Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Mam nasiona powojnika tanguckiego i chciałam wysiać jedną wielodoniczkę, poszukam więcej informacji o jego uprawie, skoro nie chciał Ci kiełkować, może jakieś ma specjalne wymagania. Coraz więcej tych nasion, jak to ogarnąć :)
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko.....u mnie dziś nieśmiało wychyla się słoneczko. :heja . Nadzieja że może pojadę na działeczkę. ;:oj . Przyjemnej soboty. ;:168
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

Witaj Ewelinko.U mnie świeci piękne słońce chociaż jest chłodno. Może i mi się uda popracować w ogrodzie.
Posiałam pierwszy raz lawendę w styczniu do doniczki i jak polecali koledzy na Fecebooku z grupy o roślinach wyniosłam na balkon. Ona i inne byliny których trochę posiała w taki sam sposób przemarzają czy jak to się chyba fachowo nazywa stratyfikują i czekają na lepsze warunki, jak przyjdzie na nie czas same wykiełkują.
Taki sposób ma nam zaoszczędzić pracy i miejsca przy wiosennych wysiewać. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Miłego dnia życzę.
Przepraszam za pomyłkę.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit .

Olu u mnie przez ostatnie dwa dni było bardzo brzydko ale dzisiaj pogoda w miarę ładna. Co prawda zapowiadało się nieciekawie i zimno ale koło południa wyszło słońce i było w porządku. Oczywiście wykorzystałam to i taczki poszły w ruch ;:170 . Udało mi się zrobić troszkę tak więc zawsze to trochę do przodu z pracami .

Paulinko nie wiem od czego zależy to kwitnienie lawendy. Myślałam ,że od wielkości sadzonek ale widzę, że i to nie jest reguła. Mam nadzieję, że doczekam kwitnienia moich, jak nie w tym to w przyszłym roku ;:108 .

Asiu podobno powojnik tangucki bardzo długo wschodzi. Staram się jak mogę ale coś mi z nim nie idzie. Może nasiona miałam jakieś złe bo były z tego samego rzutu co te z zeszłego roku. Eh sama nie wiem, dam im jeszcze czas ale kiepsko to widzę.

Zeniu bardzo się cieszę , że możesz skorzystać z pogody. Ja również miałam słoneczko i wykorzystałam dzień do maximum ;:108 .

Justynko nie ma sprawy. Myślę, że niektóre nasiona bez stratyfikacji to ani rusz ale nie zagłębiałam się w ten temat bo mi sianie bylin nie wychodzi. Po prostu jestem chyba pod tym względem mało cierpliwa i wolę kupić sadzonki i je rozmnażać w inny możliwy sposób. Mam nadzieje, że udało Ci się popracować trochę w ogródku ;:108 .

Udało się ! Dzisiaj taczki , rydel , sekator i inne poszły w ruch. Pogoda rano nie zapowiadała się dobrze ale koło południa zaczęło wychodzić słońce i zdecydowałam się, że nie ma na co czekać. Za tydzień Małżonek wyjeżdża na poligon i nie będzie Go 3 tygodnie a więc bardzo zależy mi aby podgonić prace zanim pojedzie. Później z dziewczynkami może być mi trudniej wykonać niektóre prace. Przerzuciłam masę ziemi , robiąc kontynuację skarpy , przycięłam te powojniki, które już puszczały liście. Sprzątnęłam trochę na rabatach i wyrwałam trochę chwastów, które zaczęły się panoszyć. Zrobiłam tez kilka zdjęć tak więc dzień uważam za udany :tan .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczorku Wam życzę i pozdrawiam :wit .
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

EWE,dokumentacja wiosennych symptomów dokladna i ciekawa :!:
Nawet zła pogoda Cie nie zraża...
Wieczorne pozdrówki,
Sławek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewelinko podgoniłaś z pracami bardzo... ;:333
Plecki cię nie bolą? ;:306
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

No to się napracowałaś. Ale efekt jest - miło popatrzeć. (A u mnie chwast na chwaście :oops: )
Nie było u was śniegu????
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halo, Ewelinko! :wit
Wróciłam i tak sobie spaceruję po zaprzyjaźnionych wątkach. Widzę, że dużo się w międzyczasie zadziało. Zwłaszcza w pogodzie, ale Tobie to w ogóle nie przeszkodziło w pracach ogrodowych. ;:219
Zuch, dziewczynka. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku u mnie pogoda była jako taka , więc nie było problemu. Jeśli nie pada deszcz i nie ma mrozu to można działać ;:333 .

Olu dzisiaj nie bolą ale co będzie rano ?? ;:306 Mam nadzieję, że nie będzie źle bo w poniedziałek liczę na kontynuację prac ;:224 .

Dorfi śniegu nie było :tan i deszczu też nie . Nie martw się chwasty Ci nie uciekną zdążysz je wyplewić ;:306 .

