Moje parapetowce
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje parapetowce
Popatrz co Ci znalazłam http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ia#p231454 

- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i co ja bym Marysiu bez Ciebie zrobiła
Jesteś niezastąpiona
Czyżby po deszczu ?

Czyżby po deszczu ?
- Maska
- Kontakt:
Deszcz to u mnie się rozgościł, ale tylko siąpi 

- ancyk33
- 200p
Marysiu pytałaś ile miejsca jeszcze zostało do zagospodarowania
Jest tego bardzo dużo tylko ,że nie chcę całości zasadzać Boję się ,że nie dam wszystkiego rady obrobić ,wyplewić i zadbać odpowiednio Nie za bardzo są też pieniążki na nasadzenia teraz .Są ważniejsze wydatki Przeszkodą też jest lity piach ,rośliny nie chcą rosnąć w takich warunkach .
Sami widzicie ,że zapotrzebowanie na roślinki jest ogromne bo i obszar na wysadzenia nie mały

Jest tego bardzo dużo tylko ,że nie chcę całości zasadzać Boję się ,że nie dam wszystkiego rady obrobić ,wyplewić i zadbać odpowiednio Nie za bardzo są też pieniążki na nasadzenia teraz .Są ważniejsze wydatki Przeszkodą też jest lity piach ,rośliny nie chcą rosnąć w takich warunkach .
Sami widzicie ,że zapotrzebowanie na roślinki jest ogromne bo i obszar na wysadzenia nie mały

- Maska
- Kontakt:
Anulko ale pamiętam, że i nie chciałaś obsadzać nie pamiętam tylko dlaczego? Już widzę jak ogrodniczki, które obsadzają ostatnie fragmenty zawyły z zachwytu
Są rośliny , które doskonale sobie radzą na piaskach ....nie tylko marchewka

Są rośliny , które doskonale sobie radzą na piaskach ....nie tylko marchewka

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ancyk33 jeśli dobrze się zorientowałam z roślinek doniczkowych przechodzisz na ogrodowe
najfajniejsze są początki , kiedy można sadzić i patrzeć jak roślina rośnie , rośnie i coraz ładniej wygląda
moje z malutkich wyrosły do nieba i okazało się ,że najczęściej mają za mało miejsca, ciasnotę, są stłoczone , ale tak to jest, z początku człowiek się nie może doczekać efektów i sadzi gęsto żeby był efekt , a potem żeby był efekt trzeba przesadzać , wykopywać. ja sporo wykopuję, przesadzam , oddaję, no ale mądrość przychodzi z czasem , u mnie potrzebowała 10 lat
z przyjemnością będę śledzić Twoje poczynania . pozdrawiam karola

- ancyk33
- 200p
Wróciłam z wycieczki rowerowej Celem była plac budowy
Sfociłam kilka miejsc i proszę abyście poradziły mi co wsadzić w tym miejscu A oto to miejsce
to jest na zakrecie przejazdu obok domku

A tu kilka fotek z mojej dzisiejszej inspekcji

magnolia powtarza kwitnięcie

I to by było na tyle z plcu budowy A takie widoczki mijałam po drodze Zdjecia robione tel

I na tyle pozwolił fotosik
Dziękuje łaskawco
Sfociłam kilka miejsc i proszę abyście poradziły mi co wsadzić w tym miejscu A oto to miejsce

A tu kilka fotek z mojej dzisiejszej inspekcji

magnolia powtarza kwitnięcie

I to by było na tyle z plcu budowy A takie widoczki mijałam po drodze Zdjecia robione tel

I na tyle pozwolił fotosik

- Maska
- Kontakt:
Anula nie obraź się, ale na razie to miejsce takie służbowe rząd nieśmiertelnych thui i rząd róż. To trzeba ożywić thuje obsadzić powojnikami i innymi pnączami, a róże ... musisz coś po swojemu zaprojektować. Czy tam widzę hortensję dębolistną? Na wiosnę mogę Cię obdarować patyczkami tawuł i dereni budlei, to w takim zakolu parę kolorowych krzewów ładnie się będzie prezentowało.
- ancyk33
- 200p
Marysiu ja to wiem ,że wygląda to surowo Ale nie obsadzam bo mnie tam nie ma Sa miesiące kiedy tam nie zaglądam Teściowa jest blisko ale ma swoje lata i nie chcę jej dodatkowej roboty dokładać A to trzeba podlewać ,obcinać ,plewić Poza tym nie zapominaj ,ze to plac budowy Za miesiąc będą robili wylewki ,i tynki ,Piach ,żwir i maszyny itd .Nie wiem czy na wszystko starczy miejsca A nas przy tych pracach nie będzie A fachowcy wiesz jak uważają aby nie zniszczyć ?W cale nie uważają
To miejsce które chcę zagospodarować to też dopiero na wiosnę bo zapewne będzie wykorzystane jak do tej pory na cement lub piasek czy żwir . Tak mi się wydaje ,ze te tynki i wylewki to taka ostatnia brudna robota i wtedy będę mogła coś pokombinować
Jak robili kanalizację i światło zniszczyli mi 2 rabatki Jedna z 15 żurawkami Pan stwierdził ,że rosły jakieś badyla i że było mu wygodniej tak przekopać niż było ustalone Następne zniszczenia poczynili następni fachowcy i tak dalej .Dlatego na tym etapie budowy postanowiłam ,że nasadzenia będą bezpieczne i tak usytuowane aby nie kolidowały z pracami Kiedy zakładali okna też mnie pozbawiono powojników Złożyli okna akurat w tym miejscu co rosły Niestety nie odbiły
Dużo by tu wymieniać .Na dzień dzisiejszy cieszę się z tego co mam

