Galeria.Dalie Stanisława cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dalie Stanisława cz.3

Post »

Suki i bażanty to nie zawsze jest dobre towarzystwo dla dalii ;:185. Mój kot czasem przeprowadza walki zapaśnicze z innym kotem akurat w środku daliowego poletka, łamiąc co się da ;:222.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie,
piękne zdjęcia, z przyjemnością oglądam - akurat pada i wieje...
Dwa słowa w kwestii dalii Avoca Amanda, która mnie się bardzo podoba... Jej twórcą jest Roger Turrell z Wielkiej Brytanii (w 2008 r.). Dalie pochodzące z jego "stajni" (tak to nazywa Stanisław) czyli po prostu dalie, których on jest twórcą mają prefix AVOCA. Prefixy wskazują, kto jet twórcą danej odmiany i mogą być tworzone od nazwiska, imienia, miejsca itd.
Prefix Avoca - typowy dla odmian Rogera Turrella został utworzony od nazwy miejsca (domu?), w którym mieszka w Wielkiej Brytanii w hrabstwie Somerset.
Druga część nazwy poświęcona jest jakiejś Amandzie w tym przypadku, a we wszystkich innych jest po prostu wymyślana przez twórców odmian - w zależności od tego, czy chcą kogoś uczcić, wyróżnić czy po prostu z czymś lub kimś im się kojarzą.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Basiu - Bóg zapłać.
Często szukam o jeden most za daleko. Albo i kilka mostów.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Mariuszu - Nie żebym się czepiał dnośnie odmiany Yellow Sun czy nie powinno być Yellow Sunburst :?:
Czy to jedna i ta sama odmiana :?:
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Grzegorzu, z pewnością wiesz, co mówisz - a ja tylko przeczytałem etykietę przy tej dalii, a stało tam Yellow Sun. Mam zdjęcie samej etykiety. Pewnie ktoś się pomylił...
Mariusz
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Obaj Panowie macie rację ;:108 , ktoś skrócił drugi człon w nazwie odmiany ......
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu,
zdjęcia z wystawy w Hejnicach niezwykle urokliwe. Stanisław mówił, że dużo fotografowałeś - w Hejnicach i w Pardubicach zresztą też.
Jest jakaś szansa :), że jeszcze coś obejrzymy? Czy może reszta zdjęć pozostaje tylko Twoją prywatną własnością (?)... :roll:

W kwestii Yellow Sunburst - trafia się też jako Yellow Sun - np. w dawniejszych katalogach Stanisława występowała jako Yellow Sun. Hodowcy często skracają nazwy - dla nich to żadna sprawa, bo oni i tak wiedzą, co się za skrótami kryje. Często też otrzymujemy, kupujemy w kapersach itd. itp. dalie ze skróconą nazwą, ba! z tego powodu wiele razy nie mogłam się doszukać zdjęcia w internecie...
Generalnie - dość duże niechlujstwo wykazują w tym względzie sprzedający, hurtownicy i pakowacze. Wychodzą widocznie z założenia, że im większy bałagan tym lepiej, bo więcej się sprzeda - te same odmiany jako inne...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Basiu właśnie,też chciałam napisać o katalogach Stanisława w których występowały skróty ,ale nie miałam śmiałości :oops:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Wszystkich po dłuższej przerwie. Teraz kilka moich kwitnących dalii.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Przemku, :wit
ale długo Cię nie było...
A gdzie zapodziałeś nazwy do tych wszystkich fotek daliowych powyżej? ;:88
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Piękne dalie te kwiaty zawsze zachwycają. :wit :wit :wit
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektórzy, jak słyszę, wykopują już dalie... Stanisław już wykopuje, bo ma trochę sporo do wykopania i musi zdążyć przed krótkimi i deszczowymi dniami. Ale on sam twierdzi, że w miarę możliwości należy z wykopywaniem jeszcze trochę poczekać.
Po pierwsze: nie było jeszcze dużych przymrozków i w wielu miejscach dalie kwitną w najlepsze. A jak kwitną to i zdobią... ;:108
Po drugie: dopóki dalie mają dużo zielonej masy (liści i łodyg),nawet jeśli je lekko przymrozi, jeszcze rosną i wzmacniają się karpy - to najlepszy czas, żeby karpy stały się większe, były dorodne i twarde. Więc nie spieszcie się tak bardzo z tymi wykopkami.
Przecież to dopiero koniec września, a dalie to nie ziemniaki. ;:79
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też jestem tego zdania ,te zdjęcia ,które wstawiłam są dzisiejsze i co wykopać jak one najpiękniej teraz się prezentują ,jak nie będzie mrozów to może do listopada będą kwitły ,jak to już u mnie , miało miejsce :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Moje poległy po pierwszym przymrozku.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”