Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Henryku, Agnieszko - wielkie dzięki!
hen_s pisze:Wspaniałe rośliny znów pokazałaś. Nie wiadomo już jakie nowe superlatywy o nich wymyślić... ;:oj Szczególnie kalanchoe urodziwe - nawet pojęcia nie miałem że jest ich tyle i to tak różne i tak piękne. ;:215
Dziękuję raz jeszcze! A z Kalanchoe to tak jest...Znamy w zasadzie tylko tych kilka popularnych, gdzieniegdzie widać na Forum wyjątki. A te madagaskarskie mają swój nieodparty urok, cechy szczególne, i jest za każdym razem coś w nich szczególnego. Ja je niesamowicie lubię i dziękuję, że i Tobie, i Wam się spodobały :D
hen_s pisze:Natomiast dużo zdarzyło mi się widzieć wiele roślin z rodziny Pachypodium i chociaż się na nich nie znam to choć z widzenia je znam. Te co posiadasz i pokazujesz to prawdziwa arystokracja rodzaju, prawdziwa śmietanka. ;:138
Znów niesamowicie dziękuję! Pachypodia z kolei - moim zdaniem - to są ładniejsze, gdy są małe :D Nigdy nie lubiłam sztuki bonsai, mam do niej takie jakieś inne podejście i w pachypodiach cenię to, że rosną, jak im natura każe. Zasadniczo nie da się ich prowadzić bez uszkodzenia, a więc jakiejś ingerencji. Ja tego nie chcę czynić, a więc mają rosnąć tak, jak chcą. A niektóre, jak powyciągają te swoje łapska wszerz i wzdłuż, to teoretycznie dla wielu żaden urok, a dla mnie - rzecz niesamowita. I każdy rośnie inaczej, więc urok pokazują w każdym wieku.
nyskadu pisze:Co za rośliny ;:224 , teraz możesz e Ewą eba rywalizować, u niej również same dziwadelka ;:215
Agnieszko - również dziękuję! Jednak zdecydowanie nie lubię, nie chcę i unikam jak mogę, by z nikim nie konkurować. Naprawdę! Ewa ma niesamowite kaudeksy, których ja nie mam i mieć nie będę, w kilku kwestiach mamy podobne gusta, ale zdecydowanie wolałabym słowo - jeśli już- to: uzupełniać ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niewątpliwie ciekawe rośliny i na pochwałę zasługują obszerne opisy, a nie tylko fotki i podpisy z nazwą :!:

Szkoda , że zamiast roślin Madagaskaru nie zbierasz roślin Meksyku :D , bo dyskusja mogła by być bardziej rzeczowa, a tak pozostaje mi tylko podziwiać piękno i egzotykę nieznanych mi roślin.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Jak dojechać do tego Twojego ogrodu botanicznego??? :wink: Jak Ty będziesz w takim tempie pozyskiwać cudeńka i to się rozrośnie to...strach się bać! ;:oj Ja sukulentowa inaczej :wink: , ale Alluaudia jakby się trafiła, to by znalazła u mnie miejsce. Jeszcze poluję na Ceraria - fajne roślinki!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sokolica pisze:Żanetka, w końcu jakieś normalne rośliny :wink:
A wiesz, że ja dokładnie o tym samym pomyślałam! :;230

Wrócę tu, bo teraz tylko przeleciałam ostatni post, ale już widzę, że super ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Łał!! Kalanchoe bitteri! ;:167
Piękna roślinka, podobnie jak Kalanchoe synsepala która też wpadła mi w oko.
Tyle tych Kalanchoe nigdy razem nie widziałam, naprawdę masz ich już ogromny zbiór.

Ceropegia bosseri (adrienneae) - OOOO!!! Moje kolejne chciejstwo!! Niech Ci rośnie :tan
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Jak kiedyś najdzie mnie ochota na doszkolenie się w wiedzy na temat roślin Madagaskaru to będę czytać Twój wątek od deski do deski... teraz przynajmniej staram się być na bieżąco. Tutaj jest po prostu ciekawie ;:108
Aloesik to zdecydowanie cv.snowflake- mam własnie takiego na przechowanie; jest tak piękny, że pomimo mojej niechęci do sukulentów(lubię je ale u kogoś ) zastanawiam się, czy takiego sobie nie sprawić
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
sheryll007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2014, o 19:54

Post »

Dzień dobry :D

chciałam się przywitać ze Wszystkimi jako nowa :D . Żaneto, moja idolko, gdzie można nabyć taką zjawiskową Ceropegia bosseri (adrienneae)? Wygląda jak żywa skamielina z pra-czasów :-). Po prostu świetna jest.

Pozdrawiam Wszystkich! :D

Kasia
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Pachypodia i aloes niesamowite ;:167 Gratuluję wygranje bitwy - skąd ja znam te emocje :;230
Madosia
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 22:15

Post »

Ceropegia bosseri dzisiaj numer jeden. ;:154
Gosia
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne nowości...a Pachypodia jedyne w swoim rodzaju ;:138
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

P. densiflorum ma tak adekwatną łacińską nazwę do wyglądu twojej roślinki :lol: oby cały czas było takie gęste! ;:215
Mnie zachwyciła też Alluaudia comosa, to zdecydowanie roślina z charakterem.
No i ja oczywiście gratuluję aloesa! ;:304
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku - Asiu - Lucynko - Marta - Magda - Kasiu - Paweł - Małgosiu - Agnieszko - Dorotko - i wszyscy, którzy tu zaglądają: z całego serca, szczerze dziękuję za przemiłe wizyty!
ejacek pisze:Niewątpliwie ciekawe rośliny i na pochwałę zasługują obszerne opisy, a nie tylko fotki i podpisy z nazwą
A ja się zawsze obawiałam, czy nie przynudzam, bo to, że ja w wolnej chwili czytuję inne fora czy literaturę, to nie oznacza, że ktoś może chcieć wiedzieć coś więcej. Dziękuję, Jacku!
annaoj pisze:Jak dojechać do tego Twojego ogrodu botanicznego???
A to proste, Asiu: idziesz prosto do tych trzech brzózek. Za nimi skręcasz w prawo...i dalej już trafisz :;230
annaoj pisze: Jak Ty będziesz w takim tempie pozyskiwać cudeńka i to się rozrośnie to...strach się bać! ;:oj Ja sukulentowa inaczej :wink: , ale Alluaudia jakby się trafiła, to by znalazła u mnie miejsce. Jeszcze poluję na Ceraria - fajne roślinki!
Ceraria - tak, bardzo fajne, zwłaszcza C.pygmaea, ale na afrykańskie kaudeksy to już się nie piszę. Ale będę je u Ciebie oglądać i życzę powodzenia, bo ciekawe i śliczne potrafią to być roślinki! Trzymaj kciuki, niech Alluaudia rośnie, to trafi i do Ciebie :D
onectica pisze: Wrócę tu, bo teraz tylko przeleciałam ostatni post, ale już widzę, że super

