Storczyki Marty :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Marty :)

Post »

Kama, jasne że możesz się wciągnąć. Chyba zrobimy z mamą loterię keikową ;:306
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tylko nie loterię, bo ja nie mam szczęścia :cry:
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Komora maszyny losującej jest pusta. Następuje zwolnienie blokady.... ;:306
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to przeczytałam, wyobraziłam sobie keiki w pralce :;230
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Marta25 pisze:Kama, jasne że możesz się wciągnąć. Chyba zrobimy z mamą loterię keikową ;:306
;:138 ;:138 ;:138 ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Dufin pisze:Komora maszyny losującej jest pusta. Następuje zwolnienie blokady.... ;:306
:;230 :;230 :;230 Normalnie padam ze śmiechu... Biedne byłyby te keiki w takiej wirówce. Jak już dojdzie do "kumulacji", poinformuję Was kiedy wysyłać kupony ;:306
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

to ja poczekam na kumulację ;:306 chociaż też nie mam szczęścia w loteriach :-D storcze super,ten bordowy ma bardzo ciekawy kształt płatków :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Marto ! Dziś tylko pobieżnie zdążyłam przejrzeć wątek. Dokładnie zrobię to już w sierpniu.
Masz przepiękną kolekcję, zwłaszcza Phalaenopsis. I spodobało mi się, że nie tylko pokazujesz świeżutko zakupione storczyki
i ich kwitnienia, ale także zmagania z ich uprawą. Bo przecież to wszystko wiąże się z naszą pasją.
Na pewno tu jeszcze wrócę. A póki co, serdecznie pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Joanno-Art, dziękuję ślicznie za wizytę i miłe słowa!! :D Cieszę się, że mój wątek Cię zaciekawił! :D W moim wątku na pewno nie będą dominowały świeżo zakupione storczyki, z tego prostego powodu, że nie mam w domu tyle miejsca, by móc co tydzień kupować coś nowego. Mam kilka upragnionych egzemplarzy i gdy tylko będę miała trochę szczęścia, na pewno je sobie sprawię i Wam zaprezentuję. Póki co cieszą mnie zmagania z tymi storczykami, które goszczą na moich parapetach :D Będę czekała na Ciebie w sierpniu - wszystkie komentarze, uwagi i porady są bardzo mile widziane!! :D

Niebawem wstawię kilka zdjęć z postępami moich keramzytowców :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Lilusia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 kwie 2013, o 20:03

Post »

Martusiu! Ale przepiękne storczyki, dawno mnie nie było a tu takie cuda :)

Ja poluje na mini marka i na miniaturkę średnią, ale coś nie moge dostać :(

Mojego zdechlaka odratowałam i storczyk ze stycznia pięknie zakwitł, a teraz nadszedł czas na nowy nabytek i z robalem sie trafił, albo przędziorek albo tarcznik :/ ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Witam Was Kochani po mojej długiej nieobecności na Forum! :D Byłam na wakacjach, ale ukradkiem podglądałam Wasze storczyki. Ilość nowych postów przerosła jednak moje możliwości. Nie wiem, czy uda mi się nadrobić zaległości, ale postaram się poodwiedzać w wolnym czasie Wasze wątki. :D
U mnie nie dzieje się niestety zbyt wiele. Obecnie kwitnie tylko jeden storczyk (bordowy/czerowny). Phalaenopsis Pompei kończy kwitnienie, ale wypuścił nowy pęd kwiatowy. Póki co nie pojawiły się na nim pączki, za to z jednego oczka wyrósł keiki, a z drugiego wyrasta coś bardzo podobnego i wydaje mi się, że to drugi maluch ;:oj Tak, więc jak maluchy będą samodzielne zrobię zapowiadaną "loterię keikową", o ile nadal będą chętni :D Pokażę Wam zdjęcie - mam nadzieję, że potwierdzicie moje przypuszczenia:
Obrazek Obrazek

Jeśli chodzi o mojego Mini Marka, to jest w kiepskim stanie, jeden z listków kompletnie stracił turgor, na drugim pojawiła się plama, ale "coś" się dzieje. Wypuszcza nowy korzonek, a te, które są w podłożu przedłużają się. Pomiędzy listkami, wyrosło "coś" - ciężko mi stwierdzić, czy to pędzik, czy basalek... Zdjęcia, które wstawię, nie są zbyt dobrej jakości, ale nie udało mi się zrobić lepszych. Może ktoś z Was pomoże mi w identyfikacji...
Obrazek
Obrazek
Poza tym poniżej "pędzika/basalka", są jeszcze trzy zielone punkciki. Mam nadzieję, że z któregoś z tych miejsc wyrośnie upragniony basalek :)
Obrazek

Moje keramzytowce mają się bardzo dobrze. Keiki z keramzycie rosną jak szlone, wypuszczają nowe korzonki i listki (na zdjęciach wyglądają na zakurzone, ale to od codziennego porannego zraszania):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dorosłe roślinki wypuszczają nowe listki i korzonki. Z całej keramzytowej bandy, tylko dwa storczyki mają trudności. U jednego najstarsze listki straciły turgor, są pomarszczone, mimo, że traktuję go identycznie, jak pozostałe. Drugi był wsadzony do keramzytu bez żadnego zdrowego korzenia i najstarsze listki zaczęły żółknąć...

Lilusiu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa pod adresem moich storczyków. Cieszę się, że udało Ci się odratować roślinkę! ;:138 Współczuję szkodników, radzę Ci poszukać informacji na ten temat na forum i zaopatrzyć się w odpowiednie środki. Ja korzystałam dwa razy z Magusa i byłam zadowolona z efektu. :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj z powrotem :wit

To małe coś jak dla mnie wygląda na basalka... ale mogę się mylić, gdyż nigdy nie miałam basalków :roll:
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Martusia w koncu!!!!!MM sie wyciaga!!!!! ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 Troche to trwalo ,ale jednak!Bedzie zyl.Mysle ,ze jest zbyt slaby na ped,to raczej basalek bedzie.Moze uda Ci sie zachowac obydwa? :D Trzymam kciuki ;:333 ;:215
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Ja chcę malucha ;:138
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

ale basalek chyba zostanie u Marty, bo z tego co pamiętam jej MM był w kiepskim stanie Kama :)
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”