Storczyki Marty :)
Re: Storczyki Marty :)
Kama, jasne że możesz się wciągnąć. Chyba zrobimy z mamą loterię keikową 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tylko nie loterię, bo ja nie mam szczęścia 

- kahim
Jak to przeczytałam, wyobraziłam sobie keiki w pralce 

- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Marta25 pisze:Kama, jasne że możesz się wciągnąć. Chyba zrobimy z mamą loterię keikową

Dufin pisze:Komora maszyny losującej jest pusta. Następuje zwolnienie blokady....

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to ja poczekam na kumulację
chociaż też nie mam szczęścia w loteriach
storcze super,ten bordowy ma bardzo ciekawy kształt płatków 

=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Witaj Marto ! Dziś tylko pobieżnie zdążyłam przejrzeć wątek. Dokładnie zrobię to już w sierpniu.
Masz przepiękną kolekcję, zwłaszcza Phalaenopsis. I spodobało mi się, że nie tylko pokazujesz świeżutko zakupione storczyki
i ich kwitnienia, ale także zmagania z ich uprawą. Bo przecież to wszystko wiąże się z naszą pasją.
Na pewno tu jeszcze wrócę. A póki co, serdecznie pozdrawiam
Masz przepiękną kolekcję, zwłaszcza Phalaenopsis. I spodobało mi się, że nie tylko pokazujesz świeżutko zakupione storczyki
i ich kwitnienia, ale także zmagania z ich uprawą. Bo przecież to wszystko wiąże się z naszą pasją.
Na pewno tu jeszcze wrócę. A póki co, serdecznie pozdrawiam

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Joanno-Art, dziękuję ślicznie za wizytę i miłe słowa!!
Cieszę się, że mój wątek Cię zaciekawił!
W moim wątku na pewno nie będą dominowały świeżo zakupione storczyki, z tego prostego powodu, że nie mam w domu tyle miejsca, by móc co tydzień kupować coś nowego. Mam kilka upragnionych egzemplarzy i gdy tylko będę miała trochę szczęścia, na pewno je sobie sprawię i Wam zaprezentuję. Póki co cieszą mnie zmagania z tymi storczykami, które goszczą na moich parapetach
Będę czekała na Ciebie w sierpniu - wszystkie komentarze, uwagi i porady są bardzo mile widziane!!
Niebawem wstawię kilka zdjęć z postępami moich keramzytowców

Niebawem wstawię kilka zdjęć z postępami moich keramzytowców

Pozdrawiam,
Marta
Marta
Martusiu! Ale przepiękne storczyki, dawno mnie nie było a tu takie cuda 
Ja poluje na mini marka i na miniaturkę średnią, ale coś nie moge dostać
Mojego zdechlaka odratowałam i storczyk ze stycznia pięknie zakwitł, a teraz nadszedł czas na nowy nabytek i z robalem sie trafił, albo przędziorek albo tarcznik :/

Ja poluje na mini marka i na miniaturkę średnią, ale coś nie moge dostać

Mojego zdechlaka odratowałam i storczyk ze stycznia pięknie zakwitł, a teraz nadszedł czas na nowy nabytek i z robalem sie trafił, albo przędziorek albo tarcznik :/

Witam Was Kochani po mojej długiej nieobecności na Forum!
Byłam na wakacjach, ale ukradkiem podglądałam Wasze storczyki. Ilość nowych postów przerosła jednak moje możliwości. Nie wiem, czy uda mi się nadrobić zaległości, ale postaram się poodwiedzać w wolnym czasie Wasze wątki.
U mnie nie dzieje się niestety zbyt wiele. Obecnie kwitnie tylko jeden storczyk (bordowy/czerowny). Phalaenopsis Pompei kończy kwitnienie, ale wypuścił nowy pęd kwiatowy. Póki co nie pojawiły się na nim pączki, za to z jednego oczka wyrósł keiki, a z drugiego wyrasta coś bardzo podobnego i wydaje mi się, że to drugi maluch
Tak, więc jak maluchy będą samodzielne zrobię zapowiadaną "loterię keikową", o ile nadal będą chętni
Pokażę Wam zdjęcie - mam nadzieję, że potwierdzicie moje przypuszczenia:

Jeśli chodzi o mojego Mini Marka, to jest w kiepskim stanie, jeden z listków kompletnie stracił turgor, na drugim pojawiła się plama, ale "coś" się dzieje. Wypuszcza nowy korzonek, a te, które są w podłożu przedłużają się. Pomiędzy listkami, wyrosło "coś" - ciężko mi stwierdzić, czy to pędzik, czy basalek... Zdjęcia, które wstawię, nie są zbyt dobrej jakości, ale nie udało mi się zrobić lepszych. Może ktoś z Was pomoże mi w identyfikacji...

