Rabatki Konstantego część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 5

Post »

Ewo tylko trochę ucierpiał "komarek" w donicy.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewka jakieś fotki z podwórkowego by się przydały.
Za chwilę zapomnę jak wygląda. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EwkaEs pisze: ......Zebrałam trochę pigwy,a raczej pigwowca,na galaretkę za mało........
Ewo ja cię proszę, a nawet błagam ;:180 o przepis na galaretkę z pigwowca. Moja Chrzestna Mama robiła wyśmienitą....jakoś nigdy nie poprosiłam jej o przepis. A teraz to już za późno :cry: Od lat myślę o niej gdy zaczyna dojrzewać pigwowiec.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witam serdecznie.Odwiedzili mnie Renia i Janis z Łotwy bardzo chwaląc nasiona pomidorów (zebry rozmaite,megagroniasty) z wymiany nasiennej na Forum oraz nabyte przeze mnie Czarny Książę i Cytrynek,ogólnie mieli bardzo dobry pomidorowo i paprykowo rok.
Kogro- z remontów to właśnie uporałam się ze znoszeniem książek do biblioteki,a ponieważ kilka półek trzeba osadzić solidniej więc jeszcze dużo układania.Wobec zapowiedzi ostrej zimy przeniosłam hoye do pracy,jest ich 26.Co do zdjęć-remont w kamienicy aktualnie obejmuje trzy elewacje na raz,podwórko jest całkowicie oddane w ręce panów konserwatorów i robotników przez 6 dni w tygodniu,Podwórkowy odwiedzam w tej sytuacji raz na tydzień,akurat wczoraj spotkałam sąsiada,który zeszłego roku pomagał mi budować skalniak,obiecał większą pomoc na wiosnę.Na skalniaku ocalały rozchodniki,kwitną i różeniec oraz poziomki ozdobne.
Obrazek
Korzystając z okazji posprzątałam nieco,odchwaściłam odrobinę i zebrałam trawkę żubrówkę. Obrazek
Za oknem mogę się pochwalić papryką ozdobną w kolorach tęczy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Mam też dynię ozdobną turecki turban,którą wyhodował mi brat J.,obwód turbana to 61 cm. Obrazek
Grażynko Kaszubska-nadal pięknie mi kwitnie i jest chętnie przez pszczoły odwiedzana lawenda,zwykle jesienią odwożę ją w doniczkach w których stała w skrzynkach zaokiennych do spokojnego ogrodu,gdzie rośnie w kolejnych latach,także francuska Anouk.
Obrazek
Ambo-jesienna ekspozycja dla Ciebie,przepis poszedł na inny adres e-mail. Ona zmienia kolor w trakcie przygotowywania,jest różowo-czerwona,można dodać młode orzechy laskowe.Obrazek
Olgo z Ogrodu Azy-odwiedziłam Ogród Łobzów,tam ciągle kwitną budleje.Komarzyca jest jednoroczna to straty nie miałaś wielkiej na szczęście! Obrazek
Tosiu-serdeczności!
Iga-bardzo jestem wdzięczna.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

[quote="EwkaEs"]...Wobec zapowiedzi ostrej zimy przeniosłam hoye do pracy,jest ich 26. ;:oj
No, no imponująca kolekcja ! Ja dla odmiany ograniczam ilość doniczek - za mało miejsca, za dużo pracy
a na dodatek nie miała baba kłopotu i wzięła sobie dziakę z ROD ;:14
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ewka podziwiam twój zapał do hodowania hoi.
26 egzemplarzy to chyba nawet Hanka55 nie miała. ;:224
Papryczki zaokienne wyglądają cudnie i na pewno jeszcze długo będą zdobić okno.
Dynie też ekstra, aż mi przed oczami stanął dyniowy kompocik. :D
Remont elewacji.....masakra. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajne dynie zgromadziłaś Ewciu ,a ta czerwona najfajniesza .Do hoji nie mam ręki ,bo 1 którą mam tylko 1 raz mi zakwitła paroma kwiatami i 3 lata stoi w bezruchu . Fajna ta papryczka masz nawet jesień na oknie . Kostek jak zwykle na posterunku a moja Agatka dziennie towarzyszy mi przy pracach ogródkowych potem jak idę do domu to ona również idzie przy nodze jak piesek .Jak sie oddalę to już mnie nawołuje tak jakbym była jej dzieckiem .Nigdy nie miałam kotka dlatego wszystko dla mnie jest takie nowe .Potem jak przychodzi do domu to po godzinnym myciu się idzie do łoża
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

