Ogródek KaRo cz.3
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Izo - dziś nie wiem gdzie kupiłam białe fiołki?
To stara sprawa a ja często kupuję kwiatki ,na ogół pamiętam skąd co mam,
jednak fiołek nie utkwił mi jakoś w pamięci.
Bardzo łatwo sie rozsiewa ale tej wiosny jak zawsze ,obdziabałam go wokół i siewek już nie ma
co nie oznacza,że nie wyrosną gdzieś w pobliżu tej kępki.Na pewno wyrosną ...
Bardzo łatwo sie rozsiewa ale tej wiosny jak zawsze ,obdziabałam go wokół i siewek już nie ma

Nie mogły by u mnie wyrosnąć?????????????????????KaRo pisze:Izo - dziś nie wiem gdzie kupiłam białe fiołki?
Bardzo łatwo się rozsiewa ale tej wiosny jak zawsze ,obdziabałam go wokół i siewek już nie ma![]()
ja tak kocham fiołki i nie wiedziałam, ze są białe

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Grzesiu - tulipanki ładne ,do pokazania jeszcze będą u mnie choćby "czarne" ale to jeszcze
kwestia kilku słonecznych dni.
Poczekamy zobaczymy co sie wykluje....
Ta kępka ,która Cie zaintrygowała to powinna byc Kokorycz żółta (Corydalis lutea)
jednak ona ma kwiatki w kolorze raczej nie żółtym ale jak jej siostra Kokorycz białożółta .
Ponieważ przesadzałam ją ,może to zmiana warunków uprawy spowodowała zmianę zabarwienia kwiatków?
Muszę poczekać i poobserwować co z nią będzie dalej.
A różowe pączki na pedzie to moja chluba!!!
Po raz pierwszy zakwitnie u mnie Judaszowiec kanadyjski!!!
Będzie to mizerne kwitnienie ,jak przystało na pierwsze ,ale jednak zakwitnie!!!
Bardzo sie ciesze ,bo to oznacza,ze raczej będzie kwitł już u mnie zawsze!
I coraz bardziej okazale mam nadzieję.
Jest to nietypowe zjawisko ,bo kwiatami oblepione są grubsze nagie pędy krzewu i nazywa się ono kauliflorią.
Och jak się cieszę!
Zauważyłam jeszcze coś niezwykłego - kwiatami pokryją się wyłącznie pędy od strony południowej i
nie ma na nich liści.
Na pędach pozostałych już rozwijają się drobne listeczki ale nie bedzie kwiatów.
Śmiesznie będzie wygladał ten krzew w pełni kwitnienia...
Zanudziłam Cie chyba ...sorry.
kwestia kilku słonecznych dni.
Poczekamy zobaczymy co sie wykluje....
Ta kępka ,która Cie zaintrygowała to powinna byc Kokorycz żółta (Corydalis lutea)
jednak ona ma kwiatki w kolorze raczej nie żółtym ale jak jej siostra Kokorycz białożółta .
Ponieważ przesadzałam ją ,może to zmiana warunków uprawy spowodowała zmianę zabarwienia kwiatków?
Muszę poczekać i poobserwować co z nią będzie dalej.

A różowe pączki na pedzie to moja chluba!!!
Po raz pierwszy zakwitnie u mnie Judaszowiec kanadyjski!!!
Będzie to mizerne kwitnienie ,jak przystało na pierwsze ,ale jednak zakwitnie!!!

Bardzo sie ciesze ,bo to oznacza,ze raczej będzie kwitł już u mnie zawsze!
I coraz bardziej okazale mam nadzieję.
Jest to nietypowe zjawisko ,bo kwiatami oblepione są grubsze nagie pędy krzewu i nazywa się ono kauliflorią.
Och jak się cieszę!
Zauważyłam jeszcze coś niezwykłego - kwiatami pokryją się wyłącznie pędy od strony południowej i
nie ma na nich liści.
Na pędach pozostałych już rozwijają się drobne listeczki ale nie bedzie kwiatów.
Śmiesznie będzie wygladał ten krzew w pełni kwitnienia...

Zanudziłam Cie chyba ...sorry.

Ty chcesz mnie o zawał serca przyprawić!!!! Toż ja dziś spać nie będę !!!!eleka pisze:Lisko,te białe są piękne.Mają dużo większy kwiat.Są jeszcze białe w niebieskie kropeczki, dodam niepytana.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
KaRo skorzystałam z zaproszenia i nie mogłam przejść obojętnie koło kokoryczki. No właśnie, wiem, że jest żółta, ponieważ zamówiłam taką (czekam na przesyłkę), ale twój kolor jest super!! Może faktycznie to zmiana miejsca, ale ja gdzieś widziałam kokoryczkę o różowych kwiatach. Kwitła ci już wcześniej?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Grzesiu,judaszowiec jest u mnie już 6 latGrzegorz B pisze:Krysiu nie zanudzaszPiękny ten judaszowiec, Ty masz go w formie drzewa, czy krzewu i ile masz go lat, bo on niby na na starszych gałęziach ma kwiaty. A jak znosi zimę i jeszcze jedno, jaki on ma przyrost
Wypytuję się, bo mi się bardzo spodobałał

Jak dotąd jest w formie krzewu ale zmienię to

koniecznie - rośnie na skarpie ,od dołu "okrywają" go różne inne krzewy
więc nie zależy mi na jego wyglądzie nisko bo i tak go nie widać.
Rozluźnię więc dół trochę a niechże kwitnie u góry.
Musze dodać,że jego liście ś a bardzo dekoracyjne ,
owalno-sercowate młode mają kolor czerwonawy,jesienią przebarwiają się na żółto.
Owocem judaszowca jest suchy, płaski strąk,to też ozoba będzie.
Dorasta maksymalnie do 3 - 5 m ,można przecież ciąć i jeszcze go zmniejszyć ale to nie są rozmiary wysokiego drzewa.Mój nie ma jeszcze tych 5 m.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Nezko k.różowa i ta z ostatniego foto-postu ,rosną w miejscu słonecznym w normalnej ziemi ogrodowej.
Ale mam jeszcze 2 inne odmiany i te wymagają już miejsc cienistych i wilgotnych ,najlepiej ziemi próchniczej ,
ale te dopiero się gramolą z ziemi ,trzeba jeszcze poczekać na nie ...i będą miały duże piękne białe kwiaty.
Ale mam jeszcze 2 inne odmiany i te wymagają już miejsc cienistych i wilgotnych ,najlepiej ziemi próchniczej ,
ale te dopiero się gramolą z ziemi ,trzeba jeszcze poczekać na nie ...i będą miały duże piękne białe kwiaty.