Poza tym poniżej "pędzika/basalka", są jeszcze trzy zielone punkciki. Mam nadzieję, że z któregoś z tych miejsc wyrośnie upragniony basalek

Moje keramzytowce mają się bardzo dobrze. Keiki z keramzycie rosną jak szlone, wypuszczają nowe korzonki i listki (na zdjęciach wyglądają na zakurzone, ale to od codziennego porannego zraszania):

Dorosłe roślinki wypuszczają nowe listki i korzonki. Z całej keramzytowej bandy, tylko dwa storczyki mają trudności. U jednego najstarsze listki straciły turgor, są pomarszczone, mimo, że traktuję go identycznie, jak pozostałe. Drugi był wsadzony do keramzytu bez żadnego zdrowego korzenia i najstarsze listki zaczęły żółknąć...
Lilusiu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa pod adresem moich storczyków. Cieszę się, że udało Ci się odratować roślinkę!
Współczuję szkodników, radzę Ci poszukać informacji na ten temat na forum i zaopatrzyć się w odpowiednie środki. Ja korzystałam dwa razy z Magusa i byłam zadowolona z efektu. 

U mnie nie dzieje się niestety zbyt wiele. Obecnie kwitnie tylko jeden storczyk (bordowy/czerowny). Phalaenopsis Pompei kończy kwitnienie, ale wypuścił nowy pęd kwiatowy. Póki co nie pojawiły się na nim pączki, za to z jednego oczka wyrósł keiki, a z drugiego wyrasta coś bardzo podobnego i wydaje mi się, że to drugi maluch

Jeśli chodzi o mojego Mini Marka, to jest w kiepskim stanie, jeden z listków kompletnie stracił turgor, na drugim pojawiła się plama, ale "coś" się dzieje. Wypuszcza nowy korzonek, a te, które są w podłożu przedłużają się. Pomiędzy listkami, wyrosło "coś" - ciężko mi stwierdzić, czy to pędzik, czy basalek... Zdjęcia, które wstawię, nie są zbyt dobrej jakości, ale nie udało mi się zrobić lepszych. Może ktoś z Was pomoże mi w identyfikacji...

Poza tym poniżej "pędzika/basalka", są jeszcze trzy zielone punkciki. Mam nadzieję, że z któregoś z tych miejsc wyrośnie upragniony basalek

Moje keramzytowce mają się bardzo dobrze. Keiki z keramzycie rosną jak szlone, wypuszczają nowe korzonki i listki (na zdjęciach wyglądają na zakurzone, ale to od codziennego porannego zraszania):

Dorosłe roślinki wypuszczają nowe listki i korzonki. Z całej keramzytowej bandy, tylko dwa storczyki mają trudności. U jednego najstarsze listki straciły turgor, są pomarszczone, mimo, że traktuję go identycznie, jak pozostałe. Drugi był wsadzony do keramzytu bez żadnego zdrowego korzenia i najstarsze listki zaczęły żółknąć...
Lilusiu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa pod adresem moich storczyków. Cieszę się, że udało Ci się odratować roślinkę!

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- kahim
Witaj z powrotem
To małe coś jak dla mnie wygląda na basalka... ale mogę się mylić, gdyż nigdy nie miałam basalków

To małe coś jak dla mnie wygląda na basalka... ale mogę się mylić, gdyż nigdy nie miałam basalków

Martusia w koncu!!!!!MM sie wyciaga!!!!!
Troche to trwalo ,ale jednak!Bedzie zyl.Mysle ,ze jest zbyt slaby na ped,to raczej basalek bedzie.Moze uda Ci sie zachowac obydwa?
Trzymam kciuki

- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32