Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Właśnie się zastanawiam jak to się stało, że nigdy wcześniej nie widziałam Twojego ogrodu ;:223
Jestem zauroczona, najpierw mocne wejście cudownymi liliami, a potem już nie wiedziałam którą grupą roślin się zachwycać - powojnikami, różami, storczykami, floksami?? wszystko takie dorodne u Ciebie, jakie bujne kępy.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Agnieszko, oglądanie Twoich zdjęć grozi zawałem. Pięknie pokazujesz swoje rośliny, wyglądają jak pocztówki. ;:215 A sasanki....dlaczego ja ich jeszcze nie mam??
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aguś floksy kupiłam Neon Flair blue i Swizzle. Pepsi napisała ze oglądanie Twoich zdjęć grozi zawałem.. a u mnie bankructwem
:D Im więcej oglądam tym więcej chcę.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, floksy to i moja wielka miłość. Uwielbiam ich kwiaty. Nie mam co prawda zbyt dużej kolekcji, ale zawsze czekam na ich kwitnienie. Czy ogrodówki kwitną Ci co rok?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Edytko z tym okrywaniem różnie jest :roll: z kwitnieniem też..... wcześniej zawsze okrywałam, teraz różnie..... i przez to nie zawsze bujnie kwitną.... bywa, że mają tylko kilka kwiatów.... w tym roku też nie okrywałam, jak na razie mają piękne zdrowe pąki, ale zobaczymy później..... dla nich bardzo niebezpieczne są wiosenne przymrozki.... nawet te majowe..... najdelikatniejsze są pąki, kiedy już zaczną wegetację, pękają i są bardzo delikatne.... w dzień ciepło, soki krążą i spore nocne przymrozki mogą je uszkodzić..... warto jest okrywać wiosną, kiedy zapowiadają spore spadki temperatur nocą.....

Dorotko to podobnie jak ja :D ...... to moje ukochane wiosenne kwiaty .... już nie mogę się ich doczekać :D

Aguś tak to właśnie jest z tym miejscem..... musimy rezygnować z wielu kwiatów, które bardzo nam się podobają.... ja niestety też tak mam :?

Monisiu hortensje bukietowe są bardzo łatwe w uprawie..... każdego roku obficie kwitną i są takie piękne.... ja je uwielbiam ;:167 Ogrodowe to kapryśnice, lubią przemarzać, najlepiej je okrywać, bo nie zawsze chcą zakwitnąć.... Mam nadzieję, że w tym roku pąki się uchowają i latem krzaczki zachwycą nas masą pięknych kwiatów :D
Fajny pomysł z hostami pod Rh.... bardzo fajnie się sprawdza, ja też tak mam posadzone 8-)
Na wiosnę tym bardziej trudno nam się doczekać, bo w tylu już forumowych ogródkach możemy oglądać przepiękne kolorowe kwiecie.... a u nas wciąż szaro.... ale mam nadzieję, ze to za chwilę już się zmieni....

Reniu bardzo dziękuję, niesamowicie cieszy mnie Twoja opinia, bo zdjęcia są dla mnie bardzo ważne ;:196
Hortensje ogrodowe ukorzeniają się z patyczków bez najmniejszych problemów.... chyba nawet nie zdarza się, aby jakiś patyczek zastrajkował i nie ukorzenił się.... większość moich jest właśnie z patyczków :lol:

Lesi witaj w moim ogródku :wit Dziękuję za taką miłą opinię o moich kwiatach, ciesze się bardzo, ze podobają Ci sie Serdecznie zapraszam ponownie ;:167

Małgosiu dziękuję, bardzo się cieszę, ze fotki podobają Ci sie ;:196
Sasanki zaproś do swojego ogródka.... jeśli chcesz wyślę Ci nasionka po kwitnieniu, tylko się koniecznie przypomnij :D One bez najmniejszego problemu wschodzą i pięknie rosną :D

Madziu tak to właśnie jest z wędrowaniem po ogródkach..... ciągle widzimy coś , co nam zapada w serce .... ja też tak mam :lol:

Madziu floksy oczarowały mnie tym, że tworzą piękne kolorystyczne plamy w ogrodzie, ich kwiatuszki są urocze..... no i ten piękny zapach.... a ja mam ogromną słabość do pachnących kwiatów :lol: Ja też nie mam ich zbyt dużo.... marzy mi sie wcisnąć jeszcze gdzieś kilka kolorków... kto wie...kto wie.... może kiedyś :lol:
Ogrodówki.... cóż.... nie zawsze mi kwitną.... czasami się na nie złoszczę i obiecuję sobie, ze je wykopię i na ich miejsce posadzę bukietówki, ale jak już zakwitną, to momentalnie przechodzi mi złość.... Troszkę winne jest moje lenistwo, bo nie zawsze je okrywam na zimę.... jeśli okryję to jest super...w innym przypadku różnie to bywa.... w tym roku też nie okryłam, pąki na razie są piękne.... jeśli nie będzie dużych przymrozków wiosennych to będzie dobrze ...
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Aguś- u Mamy hortensje ogrodowe kwitną co roku. Zaskakuje mnie to mocno, bo przez pierwsze lata nie były okrywane- nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak biała agro.. Pierwszy raz okryłam w zimę, gdy temp spadała nocą do -30*.. W tym roku za okrywanie się zabrałam przy -15* :? Na szczęście nasze okazy są dla nas łaskawe i kwitną co roku. Oczywiście zazwyczaj część gałązek wymarznie, ale zawsze się uchowa kilka z kwiatami, a w sezonie mają masę liści więc zawsze wyglądają okazale. Hortensje bukietowe dopiero poznaję- rok temu posadziłam u Mamy pierwszą sztukę. Jak na razie mnie nie zachwyciła, jednak daję jej szansę..
U siebie mam plan na kilka bukietowych, jako pewniejszych, jednak ogrodówek sobie nie mogę odmówić!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisiu myślę, że gdy bukietówka się rozrośnie, to Cię zauroczy i pewnie do swojego ogródka zaprosisz i jedne i drugie :D
To naprawdę wspaniałe krzewy, bo kwitną bardzo długo.... a nawet zimą ich zaschnięte kwiatostany urozmaicają monotonię i pięknie wyglądają pod śniegowymi czapami :D

Oto kilka odsłon moich hortensji bukietowych :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Aga , jak się nagapiłam na Twoje hortensje bukietowe to jesienią trzy szt kupiłam , a teraz nie mogę się doczekać kwiatów .
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ogród idealny wprost :) Clematisy, tulipany, hortensje, wszystko piękne. Podziwiam Ciebie na prawdę za tak wielką liczbę roślin w małym ogródku (który swoją drogą po oglądaniu Twoich zdjęć wydaje się ogromny).
Ale wróćmy do tulipanów- czy wykopujesz je co roku? Bo ja zawsze mam dylemat, czy wykopywać, czy może co drugi, trzeci rok. Bo z moich obserwacji wynika, że u mnie nie ma znaczenia czy przesadzam co roku czy nie, i tak te nowe odmiany marnieją.
A druga kwestia, jakim sprzętem fotografujesz? Śliczne makro aż odnoszę wrażenie, że rośliny rosną w ekranie.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Aguś... ;:196 , no co tu wpadnę to oczka przecieram ze zdumienia ;:oj ...ależ u Ciebie kolorystycznie bogato :;230 .
Wspominałaś gdzieś jaki jest areał Twojej ziemi???
Skromnie patrząc, to jakieś 20 arów jak nic...na mniejszej powierzchni nie ma szansy zmieścić takiej obfitości...no chyba że domek jest wielkości kurnika :;230 .
Popodziwiam sobie, popatrzę sobie, pozazdraszczam sobie...a co mi tam ;:333 .
Masz przeeeepięknie ;:180 .
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Witaj Aguś, znów pokazałaś piękności, sasanki w futrze, mam kilka sztuk na rabatach przed ogrodzeniem, ale chyba je przeniosę. U mnie ziemia ciężka i kwaśna, posadziłam je tam testowo, oczywiście przygotowując miejsce, teraz minie 2 lata i zobaczę, czy rozrosły się do przyzwoitych rozmiarów, czy tylko wegetują. Hortensje, które pokazałaś chwytają mocno za serducho, kocham i jedne i drugie, choć z ogrodówkami są problemy o których pisałaś, mam taki jeden egzemplarz o ogrodzie, który nie kwitnie już 4 rok. Na jesieni został mocno opatulony i w tym roku jest pod szczególną troską, jak nie zakwitnie, niestety będzie musiał ustąpić miejsca.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Hej Agus!
Ale dałaś po oczach tymi hortensjami!! Piekne :-) oczy ciężko oderwać! !! I tak mi przyszło do głowy żeby zzerknąć w sklepach i sprawdzić czy czasem nie mają już w sprzedaży podpedzonych ogrodowek które by mogły w domu cieszyc oko ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Aga ;:196 hortensjami nacieszyłam oczy...rewelacyjnie wyglądają zestawione z liliami i liliowcami. Ogrodowej w tym roku nie okryłam, z tego co widzę lepiej przetrwała zimę nie okryta. Pączki widać że są nie uszkodzone, może zakwitnie...jak nie to ją zlikwiduję.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani witam w śnieżną, białą środę...... moja dzisiejsza wiosna wygląda tak ;:145