Lucynko fajnie, że znalazłaś chwilkę i zaglądnęłaś do mnie . Tak jak pisałam, chciałabym pewne prace nadgonić póki Małżonek jest w domu bo potem będzie ciężko. Teściowie obiecali, że zabiorą mi dzieci na któryś weekend to będę miała czas dla ogródka a mam pracy sporo bo muszę przygotować miejsce pod nowe rośliny. Część jest zrobiona ale zostało mi jeszcze tego trochę. Pogoda mi nie straszna :wink: .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A po co ciachałaś powojniki?
Ja robię to tylko z bylinowymi
Resztę zostawiam. Szczególnie tych kwitnących na zeszłorocznych pędach szkoda
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ciachnęłam tylko powojniki bylinowe i włoskie bo i tak je tnie się nisko. Szkoda mi było by traciły energię na tworzenie liści, które i tak utnę. Pozostałe zostawiłam ;:108 .
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

ewelkacha88 pisze:
Dorfi śniegu nie było :tan i deszczu też nie . Nie martw się chwasty Ci nie uciekną zdążysz je wyplewić ;:306 .
Wiele bym dała, żeby uciekły ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Dzień dobry Ewelinko. :wit
Wystarczy do Ciebie chwilę nie zaglądać i już jakie zaległości w czytaniu ;:oj Fajnie, że udało Ci się popracować, bo u mnie jak wiesz pauza była przez ostatnie dni ;:223 A dzisiaj nad ranem śnieg padał i jest biało- coś okropnego, bo my tu przecież wszyscy na wiosnę czekamy ;:3
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Ewelinko jestem i ja u Ciebie :wit
Przeleciałam wątek i widzę że niedługo ogród będzie urządzony, a potem pewnie zmieniany :D bo to normalne. Na tą ścianę sąsiada proponuję kupić matę wiklinową i rozciągnąć na siatce, będzie osłona i nie zajmie Ci miejsca na grządce. Iglaki muszą mieć miejsce, poza tym musisz zachować odstęp, a wiklina zasłoni sąsiadowy mur a na dole posadzisz róże, powojniki i co dusza zapragnie. Świetnie obrasta też chmiel, wiciokrzewy, hortensja pnąca i wiele innych. Błędem byłoby burzyć stodołę, bo widać że jest w dobrym stanie, a przyda się tysiące razy i zastanów się nad likwidacją drzwi, bo może lepiej wydzielić kawałek miejsca w stodole i zrobić sobie domek ogrodnika, drzwi ciekawie pomalować ustawić donice i obsadzić roślinami, a nad drzwiami pnące róże. Widzę listę róż i kilka z nich mam, m.in. różę Lykehund. Jeżeli chcesz ją puścić na ceglaną ścianę to będzie ślicznie wyglądać, ale musisz zrobić jej konstrukcję na ścianie ...i to wysoko!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Dorfi ja też ;:306 .

Andzia u mnie śniegu nie było ale od rana deszczowo i brzydko. Dobrze, że wczoraj było ładnie to można było skorzystać. Wiosna za miesiąc to już bliżej niż dalej, mam tylko nadzieję, że zima nie wróci na Święta Wielkanocne a ostatnimi laty tak lubi ;:223 .

Mario witam Ciebie w moich skromnych progach :wit . Z tą matą to masz myśl ;:333 , niedrogo i szybko zrobi efekt ;:108 . Burzenie stodoły wybiłam sobie z głowy . Stan jest dobry , nie sypie się więc tylko pozostaje ją nieco "ubrać " w pnącza i będzie ładniej. A co do drzwi, chcę je zlikwidować z kilku powodów. Po pierwsze mam drugie wejście z innej strony więc te są zbędne, po drugie mam córkę, która lubi sobie z tych schodków spaść a jest niepełnosprawna więc podejrzewam, że szybko to się nie zmieni a po trzecie jeśli zlikwiduję schodki i chodnik w tym miejscu to zyskam miejsce na inne pnącza . Różę Lykkefund chcę puścić na ścianę i z tą konstrukcją musi zmierzyć się mój Małżonek ;:224 . Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że musi być wysoka ;:108 . Damy radę- mam nadzieję.

U mnie dzisiaj pogoda jest fatalna. Leje od rana z małymi przerwami. Nie chciało mi się kompletnie nic i tak cały dzień leniuchujemy . Miałam czas na przemyślenia, oczywiście już kilka planów uległo zmianie tak więc niech ta wiosna przyjdzie bo jeszcze trochę i znowu nie będę wiedziała co i gdzie posadzić ;:306 . Róże w większość wiem gdzie maja być tak więc z tym nie mam problemu ;:108 . Waham się jedynie co do AUScat bo nie jestem pewna czy woli półcień czy jednak pełne słońce a w necie znalazłam różne informacje. Rozmyślałam też nad różą , która być może jesienią trafi na łuk i zastanawiam się nad Mme Isaac Pereire a Zephirine Drouhin. Znając życie pewnie wybiorą jeszcze inną ;:306 ale póki co te przemawiają do mnie zapachem i długością kwitnienia. A Wy gdybyście mieli wybrać to którą ?? Może zrobimy małe głosowanie ;:183 ;:183 ?? A może ktoś zaproponuje mi jeszcze inną ?? Marzy mi się taka co dobrze i ładnie powtarza kwitnienie i mocno pachnie . No i oczywiście powinna w miarę dobrze zimować i nie być bardzo chorowita. Ależ mam wymagania prawda ?? :oops: Wierzę, że coś się znajdzie :tan . A póki co z niecierpliwością oczekuję wiosny .

Pozdrawiam Wszystkich i życzę miłego wieczorku :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”