Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Żanetko to wygląda na szykowanie lądowiska dla UFO z przygotowaniem komunikacji świetlnej :;230 :;230 nie pamiętam tytułu filmu, ale był taki... UFO komunikowało się z ludźmi za pomocą dźwięków i wyświetlanych barw ;:306

Ciekawa jestem jak to będzie wyglądać już z roślinami... ;:173
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie, dyskoteka! :lol:
A tak z ciekawości - skoro masz żarówki z barwą odpowiedniej długości, to po co świetlówki? Może pytanie głupie, ale z doświetlania roślin to wiem tylko piąte przez dziesiąte (nawet na studiach jakoś po macoszemu to mieliśmy potraktowane, bo w sumie tylko o lampach sodowych coś tam wiem). A nie wydajniej byłoby same ledy? Ciekawy temat ;:131
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2016, o 09:54

Post »

O mój Boże ile ty też posiadasz tych roślinek i gdzie je wszystkie mieścisz ? A te świetlówki ,profesjonalnie ;:209
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Te ledy typowo do roślin się sprawdzają?? Kupiłem kilka podobnych na Allegro i się okazały dziadowe.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No ale żeby do tego stopnia dać się porządzić hojom... :wink:

Koniecznie pokaż fotki, jak już będzie komplet, tj. jak zamieszkają tam rośliny ;:204
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

O rety, Kochani, ale mnie zbombardowaliście, spróbuję odpowiedzieć na wszystko szczegółowo.

Swoją drogą, jak wielu tu bywalców dyskoteki mogłam zobaczyć! Ja nie ukrywam, że mnie też w pewnym momencie dopadła głupawka i włączyła się we łbie Sabrina i jej "Boys boys boys" ;:202 No tak, rzadko chodziłam do dyskotek, ale jak już to w czasach gdy to było jakimś tam hitem ;:oj Ale do rzeczy:

Henryku - jak zawsze dziękuję za przemiłe słowa, i rzeczywiście trzeba było wiele rzeczy zrobić natychmiast. Wiedziałam, że jak mój M bierze się do roboty czegoś, to zajmie kilka dni, a chciałam wykorzystać Jego urlop. No i tak się zbiegło, ale już wszystko skończone - zdążyliśmy, uff...
Basiu - podziękowania również! Ano - nie może, no nie może, bo jak już lubię pewną grupę roślin, to lubię na całego. A koty? Nie wiem, one ino śpio i nic nie gadajo, ani nie tańczo jeszcze ;:oj Jak zaczną kręcić podejrzane bugi bugi to na pewno dam Wam znać ;:108
Jacku - biegałam kilka dni z roślinkami, nie tylko hoje zmieniały miejscówkę, jednak mimo że rzeczywiście koniec sezonu blisko, to lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa. Weź pod uwagę mój inny klimat, a także fakt, że mam pracę i małe dzieci, więc wszelkie inne prace muszę organizować sobie w odpowiednim czasie. Gdyby tak wszystko nagle się zwaliło, byłby naprawdę problem. A przy wszystkich swoich zajęciach czasu nie mam tak dużo, stąd wszystko muszę robić stopniowo i systematycznie. Natomiast tam już jest fajnie i nie chce się wychodzić, zwłaszcza rano - to sypialnia jest :D
Piotrze - (nie) dziękuję za wzrost roślinek, ale za miłe słowa jak najbardziej!
Filip - UFO już bliższe mi klimatem niż dyskoteka, ale na archiwum X to i tak nie wygląda ;:306 A nie wiem, czy najlepiej, ale się staram...Może to docenią :D
Agnieszko - nie kojarzę, tych sci-fi jest wiele, ale zapewniam, że jeśli bym chciała się skomunikować, to z roślinami :D
Dorotko! Miło Cię wiedzieć po przerwie :-D I już odpowiadam: to nie jest pomieszczenie typu grow-box, gdzie wystarczą tylko diody w paśmie niebieskim - czerwonym. W mnożarce pewnie byłoby dobrze, ale to jest normalny pokój, wpada tu światło dzienne, są też miejsca zacieniowane. Stąd należało tak dobrać świetlówki z odpowiednią barwą (one są tzw. niebieskie - dwie i jedna zielona) , by rozproszone światło wpadało równomiernie wszędzie, w dodatku odpowiadające wymaganiom świetlnym roślinkom, a więc takie " słońce w południe" (wybacz, że nie będę tu przytaczać odpowiednich lumenów i innych ;:306 ) Dlatego świetlówki idą od góry i oświetlają równomiernie roślinki zawieszone na górze, a ledy rozprowadzają światło na roślinki umiejscowione na dostawce parapetowej, półce dodatkowej i ścianie. Dzięki temu wszędzie pada równomiernie światło. To tak w skrócie :D
Kuba - no gdzieś je mieszczę, a jak nie mieszczę, to doświetlam właśnie... Ale nie da się ukryć, jest ich dużo, niemniej nie "za" dużo - niektórzy tutaj mają więcej ;:108
Grześ - ja je mam zamontowane zaledwie trzeci dzień, a nawet gdyby były dłużej, to nie powiem wiele o ich skuteczności, bo jak napisałam wyżej, u mnie są jeszcze świetlówki, więc ledy są tylko wspomaganiem. W mnożarce też używam świetlówek, więc niewiele Ci powiem na ten temat. Niemniej to są żarówki ledowe, duże i solidne, wkręcane do zwykłych oprawek E- 27 i kupione w firmie specjalizującej się w doświetlaniu roślin. Ciężkie i duże, jak mówię, ale głównie dla mnie barwa światła tu miała znaczenie.
Lucynko - jak będzie gotowe, to na pewno, he he, nie podarowałabym sobie, tyle pracy miałoby pójść na marne :;230 Zasadniczo skończone, tylko teraz poustawiać to wszystko trzeba odpowiednio.

