Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

A teraz moja duma kolekcji :D

Kupiona, przez Grymasellę, dla mnie fioletowo-niebieska Ascocenda. Dziękuję Ci Kobietko jeszcze raz :D Miała być Vanda, ale skoro nadarzyła się okazja, to jest ona ;) W LM krakowskim za pół ceny < czyli za około 45zł>.
I teraz mam problem, jak ją hodować. Podobno, przy gorących kaloryferach lepiej się sprawdza uprawa w wazonie. A ja tak marzyłam o wiszącym storczyku.
Dusiu, Doradź :D Masz prowadzone Vandy w wazobie i wiszące. ktore lepiej rosną?

A oto i ona, moja Ulubienica, Ascocenda fioletowo-nieieska <już niestety pędzik usechł i obcięłam go>:

Obrazek

A na koniec...zostały mi trzy < na jednej gałązce są dwa, na drugiej jeden> keiki dendrobium nobile. Kolor biały lub łososiowy. Jest do wydania dla Kogoś z Was<za zwrot kosztów wysyłki>. Zatem , jakby Ktoś Miał ochotę na niego, proszę o pw. Mogę wysłać choćby jutro, bo brakuje mi miejsca :;230
Kolor:łososiowy lub biały. Raz pryskany środkiem owadobójczym, ale oprysk trzeba jeszcze powtórzyć. Oto roślinka - "prezent":

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko ciekawe nowości ;:108 Sabotek faktycznie wygląda bardzo zdrowo więc zapewne niebawem coś pokaże, cambria bardzo rozrośnięta, no a dendrobia na pewno odwdzięczą się za Twoją wspaniałą opiekę ;:215
A co do ascocendy to gdyby wisiała tak jak teraz, nad tym pojemnikiem to uważam, że będzie miała idealnie. Musisz tylko kąpać ją co 4- 5 dni, a pomiędzy jeśli faktycznie uważasz, że jest bardzo sucho to spryskiwać korzenie. Moje w większości wiszą (poza trzema) właśnie na karniszu a na parapecie stoją gęsto doniczki z kwiatami i z keramzytem. Pięknie rosną korzenie i listki ;:108
Trzymam kciuki za reanimacje i przyszłe wspaniałe kwitnienia :P
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No no, takie wizyty gości to się ceni :wink:
Ależ Ci różnorodności przybyło. Bardzo ciekawa jestem tego żółtego sabotka. Kolor jaki będzie miała Twoja Ascocenda podoba mi się chyba najbardziej spośród vandowatych. Trzymam kciuki, żeby nowości pod Twoją opieką pięknie się rozwijały i odwdzięczyły pięknymi kwitnieniami :)
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

No, no Justynko- ale u Ciebie nowości ;:138
Obyś jak najszybciej pogoniła to niechciane towarzystwo ze storczyków i szybko cieszyła się kwiatami :P
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiunieczka- jednak troszku zawadzaja mi te korzonki na Ascocendzie i to "suszenie" korzonków po kąpieli jest męczące. Coraz bardziej rozważam możliwość kupna wazonu, tylko mi dziś drzwi sklepu zamknęli tuż przed nosem ;:224 Jutro tam wejdę, jeśli będą tanie wazony, to kupię :) A na lato muszę wymyślić pojedyńczą, wiszącą półeczkę do zawieszenia w oknie. :) Poza tym moja sadzonka Vandzie jest kąpana dwa razy tygodniu: środę i niedzielę. Nie będę zmieniać tego "grafiku". Myślę, że się doniego przyzwyczai.

Nieinna- to piękny sabotek, przynajmniej liście i korzenie ma bujne. Przesadzony<dodałam skorupek z jajek do podłoża>, spryskany i na razie 3 sztuki stoją na meblach, z dala od reszty. Jeszcze muszę parę razy spryskać, dopiero dołączą do mojej kolekcji. A kolorku jestem bardzo ciekawa, a jakże ;:108 Będa niezłe emocje, jak któreś z nich puści jakiś pędzik...