To miejsce które chcę zagospodarować to też dopiero na wiosnę bo zapewne będzie wykorzystane jak do tej pory na cement lub piasek czy żwir . Tak mi się wydaje ,ze te tynki i wylewki to taka ostatnia brudna robota i wtedy będę mogła coś pokombinować
Jak robili kanalizację i światło zniszczyli mi 2 rabatki Jedna z 15 żurawkami Pan stwierdził ,że rosły jakieś badyla i że było mu wygodniej tak przekopać niż było ustalone Następne zniszczenia poczynili następni fachowcy i tak dalej .Dlatego na tym etapie budowy postanowiłam ,że nasadzenia będą bezpieczne i tak usytuowane aby nie kolidowały z pracami Kiedy zakładali okna też mnie pozbawiono powojników Złożyli okna akurat w tym miejscu co rosły Niestety nie odbiły

- Maska
- Kontakt:
Pytałaś to napisałam ale po tym co piszesz to lepiej rzeczywiście nic nie sadzić. A jak potrafią panowie niszczy ć to doskonale wiem zawsze nawet rower postawi na krzewie a nie przy siatce
Potraktuj moje ględzenie na przyszłość

Potraktuj moje ględzenie na przyszłość

- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06

Ja mam malutki ogródek (ok 7 arów), wątku jeszcze nie zakładałam, z czasem pewnie założę . Mam wrażenie, że jeszcze nie ma co pokazać, ciągle coś przesadzam, kombinuję i wydaje mi się, że nie jest gotowy na pokazanie go "światu"

Jeśli masz ochotę na nasiona to Ci podeślę a inne to co wybierzesz jak zadecydujesz to mogę i poczteksem wysłać.
Nasiona mam wieloletnich kwiatów bo i goździk i lwia paszcza kwitną przez dwa sezony a w międzyczasie to już się same wysiewają i masz je zawsze

Pozdrawiam, Zuzanna.
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
- ancyk33
- 200p
Witaj Zuzanno w moich skromnych progach
Po tym co przesłałaś na pw to nalegam na założenie wątku Abym nie tylko ja mogła pooglądać te cudeńka

Po tym co przesłałaś na pw to nalegam na założenie wątku Abym nie tylko ja mogła pooglądać te cudeńka

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ancyk33 To co pokazałaś do nasadzania jest piękne samo w sobie, widać las i mnie to by wystarczyło, no może jakieś małe rośliny co lubią cień, ale ni9e zasłaniaj lasu
karola

- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06

U Ciebie podoba mi się anturium, ja mam dwa: jedno kwitnie na czerwono a drugie na różowo, ale zdecydowanie to inny gatunek; ma mniejsze liście choć jest wyższe. Chętnie się wymienię na różowe, to czerwone jest młodzitkie, jeszcze nie ma czego odsadzić

A poza tym na moich parapetach królują storczyki , zwykle z odzysku

Mam też odbudowaną tę kolekcję kłującą choć jeszcze nie tak imponującą jak ta stracona i parę ładnych ,choć nie odmianowych fiołków (sępolii ), ach i jeszcze kliwię i dwie do oddania w dobre ręce i skrzydłokwiat i trzy hoje i parę szt dendrobiów (nobile) też z odzysku i ludisię discolor no i to chyba na tyle

Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Uwielbiam takie widoki...co się dziwić, jak my Krajanki, chyba
Z nasadzeniami poczekałabym na zakończenie prac, o których Piszesz.
Teraz, Wykorzystaj czas na planowanie
Ten ogród ma być Twój... Słuchaj serca, Myśl o roślinach, które najbardziej Lubisz i...Czytaj, jakie stanowisko lubią.
I czy pasują do Ciebie
I zawsze Możesz kasę odkładać w tym czasie na fajne roślinki + dekoracje.
Ja też już planuję przyszły sezon w ogrodzie.
Nareszcie będzie ogrodzenie i będę mogła poszaleć...Będzie się działo
Zazdroszczę takiej, wolnej przestrzeni...Tyle miejsca do wykorzystania

Z nasadzeniami poczekałabym na zakończenie prac, o których Piszesz.
Teraz, Wykorzystaj czas na planowanie

Ten ogród ma być Twój... Słuchaj serca, Myśl o roślinach, które najbardziej Lubisz i...Czytaj, jakie stanowisko lubią.
I czy pasują do Ciebie

I zawsze Możesz kasę odkładać w tym czasie na fajne roślinki + dekoracje.
Ja też już planuję przyszły sezon w ogrodzie.
Nareszcie będzie ogrodzenie i będę mogła poszaleć...Będzie się działo

Zazdroszczę takiej, wolnej przestrzeni...Tyle miejsca do wykorzystania