W każdym razie naprawdę padam na twarz, wybaczcie więc, że dziś tylko wpadłam tutaj, by Wam odpowiedzieć. Teraz marzę tylko o tym, by się wyspać i chwile odpocząć, ale na dobranoc pokażę Wam, co mi zakwitło:

- rzeczona wyżej (ta prawdziwa - markowa ;:131) Euphorbia milii rozwinęła swoje śliczne kwiatki:

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

- pięknym, pojedynczym kwiatuszkiem (one się zmówiły czy co?) powitała mnie Mammillaria calleana:

ObrazekObrazek

Obrazek

Ale najbardziej dziś uradowało mnie Gymnocalycium multiflorum, choć niestety pogoda jest jaka jest i nie rozwinął się do końca. Niemniej to, co pokazał, to po prostu cudo... ;:167

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

To kwiatek "nie mój", bo zakup tegoroczny, ale wart pokazania. Cudowny i mam nadzieję, że się i Wam spodobał.

Obiecuję znów nadgonić zaległości w Waszych wątkach na tzw. "dniach", a jeśli jutro rano uznam, że takie ustawienie roślin jest OK, to pewnie i całe to moje mini- hojarium pokażę. Tymczasem bardzo dziękuję za wizyty i proszę o jeszcze ;:306 :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z odpisywaniem w wątkach "na spokojnie" . Podstawa to zadbać o podopiecznych . Mam wrażenie , że ruszyło się w kwitnieniach nie tylko u Ciebie po chwilowej stagnacji :idea:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze: jeśli jutro rano uznam, że takie ustawienie roślin jest OK, to pewnie i całe to moje mini- hojarium pokażę.
Spox, możesz pokazać wersję beta, na pewno nikt się tutaj nie obrazi :wink:

Lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa - a u Ciebie 'mówi' bardzo ładnymi kwiatkami ;:108
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Euphorbia milii - markowa (ale teraz Twoja) superowa. :lol:
Mammillaria calleana - maleństwo z potencjałem. :wink:
Gymnocalycium multiflorum - tutaj tylko chwalić i chwalić... :)
jeśli jutro rano uznam, że takie ustawienie roślin jest OK, to pewnie i całe to moje mini- hojarium pokażę
Już się cieszę na tą okoliczność i zaczynam czekać niecierpliwie przytupując. ;:65 ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Jacku, Lucynko, Henryku - dziękuję! ;:168

To nie pozostaje mi nic innego, jak pokazać, tylko teraz obawiam się, że zbyt rozochociłam i zawiodę Wasze nadzieje, bo przecież to nic wielkiego, ale za to piękny kawałek mieszkanka. Dla mnie piękny oczywiście.