26 hojek, fiu fiu, piękna kolekcja ;:63
Dynie masz urocze, różnorodność kształtów i kolorów. U mnie się nie udają.
Okno papryczkowo lawendowe bardzo letnie :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-13 stopni,deszcz,jesiennie.W domu nie ma co ogrzewać bo otwarte na przestrzał i na razie podobno tak musi być.Hanka 55 podejrzewam miała hoi w setki i to rzadkich okazów.
Dynie mają taki energetyczny kolor,również papryczki
Teresat-Hoye zamawiałam raczej z tych miniaturowych: serduszkowa,serpens,heuskeliana,engleriana,lacunosa snow caps,lacunosa rebecca,lacunosa eskimo,lacunosa Langawi Island,bella variegata,albo średnich ale wąskolistnych- wayetti ,siamica czy longifolia.Mam też linearis i retusę.Prawie wszystkie moje woskownice są młode,a zatem nieduże.Z zazdrością na rosyjskim forum hoyowym oglądam jak mogą być eksponowane.U siebie dysponuję tylko dwoma oknami zewnętrznymi,nie chcę też zasłaniać ich półkami,ani wieszać roślin na karniszu,bo za wysoko i karnisz chyba już zabytkowy.Na wielkie akwarium nie mam miejsca.Mamy kilka pomysłów jak hoye z czasem wyeksponować tak by roślinom było dobrze a i nam wygodnie.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ja też dyń sama nie hoduję,raz posadziłam na kompoście u siostry bez jej wiedzy,ale to olbrzymie,a nie ozdobne,był wspaniały zbiór,część okazów wybyła samoistnie na drugą stronę ogrodzenia na skarpę i drogę dojazdową,ale obecnie patrzy mi na ręce czy czegoś nie sadzę,bo woli mieć wyłącznie trawę.Dynie ozdobne czasem dostaję,czasem kupuję po 1 zł za sztukę,tylko kilka (5-6)na okap.Gdy wiosną wyschną nasiona rozdaję.Brat J.wzbraniał się przed przyjęciem nasion dyni Turecki Turban,że niby nie uchodzi w eremie...
A to Turek z beluardu w Rożnowie,nazwa dyni trafna bardzo.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jadziu Jakuch-ta ostro pomarańczowa to jadalna Noisette (Orzeszek) bardzo smaczna,z większej była pyszna zupa krem.Teraz mam dodatkowo bakłażana o rzadkim kształcie. Prawie człowieczek-prawda?Kostek także chodzi za nogą i ma pod kontrolą wszystko w domu,za oknami pilnuje porządku,kocurek sąsiadów niejaki Guciu nie odważy się wyprostować tylko sunie na ugiętych łapkach po trawniku i pod pigwowcem,forsycja nieco dalej,a świerk rozłożysty to jego schronienie,sroki z kolei przylatują się drażnić i z kotami i z psem.
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rabatki złote od lipowych liści,pajączki przędą nić babiego lata,zawilec japoński nieśmiałym różem niebawem zakwitnie,odbiła nieco wysuszona mięta pomarszczona i ananasowa.Pigwowiec dziś ostatecznie będzie poddany dalszej obróbce.Dojrzał,nabrał koloru,pachnie!
Elsi-pogoda w sam raz na wyprawę na Leskowiec,powinny już być buczynowe orzeszki i chyba opieńki,czego z serca życzę.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - bakłażan -rewelacja, on jest po prostu...człekokształtny :lol:
Ja już w Gdańsku z całym inwentarzem. Wybieram sie jeszcze w czwartek, bo ma nie padać. Została pigwa do oberwania i jeszcze trochę rzeczy do zabrania. Głównie ciuchy - bo się nie zmieściły do bagażnika. Muszę też oberwać pigwę. W tym roku będzie używana do herbatki zamiast cytryny. Mam nadzieję, że w lodówce trochę poleży.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Śliczne hojki, nie są takie całkiem maleńkie, zważywszy, że czasem się kupuje jednoliścienne :roll:
Dynia faktycznie jak zdjęta z głowy Turka :)
Nie znam tego rosyjskiego forum. Może dasz linka, może być na pw.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zewnątrz plucha i chłód iście późnojesienny,nie grzeją bo trwa remont części sanitarnej,a tam kaloryfery są wymontowane,a znajomy przysłał zdjęcie fig z drzewka figowego rosnącego w donicy w jego ogródku,ponieważ na surowo figi jeszcze nie jadłam kupiłam sobie taką grecką i zaraz cieplej.

Obrazek Obrazek

Teresat- ja też mam dwie jednoliścienne,wprawdzie vitellinoides ma liść sporo większy od mojej dłoni to na kolejny spokojnie mogę poczekać,no i darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby,ale parasitica albomarginata już mniejsza,kupiona i ciągle od lipca jednolistna...
Ambo-wiedziałam,że ten bakłażan z nosem musi być mój! Mięknie i niebawem trzeba go użyć do ciepłego jadła.Nabyłam także pigwę,przy pigwowcu to kolos,duża nawet przy gruszce lukasówce.

Obrazek Obrazek Obrazek

Wielkakulka- nic dziwnego,że kształt owocu z Twego ogródka mnie zwiódł.
Bogusiu na wyjeździe- a może czapeczkę taką byś wydziergała? Obrazek

Sadzenie cebul odłożone,w sobotę kiedy była wymarzona pogoda mieliśmy uroczystość rodzinną,ponieważ kupowałam na sztuki serwis holenderski z lawendowym wzorem trafiłam w Ogrodach Łobzów na takie scenki rodzajowe
Obrazek
a od niedzielnego ranka zbyt deszczowo.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Wyprawa na Leskowiec wielce udana, pogoda dopisała.
Lasy jeszcze niewyzłocone, ale coś za coś.
Zebrane na szlaku podgrzybki i prawdziwki to moje pierwsze grzybki tego sezonu ;:oj .
Wracaliśmy w niedzielę w deszczu, nawet nie wstąpiliśmy do krk.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elsi- niektórzy mieli udane grzybobranie
,zobacz u Kogry,a to córka mojej koleżanki ze zbiorem
Obrazek
Zyto-tak fioletową papryczkę mam także i możesz liczyć na nasionka,jest ich trzy i pół,ta mała może jeszcze wyrośnie. Część już suszę-czerwone,pomarańczowe i żółte z tych mini.
Obrazek
Tak wyglądają figi na drzewku
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”