Wioleta- na razie dwa opryski były. Za jakies 4-6 dni znów będa pryskane. I po tym trzecim oprysku, przetrę liscie wodą ze spirytusem i dopiero połączę je z moją kolekcją :)

Jedynie Ascocenda <też była profilaktycznie raz opryskana> już wisi razem z resztą moich podpoiecznych :)

Keiki znalazło nowy domek i juz pojechało do niego :D

A dziś < w związku z lawinowym powiększeniem się kolekcji> na stałe miejsce trafiła nowa półeczka, tym razem "dwurzędowa". W drugim rzędzie < mniej słońca> marzy mi się posiadanie 6 sabotków. Mam dwa, jeszcze "tylko" cztery brakuje :;230 Ale, to w przyszłym roku, najpierw masdevallie... ;:224

Najpierw archiwalne zdjęcie półeczki nad stolikiem. Nie miała poprzeczki i dwa razy mi z niej storczyki spadły:/

Obrazek

Dzisiejsze popołudnie poświęcone na skręcanie i nowa półeczka już wisi. :heja Najpierw fotka samej półeczki, a potem ze storczykami <tylko jeden rząd na razie w niej stoi>:

Obrazek

Obrazek

dziękuję za odwiedzinki:D
I...miłego oglądania życzę ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Bardzo ładna półeczka... Moja też jest bez barierek, na szczęście na razie nic nie spadło. Wisi w oknie. A storczyki ci ładnie kwitną.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

No no, półeczka pierwsza klasa ;:138 ;:138 ;:138
I w zasadzie oświeciłaś mnie, jestem na etapie planowania półki dla storczyków i muszę chyba jeszcze raz to przemyśleć, bo o barierkach nie myślałam do tej pory...

...Wypatrzyłam moje chciejstwo na ostatnim zdjęciu...ten różowy woskowy ;:152
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Justynko,piękny storczykowy kącik,a za półeczką wielkie ;:63
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Super ładna pomysłowa i bezpieczna :)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Justynko, przyszłam zobaczyć Twoją kolejną półeczkę :wit
Jest na prawdę wspaniałe i idealnie komponuje się z Twoimi wiszącymi półeczkami ;:138 ;:138 ;:138
Twoje storczyki świetnie sobie radzą a pędziki pięknie rosną :D

Pozdrawiam,
Asia :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- właśnie, ze względu na brak barierek ją przerobiłam. Żal mi było Mini Marka, który dwa razy z niej spadł. A stara półeczka pojedzie do foremki, może jeszcze na coś się przyda ;)

Nieinna- różowy-pasiasty nie jest woskowy, ale biało-bordowy piegowaty - tak :D I na dodatek bardzo chętny do kwitnienia. Przedłuża obecnie pęd na którym kwintie oraz odbija z bocznego oczka na starym pędzie. Miał jeszcze trzeci pędzik, ale go obcięłam....

Henryku- dziękuję ;) W przyszłym roku chcę sobie zrobić dwurzędową skrzyneczkę do zawieszenia w oknie, zawsze to około 5-6 sztuk doniczek więcej do upchania ;:108

Celinko- dziękuję w imieniu półeczki. Chciałam mieć wszystkie jednakowe. Poza tym uwielbiam prostotę. Im mniej "wydziwiana" rzecz, tym bardziej mi się podoba. No i o jeden rząd doniczek więcej :;230 ;:224

Dziś spróbuję upolować wazon na Ascocendę ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I Ascocenda ma nowy "domek" ;) Wazon kupiony w sklepie "Wszystko za 5zł...", właśnie w tej cenie:

Obrazek
parapetowce
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Twoja Ascocenda ma piękne korzenie!!!W wazonie prezentuje się bardzo okazale :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękna Ascocenda, ma ładne korzonki i fajnie wygląda w tym wazonie :).
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Justynko półeczka fajnie wyglada i na pewno zda egzamin :D A sabotki na swoich długich szyjach będą świetnie wyglądać w drugim rzedzie, nieżle to obmyśliłaś ;:63 Vanda ładnie się prezentuje i z boku zagląda pedzik :D Justynko jak tam twoje maluchy,widzę że mamy takie same domki-żłobki :lol: (moje jeszcze żyją ,co mnie niezmiernie cieszy) ;:196
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”