Grubosz (Crasula)
Re: Grubosz - Crassula cz.3
Pięknie kwitną
Taki "prezent" na święta ;)

- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje jeszcze kwitnie......w zasadzie już resztki ale jednak. Długo więc kwitną. Po ilościach kwiatów jakie tu widać to ten rok z deszczowym i chłodniejszym sierpniem im służył.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety, deszcz tutaj ma niewiele do gadania. To znaczy wcale nie stymuluje kwitnienia. Raczej letnie i jesienne słońce i zaniechanie cięcia.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Witam,
Mój gruboszek zrzucił ostatnio 4 listki , czy może być to spowodowane tym że przestawiłam go w inne miejsce ?
Mój gruboszek zrzucił ostatnio 4 listki , czy może być to spowodowane tym że przestawiłam go w inne miejsce ?
Ewa
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Może być i tym, i różnymi innymi przyczynami
Moja któraś variegata też zrzuciła cztery liście, a nie była przestawiana. To okres zimy, więc albo go troszkę zakroplić trzeba, albo na słoneczny parapet 

Stał na słonecznym parapecie,ale z racji świat musiał ustąpić miejsca świątecznym ozdobka... chyba pora żeby wrócił
na miejsce
na miejsce

Ewa
Pozdrawiam. Ania.
Trafiłaś w 10 Magda.
Tak, to zdecydowanie ten (ta). Próbowałam dopasować do ' Blue Bird' lub 'Blue Waves' ale listki trochę nie pasowały. Zapisuję Crassula arborescens ssp. undulatifolia 'Blue Bird'. Czy tak będzie dobrze? Czy darować sobie to 'Blue Bird'?

Pozdrawiam. Ania.
Wstawiam posta tutaj, pewnie i tak moderator i go przeniesie.
Czesc Wszystkim! Na forum jestem nowa, bo mam problem ze swoim gruboszem. Jest dosc stary, nigdy nie mialam z nim problemow, ale ostatnio listki zaczely sie robic jakby miekkie, potem pojawial sie srebrny nalot, w koncu usychaly. Stracilam tak ok. 30% listkow. Myslam ze robia sie miekkie z braku wody, ale to chyba nie to. Powiedzcie co mam robic.
http://w84.wrzuta.pl/obraz/2pU9UFMiQii/p1020025
Troche poczytalam i w obawie przed faktycznym przelaniem, postawilam go na parapecie (wczesniej stal na podlodze) i podkrecilam kaloryfer. Czy zbyt duza wilgotnosc moze miec wplyw? Mieszkam w Danii, wilgonosc jest duza, kwiatek przejechal w czerwcu 1000km i nic mu nie bylo, ale od jakiegos miesiaca cos mu nie pasuje. Dni krotkie, moze swiatla malo? Nie wiem co robic:( Moj jedyny kwiatek w mieszkaniu.
Czesc Wszystkim! Na forum jestem nowa, bo mam problem ze swoim gruboszem. Jest dosc stary, nigdy nie mialam z nim problemow, ale ostatnio listki zaczely sie robic jakby miekkie, potem pojawial sie srebrny nalot, w koncu usychaly. Stracilam tak ok. 30% listkow. Myslam ze robia sie miekkie z braku wody, ale to chyba nie to. Powiedzcie co mam robic.
http://w84.wrzuta.pl/obraz/2pU9UFMiQii/p1020025
Troche poczytalam i w obawie przed faktycznym przelaniem, postawilam go na parapecie (wczesniej stal na podlodze) i podkrecilam kaloryfer. Czy zbyt duza wilgotnosc moze miec wplyw? Mieszkam w Danii, wilgonosc jest duza, kwiatek przejechal w czerwcu 1000km i nic mu nie bylo, ale od jakiegos miesiaca cos mu nie pasuje. Dni krotkie, moze swiatla malo? Nie wiem co robic:( Moj jedyny kwiatek w mieszkaniu.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Witam ,moim zdaniem ma za ciepło
Powinien mieć chłodno i bez podlewania do wiosny.
Moje z uwagi na to ,że stoją w pokoju gdzie i ja mieszkam( nie mam chłodniejszego pomieszczenia) podlewane są sporadycznie, kaloryfer jest zakręcony.
Wydaje mi się ,że i podłoże jest złe
za mało przepuszczalne.

Moje z uwagi na to ,że stoją w pokoju gdzie i ja mieszkam( nie mam chłodniejszego pomieszczenia) podlewane są sporadycznie, kaloryfer jest zakręcony.
Wydaje mi się ,że i podłoże jest złe

Wczesniej stal na podlodze, z dala od kaloryfera, ktory i tak rzadko byl odkrecony, uschnietych listkow bylo kilka. Po 2 tygodniach urlopu (kaloryfer byl zakrecony) listkow w takim stanie byly ze 3 garscie, czesc juz uschnieta, reszta pomarszczona na etapie usychania, ledwie trzymajace sie lodygi. Przestraszylam sie, ze moze z braku wody (przed wyjazdem podlany) i wczoraj podlalam znowu, ale moze to byl blad. W doniczce jest drenaz. Moze powinnam sprobowac wyciagnac grubosza z doniczki i sprawdzic czy korzenie sa mokre? Ale wczoraj podlalam wiec na pewno beda... Glupieje juz.
- Dajana1200
- 50p
- Od: 16 sie 2013, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
może ma za mokro? ja dostałam niedawno grubosza i też miał w doniczce dużo takich zeschniętych liści i jak go przesadziłam, to był cały mokry a woda nie miała jak wypływać, bo podstawka była przyklejona do doniczki... dlatego otrzepałam mokrą ziemię ile się dało i wsadziłam do suchej. Na razie nie widzę żeby się suszyły, jedyne co widzę, to pozostałości poprzednich dwóch liści, które nie uschły do końca i jeszcze się trzymają..
wygląda to tak:

wygląda to tak:

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Przede wszystkim sprawdzić należy podłoże (nic o tym nie wspomniałaś, jakie jest). Powinno być dobrze przepuszczalne, czyli najlepiej zmieszane z drobniutkim żwirkiem lub piaskiem. Drenaż na dnie obowiązkowo (to mówisz, że jest), doniczka z odpływem, woda nie może stać w doniczce. Zimą sukulenty, takie jak ten grubosz, muszą mieć a) sucho b) jak sucho - to wtedy i chłodno i c - najlepiej w miarę widno. Podlanie i zakręcenie kaloryfera to błąd, już lepiej było go zostawić przy odkręconym, podłoże miałoby czas wyschnąć. Sukulentów zimą się nie podlewa - w zależności do stanowiska, lekko zwilża podłoże.
Moim zdaniem, teraz ma za mało światła i za często był podlewany, ma więc mokro. Podłoga to nie miejsce dla gruboszy, tam zdecydowanie nie dociera światło, którego i tak jest teraz mało. Wysuszyć, w suche podłoże, na widny parapet, rozszczelnić okno i powinno być OK. To wytrzymała roślina.
Moim zdaniem, teraz ma za mało światła i za często był podlewany, ma więc mokro. Podłoga to nie miejsce dla gruboszy, tam zdecydowanie nie dociera światło, którego i tak jest teraz mało. Wysuszyć, w suche podłoże, na widny parapet, rozszczelnić okno i powinno być OK. To wytrzymała roślina.