Petro- też bardzo się cieszę. A myślałam, że z cymbidium mi się nie uda...
Sama- to czekanie chyba jest najtrudniejsze...
Lucynkof- będę dumna, jak rozwinie się pierwszy kwiat
Ewelinko- jestem już pewna na 99%, że to pęd. Dziś "wierzchołek" pędu pękł i już widać troszku pierwszego, górnego pączuszka. Aparatu nie miałam, więc fotki brak. Może jutro będę na działce, to znów go obfocę.
Annamaria- dziękuję w imieniu cymbidium. Chyba się potwierdza fakt, że miniaturowe cymbidia są chętniejsze do kwitnienia
Marwes/Marku- ja wiem, że cierpliwość drogą do sukcesu, ale....już tak bardzo chciałabym poznać tego kwiatuszka... W tej pochewce wyrosły 4 pączki, zaraz wstawię fotkę w

Roślinki wstawiam do szklarenki rano, zabieram do budynku wieczorem (około 19). Za wyjątkiem weekendu, kiedy stoją w budynku... Boję się "górskich" przymrozków" i wielkiego deszczu.
Agito- coś tam niedawno Skrobnęłaś i była mowa o radości kwitnienia katlejki, nie Pamiętasz? Dziś kolejna fotka...falbanki warżki już mi się podobają...
Art/Asiu- Ty mnie Rozumiesz w oczekiwaniu na kwiaty katlejki, dziękuję

A zarazem zazdroszczę Ci możliwości oglądania tego spektaklu na Twoich katlejach, tak częstego. Może kiedyś będzie podobnie u mnie.
A szklarenka na razie stoi, dzisiejsza wichura przed burzą jej nie porwała, znaczy się, mocno ją osadziłam w gruncie.
Dziś wywiozłam resztę mojej kolekcji storczykowej na działkę. W mieszkaniu została wspomniana już katlejka, dwa reanimowane falki (będą prezentem dla Koleżanki, bo u mnie wciąż ciasno), maluchy w pojemniku i listki fiołkowe. Te roślinki pojadą za jakieś dwa tygodnie na działkę. A parapet zapełniam roślinkami Mamy i powiem Wam, że jakoś tak "smutno" bez moich "badyli" jest... I okno jakieś większe, bo półeczka - skrzyneczka ściągnięta została... Zobaczcie, jak wygląda "pusty" parapet storczykomaniaka:
Dla Wszystkich czekających na kwiaty katlejki, fotka warżki "szczypiec kraba" :
A za tydzień wystawa w Krakowie...znów pojawią się nowości

Nie mogę się doczekać, może będzie ładna pogoda...fotki wtedy lepsze wychodzą...