A ja już myślałam, że w ogóle o mnie zapomniałaś, Lucynko :D
marta_lara pisze:Łał!! Kalanchoe bitteri! ;:167
Piękna roślinka, podobnie jak Kalanchoe synsepala która też wpadła mi w oko.
Tyle tych Kalanchoe nigdy razem nie widziałam, naprawdę masz ich już ogromny zbiór.
Dzięki, Martuś! Pewnie jak się rozrosną i pokażą swoje cechy, będą jeszcze ładniejsze. Bo, nie ukrywam, mnie się tez podobają :D
marta_lara pisze:Ceropegia bosseri (adrienneae) - OOOO!!! Moje kolejne chciejstwo!! Niech Ci rośnie :tan
Ha, jak fajnie, tyle osób trzyma kciuki za rozrost roślin - to pewnie, że muszą rosnąć, nie mają wyjścia :;230 Jasne, jak tylko będzie się nadawała do cięcia, to leci do Krakowa. Tylko wiesz, one powoli bardzo rosną, ale niech rosną zdrowo.
mrooofka pisze:Jak kiedyś najdzie mnie ochota na doszkolenie się w wiedzy na temat roślin Madagaskaru to będę czytać Twój wątek od deski do deski... teraz przynajmniej staram się być na bieżąco. Tutaj jest po prostu ciekawie
Magda - bardzo dziękuję! W Twoim wątku też nie można na nudę narzekać. A aloesek choć ładny, to pewnie długo nie pobędzie, bo z tej grupy tylko endemitów szukam, ten przytrafił się przez przypadek :D
sheryll007 pisze: chciałam się przywitać ze Wszystkimi jako nowa
Kasiu! Miło mi szalenie, że akurat tutaj zechciałaś wpisać się jako pierwsza i witaj w moich progach :D
sheryll007 pisze:Żaneto, moja idolko
Kasiu - za takie słowa, to... jeszcze Cię nie poznałam, a już baaaaardzo lubię :;230
sheryll007 pisze:gdzie można nabyć taką zjawiskową Ceropegia bosseri (adrienneae)? Wygląda jak żywa skamielina z pra-czasów :-). Po prostu świetna jest.
Tak, trafiłaś w sedno. To jakby żywa skamielina, w dodatku prawie czarna. Ja ją trafiłam na portalu na All (nazwy tego portalu tu nie używamy, choć nie kwestionuję regulaminu, to zawsze zastanawiam się, dlaczego, ale to inna bajka i tak życzy sobie Administracja, więc nie podważam). W każdym razie czasami można ją tam wyrwać, a w przypadku innych: czasem wysępię coś od Kolegów, czasem coś z wymiany, czasem zakupy za granicą, a najwięcej ludziska się obłowią w Czechach. Zwłaszcza, że niedługo koniec sezonu i parę cudów tam będzie można wyrwać.
eriopus pisze:Pachypodia i aloes niesamowite
Pawle - dziękuję! A emocje...gdy roślina warta i taka rzadka, to pewnie, że są!
Małgosiu, Agnieszko - wielkie dzięki!
Malachitek pisze:P. densiflorum ma tak adekwatną łacińską nazwę do wyglądu twojej roślinki :lol: oby cały czas było takie gęste!
Dziękuję, Dorotko! Tak, rzeczywiście warto wspomnieć, że "densiflorum" najczęściej dotyczy odmiany, która zachowuje wyprostowane pędy bez przycinania, czyli w zasadzie samoistnie się prowadzi.
Malachitek pisze:Mnie zachwyciła też Alluaudia comosa, to zdecydowanie roślina z charakterem.
No i ja oczywiście gratuluję aloesa!
Dziękuję za Alluaudię, mam nadzieję, że tym razem jej dogodzę. Aloes...Wiedziałam, że zauważysz :;230 Ale jak wspomniałam, nie pobędzie u mnie długo :D

Kochani, czas szalenie szybko upływa, ja troszkę się zabiegałam, bo jeszcze w weekend chcemy zrobić mały wypad, a przecież szkoła, wyprawka i te sprawy...A tak w ogóle to najwięcej czasu zajmuje nam konstrukcja całego mojego "mini-asklepidarium", które już powoli przybiera kształty, jakie chciałam na początku. Najwięcej problemu było z doświetleniem, ale o tym przy okazji.
Teraz, na koniec, ostatnia seria nowości:

w tym sezonie było trochę ripsalisów i epifitów, w przyszłym planuję więcej. Trafiły do mnie nieopisane osobniki, wydają się być podobne do niektórych z już posiadanych, ale jeszcze nie miałam czasu tak dokładnie ich przejrzeć. Wyglądają tak:
1. Obrazek 2. Obrazek

3. Obrazek 4. Obrazek

Jeśli będzie to gatunek z tych posiadanych, to po prostu dosadzę i zagęszczę. Natomiast w temacie asklepiadaków...trafiły się i te:

Diplocyatha ciliata - drugie podejście:
Obrazek

Huernia mccoyi
Obrazek

Huernia penduliformis
Obrazek

i piękność: Duvalia sulcata ;:167
Obrazek

Dziękuję raz jeszcze za przemiłe wizyty. Z góry przepraszam, jeśli będę tu nieco rzadziej, ale jak skończymy tę polkę z asklepiadakami, to pojawię się znowu, a tak będę zaglądać na pewno :D Cieplutko pozdrawiam!!!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Żaneta, ten nr 2 to nie ripsalis, to chyba Cissus quadrangularis.
Mateusz
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz?! Żartujesz...? Opis jakby się zgadzał, mocny jesteś, pełen szacunek...! ;:180 Jutro go przesadzę w inne podłoże. Dzięki! ;:168

O, a teraz wyczytałam, że pomaga na odchudzanie i przydatny dla kobiet w moim wieku... ;:oj Zjeść, czy zostawić...? Obrazek
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

piasek pustyni pisze:Zjeść, czy zostawić...? Obrazek
;:306 :;230 Poryczałam się ze śmiechu...
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”