musimy być dobrych myśli. ;:168 ;:196
Dla Ciebie śliczna młodziutka OT 'Zelmira' .
Obrazek

Mocno ściskam i życzę dobrej nocy. ;:4
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zgadza się, te o kwiatach pełnych są nieco trwalsze?

Pozdrawiam i dziękuję za floksa! U mnie w tym roku floksów zero...
LOKI
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dostałam od Basi takiego białego floksa z oczkiem a w tym roku znikł ,albo później zakwitnie bo niektóre floksy są jeszcze w pąkach ;:174 OT 'Leslie Woodriff' piękna, pieguska Zelmira też cudna i powinnam ją mieć bo chyba domawiałam ją wiosną.Też poczytałam o borze jednak w tym roku swoje pomidory podlewam nawozem warzywnym .Szkoda tylko ,że owoce sa dopiero od 3 piętra :;230 Jednak dobre i to oby tylko lato trwało a jesień była ciepła to wszystko będzie dobrze.Elusia fajnie tak mieć 2 domki jeden w zaciszu lasu, a drugi w mieście ;:196 i głaskanko od Agaci dla Dioblika i rodzinki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Elu ogród bardzo kolorowy, pięknie Ci pierwsza dalia zakwitła. ;:215 Przegorzan masz w wyjątkowo niebieskim odcieniu. ;:oj Mój jakiś bardziej szary. ;:131 Bukszpany jak z formy, przycięte wspaniale. ;:63 Pokazujemy dużo kwiatów, a przecież warzywnik i jagodnik, to też część ogrodu. Świetnie, że tyle dobra smakowitego masz u siebie. ;:138
Napracujesz się, ale potem przyjemnie wyjadać zapasy, a nie traktowane chemią sklepowe przetwory.
Miłego odpoczynku. ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Elu, zaraz poczytam o tym borze, chociaż już zaczęłam szukać po internecie. Dziękuję ;:168 Ostro "idziesz" z przetworami!
Ja ogólnie mało ich robię :oops: , ale w tym roku postanowiłam poprawę i chcę zrobić różnych, prostych i dobrych sałatek obiadowych zrobić.
Lilie masz olbrzymie! I takie na bogato! ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Elu, piszesz, że z pomidorów nie jesteś zadowolona?
Ja z twojego ubiegłorocznego 'aurija' wydłubałem nasionka, posiałem i ... jestem bardzo zadowolony :)
Stoją .... to znaczy wiszą, jak się patrzy :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p
Od: 25 paź 2013, o 15:50

Post »

Patrzę i napatrzeć się nie mogę. Przepiękny masz, Elu ogród, rośliny takie dorodne, pięknie pokazane na świetnych zdjęciach. Aż ma człowiek ochotę się do Ciebie wprowadzić. :wink:

Marzyła mi sie w tym roku kobea na balkon, ale jak na złość nigdzie nie mogłam zakupić sadzonki, w przyszłym roku, biorąc przykład z Ciebie, będę musiała wysiać nasionka. ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko nie mam za bardzo głowy do pisania ale jestem i zdjęcia sobie oglądam, bo jest teraz co oglądać! Ściskam ;:4
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Elu z kotami u mnie jest różnie czarna spokojna, ale popielata ta to jest diabełek, rozrabia na całego.
Śliczne jeżówki nam tu pokazujesz. Lilie nad wyraz dorodne takie wysokie.
Chyba ogród masz podlany, u nas od wczoraj pada na zmianę delikatnie przeplatane ulewą.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Widziałam dużo przejeżdżając na rowerze obok twojej zegródki.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka wpadam na momencik w przerwie między słoikami... ale taki czas. pozdrawiam ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit Tyle gości a Halżbiytka zamiast na kompie to sobie kajś chodzi. :lol:
Kochani bardzo mi miło, że mnie odwiedzacie. ;:4
Czas tak zachrzania...tyle do zrobienia ale już nic nie godom tylko odpowiadom. ;:167

Dziś z rana pozbierałam pierwsze ogóreczki i od razu wskoczyły do boncloczka w celu ukiszenia. Oczywiście do kolacji już były gotowe ;:1 ...jeszcze teraz mam zapach kopru, czosnku i chrzanu na rękach.
Cudowny czas, który uwielbiam. ;:138

Loki maki tworzą teraz piękne makóweczki. :D
W Twoim ogrodzie masz całą kolekcje innych kwiatów więc może nie zauważysz, albo nie odczujesz tak bardzo braku floksów.
Mój ogród bez floksów byłby pusty.

Jadzinko biały floks z różowym oczkiem jest przecudny...to taki cukiereczek. Jakby co to odstąpię sadzonkę. ;:168 A lilie kwitną w czasie deszczu i nawet się cieszą. Co do pomidorów to teraz ruszą bo przed pełnią zawsze nabierają ciała i kolorów. Trochę mało będzie pomidorów ale miejmy nadzieję skosztujemy. ;:137
Byle będzie zdrowie a będzie dobrze bo ręce mamy do roboty i chęci też. ;:167
Dziękujemy za życzenia ;:168 ;:196

Soniu już postanowione...dalie zostają. ;:138 Przegorzan się sprawdza od lat więc też zostaje, natomiast cleome już nie będę wysiewać i jeszcze zobaczę jak się kobea będzie zachowywać. ;:65 Uwielbiamy nasze ogrody i ciągle eksperymentujemy z roślinami wybierając te, które chcą rosnąć. Pracy nie mało ale przecież jesteśmy stworzeni do pracy. ;:306

Basieńko z przetworami dopiero się u mnie zaczęło. Borówkę amerykańska mrożę więc z nią najmniej roboty, najwięcej roboty z jeżyną bezkolcową bo ją przecieram przez sito po smażeniu. A tak, to na bieżąco....o, teraz ogórki się ładnie zabrały. I dynie też robią się pomarańczowe ale je wystarczy pozbierać i składować w przewiewnym miejscu. Lilie u mnie się sprawdzają więc po różach przychodzi czas liliowy...przynajmniej nie ma pustki. ;:196

Andrzej kiepsko w tym roku idą pomidory ale może po tych deszczach i przed pełnią ruszą w końcu. :!:
Wyobraź sobie, że Aurija w tym roku jak nigdy...jedna sadzonka tylko przetrwała ale po wsadzeniu do gruntu i zawiązaniu pierwszych gron też padła. Jestem w szoku.
Nie przejmuję się jednak zbytnio i idę dalej. Cieszę się, że u Was wszystko gra i buczy. ;:138

To może pokażę parę lilijek z wystawy. ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit

Elu Frael witaj po raz pierwszy. Dziękuję za tyle miłych słów pod adresem moich roślinek i mojego azylu.
Zapraszam...możesz się wprowadzić o każdej porze ;:168 ..dostaniesz swoje wiaderko i grabki. :lol:
Co do kobei to mam wrażenie, że dawniej miała te przyrosty bardziej szalone i kwitła znacznie obficiej ale może mi się tylko tak wydaje. Liczę, że się po deszczach ruszy i pięknie zakwitnie bo ona naprawdę potrafi :lol: .

Maryś bardzo mi miło, że choć słówko rzekłaś. ;:168 Odwzajemniam ściskanko i wszystkiego dobrego życzę.

Dorko ja mam tylko jednego kota...on mnie sobie wybrał ;:306 tymi ślicznymi jeszcze wtedy niebieskimi oczkami.
Lilie cudownie kwitną w tym roku i choć jedna ucierpiała od mrozu ale żyje a teraz deszczyk popadał i się nawet ładnie zabrała.
Dobrze popadało i jeszcze ma jutro padać a potem ma być pięknie. :heja

Beatko ..na pewno nic nie zobaczyłaś bo Ci tylko migło.
A wstąpić na kawę to już nie łaska. ;:306

Ewko dużo się dzieje a my się krzątamy....słoiki to ważna sprawa. Pozdrówki. ;:168

Ciąg dalszy wystawy....tutaj stoły z liliami i kompozycje z letnimi kwiatami.
Zapachy przecudne. ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Przepiękna wystawa lilii. Chyba cały budynek pięknie pachniał.
Kilka lat temu byłam w Rybniku na wystawie dalii, niezapomniane wspomnienia. Błądziliśmy bardzo, bo wystawa była w jakiejś oddalonej od centrum szkole.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”