Obrazek

Danusiu cieszę się bardzo, że skusiłaś się ha bukietówki, to naprawdę przepiękne krzewy, jestem pewna, że będziesz zadowolona z decyzji :D Takie oczekiwania na pierwsze kwitnienie jest niesamowite, prawda??? zawsze jest ogromna ciekawość jak roślinka się zaprezentuje..... ja teraz czekam tak na tulipanki, których sporo posadziłam w zeszłym roku :lol:

Alu jesteś przemiła, dziękuję bardzo za tak pochlebną opinię moim ogródku. Jest mi naprawdę bardzo miło ;:196
Co do tulipanów...... nie wykopuję ich wcale :roll: ..... one przez kilka lat są piękne, bez problemów rosną i kwitną, co najmniej 5 lat są bez zastrzeżeń..... a później po prostu sadzę nowe.....
Ja bardzo lubię tulipany i mam ich dosyć sporo, a poza tym rosną pomiędzy przeróżnymi późniejszymi bylinkami, więc wykopywanie ich spomiędzy skłębionych korzeniu, to byłoby karkołomne zajęcie 8-) :lol:
Cieszę się , że podobają Ci się fotki ;:167 Zdjęcia robię albo NIKON D80, albo NIKON D3000

Kasiu dziękuję ;:196 :lol:
Faktycznie kolorowo u mnie bardzo..... uwielbiam takie barwne ogrody, wśród kwiatów podobają mi się wszystkie kolory i wszystkie do siebie pasują :lol:
Ogródek tak jak pisałam nie jest duży..... ma 716m.... łącznie z domem i podjazdem.... chciałabym bardzo mieć jeszcze chociaż połowę tego dodatkowo.... ale cóż.... musi wystarczyć to co jest :wink:

Bogusiu niestety sasanki nie najlepiej rosną w ciężkiej ziemi..... one kochają ubogi w składniki piaseczek..... ale warto je mieć, bo są przepiękne..... może gdy będziesz je przenosiła, to wymień ziemię pod nimi na piaszczystą. Wtedy będą pięknie rosły :D
Co do hortensji, to nie wolno zbyt wcześnie zdejmować okrycia..... dla nich najgorsze są te wiosenne przymrozki.... ciepłe dni, słoneczko rozgrzewa roślinkę, soki krążą i jeśli pojawiają sie duże nocne spadki temp, to dla roślinki jest to zbyt duży szok i wydelikacone, rozgrzane i rozchylające się pąki przemarzają..... Brzydko wyglądają takie opatulone krzaczorki, kiedy już wszystko wokół rośnie, więc dobrym wyjściem jest narzucanie na nie agro na noce, gdy zapowiadają przymrozki....

Aguś pewnie już można dostać takie ogrodówki.... zawsze zachwycam się nimi, gdy widzę u kogoś w domku, wyglądają przepięknie.... ja jakoś jeszcze nigdy nie kupiłam...

Aniu moje ogrodówki też nie okryte..... zobaczymy..... mam nadzieję, ze dadzą radę..... oby nie było już dużych przymrozków, bo może być nieciekawie.....
Cieszę się, że podoba Ci się zestawienie hortensji z liliami i liliowcami, ja też bardzo je lubię :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

O kurczę :(
U nas owszem pochmurno, cos tam popaduje, ale ciepło (stosunkowo :wink: ) W każdym razie do śniegu daleko.
Miejmy nadzieję, że opady szybko miną :roll:
Miłego dnia ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”