Winorośle i winogrona cz. 2
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona cz. 2
Dzięki
, ale problem pozostaje.

Witam
Jakiś czas temu zaobserwowałem zmiany na liściach moich winorośli (Arkadia oraz sztobry jakiegoś starocia z działki ojca). Pierwsze domysły mączniak i chloroza/niedożywienie.:

Zastosowałem (po konsultacjach z Czarodziejem) florovit dolistnie i doglebowo oraz opryski fungicydami - Dithane Neotec. Roślinki były już pryskane 2 razy w odstępach 7-mio dniowych.
Niestety choroba rozwija się dalej.:

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Sebastian
Jakiś czas temu zaobserwowałem zmiany na liściach moich winorośli (Arkadia oraz sztobry jakiegoś starocia z działki ojca). Pierwsze domysły mączniak i chloroza/niedożywienie.:

Zastosowałem (po konsultacjach z Czarodziejem) florovit dolistnie i doglebowo oraz opryski fungicydami - Dithane Neotec. Roślinki były już pryskane 2 razy w odstępach 7-mio dniowych.
Niestety choroba rozwija się dalej.:

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Sebastian
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mączniaka rzekomego tu nie ma, jest tylko silna chloroza, która doprowadza do zamierania tkanek liścia.
Opryskaj to roztworem koncentratu żelazowego np.Florowit Fe w stęzeniu 1%= 10ml/1 litr wody,po tygodniu opryskaj jeszcze raz w stężeniu 0,6-0,8%. Jak będzie jeszcze potrzeba to jeszcze trzeci raz, będziesz widział po liściach najmłodszych.
pH gleby jest za wysokie i winorośl nie może pobrać żelaza.
Na wiosnę można obniżyć pH gleby dodając nawóz siarczan amonu.
A opryski Dithane przydadzą się sadzonkom, będą zapobiegać rzekomemu.
Opryskaj to roztworem koncentratu żelazowego np.Florowit Fe w stęzeniu 1%= 10ml/1 litr wody,po tygodniu opryskaj jeszcze raz w stężeniu 0,6-0,8%. Jak będzie jeszcze potrzeba to jeszcze trzeci raz, będziesz widział po liściach najmłodszych.
pH gleby jest za wysokie i winorośl nie może pobrać żelaza.
Na wiosnę można obniżyć pH gleby dodając nawóz siarczan amonu.
A opryski Dithane przydadzą się sadzonkom, będą zapobiegać rzekomemu.
Przyznaję się bez bicia iż wielokrotnie podlewałem winorośl nieodstaną wodą prosto z kranu...
Tą samą wodę dostawały także: Winobluszcz, Róże, Łubin, Cis, Mięta, Groszek, Poziomki. Niezapominajki, Wilce, Magnolie, Świerki Conica, Bazylia, Świerki Srebrne, Jodła Koreańska i Świerk Gniazdkowy.
Tylko winorośl zareagowała chlorozą?
Wszystkie rośliny siedzą w tej samej ziemi uniwersalnej, więc wszystkie w/w rośliny mają ziemię o takim samym pH. Tylko winorośl nie może pobierać żelaza?
Jutro lecę po koncentrat żelazowy.
Dziękuję za pomoc.
Tą samą wodę dostawały także: Winobluszcz, Róże, Łubin, Cis, Mięta, Groszek, Poziomki. Niezapominajki, Wilce, Magnolie, Świerki Conica, Bazylia, Świerki Srebrne, Jodła Koreańska i Świerk Gniazdkowy.
Tylko winorośl zareagowała chlorozą?
Wszystkie rośliny siedzą w tej samej ziemi uniwersalnej, więc wszystkie w/w rośliny mają ziemię o takim samym pH. Tylko winorośl nie może pobierać żelaza?
Jutro lecę po koncentrat żelazowy.
Dziękuję za pomoc.
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
Witam . Czy w tym pojemniku jest posadzona ta twoja Arkadia , bo ja tam jej nie widzę ? Moim zdaniem jest to chloroza magnezowa http://www.winogrona.org/forum/choroby- ... t6921.html
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
-
I taką wodą prosto z kranu podlewaj.
Winorośl tak reaguje na za wysokie pH, mieszance winorośli potrzebują niższego pH a vinifiery trochę wyższego pH.Ja też miałam niedobory żelaza bo w jesieni dałam dolomit, ktróy zawiera wapno i magnez, ale po kilku opryskach wszystko wróciło do normy.
Ta donica jest za mała na 3 sadzonki.Zostaw tylko 1 a pozostałe przesadż jak opadną lście.
Chloroza magnezowa daje pierwsze objawy na dolnych najstarszych liściach i idzie do góry a braki żelaza widać najpierw na szczycie i na pasierbach i schodzi w dół po liściach.
Winorośl tak reaguje na za wysokie pH, mieszance winorośli potrzebują niższego pH a vinifiery trochę wyższego pH.Ja też miałam niedobory żelaza bo w jesieni dałam dolomit, ktróy zawiera wapno i magnez, ale po kilku opryskach wszystko wróciło do normy.
Ta donica jest za mała na 3 sadzonki.Zostaw tylko 1 a pozostałe przesadż jak opadną lście.
Chloroza magnezowa daje pierwsze objawy na dolnych najstarszych liściach i idzie do góry a braki żelaza widać najpierw na szczycie i na pasierbach i schodzi w dół po liściach.
Mój błąd, nie Arkadia tylko Auroragrzesio764 pisze:Czy w tym pojemniku jest posadzona ta twoja Arkadia , bo ja tam jej nie widzę ?