Z tymi hojami to całe lato był mały problem. Odkąd wpadłam na pomysł wykorzystania chwilowo pustych parapetów, nowych hoi przecież przybyło. Jedne postawiłam na parapecie na zasadzie "niech rosną":

Obrazek

Potem wyniosłam wszystkie nerwuski (finlaysonii i inne)na inny parapet, też na zasadzie "niech rosną":

Obrazek

I tak patrzę sobie... a tam, co ja się martwię, przecież mam tyle miejsca dla nich jeszcze, niech rosną:

ObrazekObrazek

Obrazek

A kiedy zaczęłam je zabierać, nagle się przeraziłam, bo ja głupia uwierzyłam, że hoje wolno rosną...! ;:202

I w pewnym momencie wątpiłam, czy ja dobrze je wszystkie umiejscowię i czy w ogóle zmieszczę!
Ale na szczęście... uff, wszystko poszło zgodnie z planem.
W hojarium trzeba było jeszcze przymocować lampki do półek, i dorobić półkę między stojakami.
Aha: jednej lampki jeszcze nie ma, bo się w trakcie roboty koncepcja z tą półką między kwietnikami zmieniła i jedną trzeba dokupić :;230 Ale stoją i wyglądają mniej więcej na razie - może i w wersji beta - następująco:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I rzut ogólny z lampami i bez, choć obiektyw nie chwyta do końca:

Obrazek

Obrazek

No i tak to wygląda w całości... Oczywiście w ciągu dnia nie widać rozłożenia tego światła, ale to, co wcześniej nazwaliście tak fajnie "dyskoteką" mniej więcej pokazuje, jak strumienie światła docierają wszędzie. Dlatego też regulowaliśmy to oświetlenie w nocy, by było dobrze widać wszystko.

Jest i jeden plus: mam tylko, wyłącznie miejsce na te najbardziej ulubione z ulubionych, czyli archboldiany i macgillivrayi lub ich krzyżówki, a tych na szczęście nie da się zebrać za dużo. Reszta niestety - miejscówek brak, chyba że któraś padnie, ale to już raczej też niezupełnie możliwe, bo przecież pozostałe rosną i miejsca będą potrzebować. Czyli koniec z hojami, w sensie zakupów...Szkoda :| A te, co są, mają rosnąć i cieszyć oczy. W przyszłości kwitnąć i już!

To byłoby tyle, jeśli chodzi o moje mini-hojarium, wiem że nie każdego hoje interesują, więc następne ich pokazanie, gdy któraś zasłuży ;:204
Ogromnie dziękuję za Wasze wsparcie i mam tylko nadzieję, że nie zawiodłam na całego ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

;:oj ;:oj ;:oj ;:oj Robi to wrażenie ...i pieknie wygląda :D
Dopracowany każdy szczegół-super :D ,ale jak się rozrośnie to normalnie Poznańska Palmiarnia ;:306
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ekhm... nie jestem w stanie napisać nic konstruktywnego, szczęka z wrażenia opadła mi do ziemi, oczy wyszły na wierzch i nie wracają :shock:
Aleś się, Kobieto, obstawiła zielonym...
Zapiszę sobie to ostatnie zdjęcie gdzieś na kompie i jak mi ktoś powie, że mam za dużo roślin... ;:306
Majstersztyk.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najpierw wrócę do poprzednich zdjęć. Mammillaria calleana to jeszcze młodziak :wink: Już za rok powinna Ci kwitnąć całymi wiankami i nawet przez parę miesięcy :D

A teraz to co zobaczyłem dzisiaj ;:oj Oczywiście musiałem pokazać żonie i tym razem to napisze jesz słowa "to już jest przegięcie..." :;230
A ja skomentuję to tak, że to wygląda niesamowicie ;:oj Jak dla mnie bomba ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

O matko kochana ,Żanetko ale masz zieleniny,to bardzo dobra alternatywa gdyby się nie chciało ścian malować ;:306 piękne zdrowe masz roślinki a ostatnie zdjęcie zupełnie wymiata ;:215
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Dla mnie bomba! ;:oj

Funkcjonalnie, estetycznie - po prostu rewelacyjnie. Rozwiązania przestrzenne i techniczne do pozazdroszczenia i skopiowania. ;:333

Co więcej pisać: czapki z głów! ;:180 ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”