Moje parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje parapetowce

Post »

Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i co ja bym Marysiu bez Ciebie zrobiła ;:196 Jesteś niezastąpiona
Czyżby po deszczu ?
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Deszcz to u mnie się rozgościł, ale tylko siąpi ;:168
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p

Post »

Marysiu pytałaś ile miejsca jeszcze zostało do zagospodarowania
Jest tego bardzo dużo tylko ,że nie chcę całości zasadzać Boję się ,że nie dam wszystkiego rady obrobić ,wyplewić i zadbać odpowiednio Nie za bardzo są też pieniążki na nasadzenia teraz .Są ważniejsze wydatki Przeszkodą też jest lity piach ,rośliny nie chcą rosnąć w takich warunkach .
Sami widzicie ,że zapotrzebowanie na roślinki jest ogromne bo i obszar na wysadzenia nie mały ;:306
Obrazek
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Anulko ale pamiętam, że i nie chciałaś obsadzać nie pamiętam tylko dlaczego? Już widzę jak ogrodniczki, które obsadzają ostatnie fragmenty zawyły z zachwytu ;:303
Są rośliny , które doskonale sobie radzą na piaskach ....nie tylko marchewka ;:306
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ancyk33 jeśli dobrze się zorientowałam z roślinek doniczkowych przechodzisz na ogrodowe :) najfajniejsze są początki , kiedy można sadzić i patrzeć jak roślina rośnie , rośnie i coraz ładniej wygląda :) moje z malutkich wyrosły do nieba i okazało się ,że najczęściej mają za mało miejsca, ciasnotę, są stłoczone , ale tak to jest, z początku człowiek się nie może doczekać efektów i sadzi gęsto żeby był efekt , a potem żeby był efekt trzeba przesadzać , wykopywać. ja sporo wykopuję, przesadzam , oddaję, no ale mądrość przychodzi z czasem , u mnie potrzebowała 10 lat ;:306 z przyjemnością będę śledzić Twoje poczynania . pozdrawiam karola
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p

Post »

Wróciłam z wycieczki rowerowej Celem była plac budowy
Sfociłam kilka miejsc i proszę abyście poradziły mi co wsadzić w tym miejscu A oto to miejsce

Obrazek to jest na zakrecie przejazdu obok domku
Obrazek

A tu kilka fotek z mojej dzisiejszej inspekcji
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
magnolia powtarza kwitnięcie
Obrazek
I to by było na tyle z plcu budowy A takie widoczki mijałam po drodze Zdjecia robione tel
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I na tyle pozwolił fotosik :;230 Dziękuje łaskawco
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Anula nie obraź się, ale na razie to miejsce takie służbowe rząd nieśmiertelnych thui i rząd róż. To trzeba ożywić thuje obsadzić powojnikami i innymi pnączami, a róże ... musisz coś po swojemu zaprojektować. Czy tam widzę hortensję dębolistną? Na wiosnę mogę Cię obdarować patyczkami tawuł i dereni budlei, to w takim zakolu parę kolorowych krzewów ładnie się będzie prezentowało.
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p

Post »

Marysiu ja to wiem ,że wygląda to surowo Ale nie obsadzam bo mnie tam nie ma Sa miesiące kiedy tam nie zaglądam Teściowa jest blisko ale ma swoje lata i nie chcę jej dodatkowej roboty dokładać A to trzeba podlewać ,obcinać ,plewić Poza tym nie zapominaj ,ze to plac budowy Za miesiąc będą robili wylewki ,i tynki ,Piach ,żwir i maszyny itd .Nie wiem czy na wszystko starczy miejsca A nas przy tych pracach nie będzie A fachowcy wiesz jak uważają aby nie zniszczyć ?W cale nie uważają ;:223
To miejsce które chcę zagospodarować to też dopiero na wiosnę bo zapewne będzie wykorzystane jak do tej pory na cement lub piasek czy żwir . Tak mi się wydaje ,ze te tynki i wylewki to taka ostatnia brudna robota i wtedy będę mogła coś pokombinować
Jak robili kanalizację i światło zniszczyli mi 2 rabatki Jedna z 15 żurawkami Pan stwierdził ,że rosły jakieś badyla i że było mu wygodniej tak przekopać niż było ustalone Następne zniszczenia poczynili następni fachowcy i tak dalej .Dlatego na tym etapie budowy postanowiłam ,że nasadzenia będą bezpieczne i tak usytuowane aby nie kolidowały z pracami Kiedy zakładali okna też mnie pozbawiono powojników Złożyli okna akurat w tym miejscu co rosły Niestety nie odbiły ;:223 Dużo by tu wymieniać .Na dzień dzisiejszy cieszę się z tego co mam
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pytałaś to napisałam ale po tym co piszesz to lepiej rzeczywiście nic nie sadzić. A jak potrafią panowie niszczy ć to doskonale wiem zawsze nawet rower postawi na krzewie a nie przy siatce ;:14
Potraktuj moje ględzenie na przyszłość ;:168
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06

Post »

:wit Witaj Nula (chyba Anna jak się dobrze wczytałam) pospacerowałam po Twoim wątku ... całym :) ... pięknie tam u Ciebie i miejsca masz moooc :) !
Ja mam malutki ogródek (ok 7 arów), wątku jeszcze nie zakładałam, z czasem pewnie założę . Mam wrażenie, że jeszcze nie ma co pokazać, ciągle coś przesadzam, kombinuję i wydaje mi się, że nie jest gotowy na pokazanie go "światu" ;:306
Jeśli masz ochotę na nasiona to Ci podeślę a inne to co wybierzesz jak zadecydujesz to mogę i poczteksem wysłać.
Nasiona mam wieloletnich kwiatów bo i goździk i lwia paszcza kwitną przez dwa sezony a w międzyczasie to już się same wysiewają i masz je zawsze :) a ostróżka też wieloletnia.
Pozdrawiam, Zuzanna.
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p

Post »

Witaj Zuzanno w moich skromnych progach ;:196
Po tym co przesłałaś na pw to nalegam na założenie wątku Abym nie tylko ja mogła pooglądać te cudeńka :tan
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ancyk33 To co pokazałaś do nasadzania jest piękne samo w sobie, widać las i mnie to by wystarczyło, no może jakieś małe rośliny co lubią cień, ale ni9e zasłaniaj lasu :wink: karola
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06

Post »

:wit Aniu ! założę wątek jak znajdę trochę czasu ;:196 tym czasem dziękuję za komplementy pod adresem tego co już jest ;:173
U Ciebie podoba mi się anturium, ja mam dwa: jedno kwitnie na czerwono a drugie na różowo, ale zdecydowanie to inny gatunek; ma mniejsze liście choć jest wyższe. Chętnie się wymienię na różowe, to czerwone jest młodzitkie, jeszcze nie ma czego odsadzić :)
A poza tym na moich parapetach królują storczyki , zwykle z odzysku ;:215 Mam ich 9 szt i tylko dwa są " normalne " tzn: jednego kupiłam sama to był mój pierwszy :tan a drugiego dostałam na imieniny. Te "nie normalne" to kupione za "grosze" w marketach, gdy już prawie uśmiercone zostają przecenione. Robię im zwykle kurację jak na oiomie ;:306 i po jakimś czasie one z wdzięczności pięknieją: rosną i kwitną nad podziw . W mojej historii ze storczykami straciłam dwa: jednego nie udało mi się zreanimować, a drugi zmarzł jak przyszło nagłe ochłodzenie a w domu nie było włączone co. Tak straciłam też prawie całą kolekcję kaktusów ;:145
Mam też odbudowaną tę kolekcję kłującą choć jeszcze nie tak imponującą jak ta stracona i parę ładnych ,choć nie odmianowych fiołków (sępolii ), ach i jeszcze kliwię i dwie do oddania w dobre ręce i skrzydłokwiat i trzy hoje i parę szt dendrobiów (nobile) też z odzysku i ludisię discolor no i to chyba na tyle ;:306
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Uwielbiam takie widoki...co się dziwić, jak my Krajanki, chyba ;:224

Z nasadzeniami poczekałabym na zakończenie prac, o których Piszesz.
Teraz, Wykorzystaj czas na planowanie :D
Ten ogród ma być Twój... Słuchaj serca, Myśl o roślinach, które najbardziej Lubisz i...Czytaj, jakie stanowisko lubią.
I czy pasują do Ciebie ;:108
I zawsze Możesz kasę odkładać w tym czasie na fajne roślinki + dekoracje.

Ja też już planuję przyszły sezon w ogrodzie.
Nareszcie będzie ogrodzenie i będę mogła poszaleć...Będzie się działo ;:108

Zazdroszczę takiej, wolnej przestrzeni...Tyle miejsca do wykorzystania ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”