Aurorę zostawię w tej skrzynce a pozostałe dwie sadzonki wysadzę do gruntu.
Można zastosować siarczan magnezu? Pryskam nim iglaki.grzesio764 pisze: Moim zdaniem jest to chloroza magnezowa
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Moje v.v. podlewam zawsze odstaną wodą.suzana pisze:I taką wodą prosto z kranu podlewaj.
-
Chyba chodzi Ci o chlor bo przecież normalnie wapnuje się glebę pod winorośl bo jest potrzebne dla winorośli więc jak może zaszkodzić wapno z wody.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
a co Ty tam Dolnoślązok podlewasz? U mnie sadzone wiosną podlałem ze 2x i tyle... one mają się ukorzeniać a nie podgniwać.
Natomiast to co u siebie mam w doniczkach podlewam wodą ze studni, podgrzaną do temp. otoczenia.
Po wodzie z kranu jakoś nic nie chciało rosnąć jak trzeba (inne roślinki) a po tej wodzie jest OK.
Natomiast to co u siebie mam w doniczkach podlewam wodą ze studni, podgrzaną do temp. otoczenia.
Po wodzie z kranu jakoś nic nie chciało rosnąć jak trzeba (inne roślinki) a po tej wodzie jest OK.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
Aurora u mnie miała silne chlorozy, usunęłam ten krzew ze względu na ciągłe nawroty mączniaka rzekomego.Poza tym ma bardzo słodkie owoce,dobre.
- Space99
- Kontakt:
Może troszke ożywie ten wątek
dojrzewająca Wiktoria-5

dojrzewająca Wiktoria-5

Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
witam,
mam pytanie, czy można teraz przesadzać krzewy winogrona? robię zmiany w ogrodzie i pasuje mi je przenieść w lepsze miejsce... są to małe1 roczne krzaki?
mam pytanie, czy można teraz przesadzać krzewy winogrona? robię zmiany w ogrodzie i pasuje mi je przenieść w lepsze miejsce... są to małe1 roczne krzaki?
- Space99
- Kontakt:
Jak musisz to przesadź z jak największą bryłą... jest duża szansa że będzie ok a później podlewaj obficie raz na tydzień ale najlepiej zaczekaj do okresu bezlistnego. W przyszłym roku nie pozwól na owocowanie.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla