Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Dusiu,wszystko oczywiście pierwsza klasa,zresztą jak zawsze u Ciebie.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Cieszę się :). Lubię robić zdjęcia kwiatom storczyków. A Phal. violacea x amboinensis x spica bardzo mi się podoba, bo jest woskowy, ciekawy w ubarwieniu i ma jakby prostokątne kwiaty. Mam tylko 2 pomarańczowe Phal., tego i takiego z biedronki, co go kupiłam prawie 2 lata temu. Chwilowo zrobil sobie przerwę w długim kwitnieniu. Ten pomarańvzowy oraz Phal. pink panther to chyba jedyne moje storczyki, ktore kwitną przez większość roku, z krótkimi przerwami. PP jest już bardzo zmęczony tym kwitnieniem, bo nieco przywiotczał. Ogólnie moje kwitnienia nie są szczegolnie zachwycające, bo kwiatów jest prawie zawsze znikoma ilość (najcześciej 3-6, czasem trochę więcej, ale to rzadko). Powyżej 10 kwiatów u mnie to naprawdę rzadkość, teraz tylko taki czerwonawy ma (ok. 13). A jak patrze w wasze wątki, to wiele z was ma bardzo obficie kwitnące Phal., jak wy to robicie?
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu śliczne masz te kwiatuszki i znów MM już zaczynam mieć obsesję na jego punkcie ;:14 :;230
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo lubię robić zdjęcia kwiatom MM, są takie spokojne i regularne, szczególnie pięknie wyglądają z czarnym tłem. Kilka zdjęć mu zrobiłam, zanim trafiły się takie, co mnie zadowoliły, bo jeśli chodzi o jakość zdjęć, jestem bardzo wybredna i chcę, żeby były jak najlepsze. W sumie potrafię retuszować i wyostrzać, ale wolę zrobić ostre zdjęcie aparatem. Jak ktoreś jest rozmazane, od razu kasuję. Jak juz pokazuję zdjęcia, nie chcę się za nie wstydzić, choć niestety nie są tak idealne jak zdjęcia niektórych forumowiczów. Ale i tak robię postepy, w pierwszej części mojego wątku można obejrzeć moje stare zdjęcia, które są kiepskiej jakości.

A dzisiaj Phal. violacea x amboinensis x spica pięknie pachniał :). Ma inny zapach niż Liodoro i moje nieliczne zapachowe hybrydy, ale dość ciekawy, taki kwiatowy.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Dusiu kwitnienia u Ciebie niesamowicie piękne ;:77 A zdjęcia jak zawsze profesjonalne. ;:113
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że doceniacie moje zdjęcia i skromne kwitnienia. Staram się jak mogę, żeby zdjęcia były wyraźne i dobrej jakości. Niestety lepsze już nie będą, bo aparat ma ograniczone możliwości, ale i tak są super w porównaniu z tymi sprzed kilku lat. Niedługo zakwitnie parę nastepnych Phal., więc znowu będzie trochę okazji do robienia zdjęć. Wśród tych w pąkach jest biały z mazami, spełnione rok temu moje wielkie marzenie.
Zauważyłam tez, że coś się dzieje na końcu jednego z pędów tetraspisa, stał się jasnozielny, a łuski wyglądają, jakby kluły się w nich małe pąki. Mam nadzieję, że puści pąki. Podlewam go częściej niż inne, mam nadzieję, że nie za dużo... Nowe, mięciutkie sercowe listko ostatnio się nadłamało, gdy zderzyło się z wazonem Vandy (tetraspis stoi koło Vand, dotyka wazonów liśćmi). Ożyły końcówki korzonków schilleriany, idzie nowe, przecudnie nakrapiane listko. Storczyk ten bardzo zwiększył swoje rozmiary, odkąd go mam (ma teraz 27 cm, a w chwili kupna nie miał nawet 20). Kwitnie jeszcze rózowy equestris, choć krótkotrwałe wakacyjne przesuszenie nie wpłynęło najlepiej na wciąż wątły system korzeniowy.
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu,storczyki pięknie Ci kwitną ;:138 wszystkie kwiatuszki mi się bardzo podobają :D Zdjęcia jak zwykle bardzo ładne.
Okno z Vandami świetnie wygląda ;:63
madziasek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2010, o 09:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna kolekcja. Aż miło popatrzeć:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tetraspis chyba w końcu zaczyna puszczać pąki na jednym z pędzików. I coś mu się kluje między lisćmi, myślę, że to kolejny pędzik. Kwitną też obydwa Liodora, różowa Vanda i trochę Phal. hybryd. Kilka jest jeszcze w pąkach, nie umiem się doczekać zwłaszcza białego z mazami.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Phal. violacea x amboinensis x spica jest cudny, a zdjęcia mistrzoskie ;:138 ;:138
Fajnie,że masz już białą vandę, jeszcze tylko życzę abyśmy mogli jak najszybciej podziwiać jej kwiaty :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo podoba mi się Phal. violacea x amboinensis x spica, ale ja ogólnie lubię hybrydy z violacea.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że Phal. się spodobał :). Lubię na niego patrzyć, jest bardzo oryginalny i w dzień ładnie pachnie. Może ma to po Phal. violacea? Nigdy nie miałam możliwości sprawdzić, jak pachnie violacea, bo widziałam kwiaty tej odmiany tylko przez szybę w orchidarium, a mój nie chce jeszcze kwitnąć. Na pewno ładnie pachnie Liodoro, chyba najładniej i najintensywniej z tych Phal., które miałam możliwość powąchać. Jeszcze łdnie pachniał tetraspis oraz parę hybryd. Co do tetraspisa, to coś to pędzik!!! Już widac na 100%, że to pędzik. Wczoraj dopiero się zaczął przebijać, a dzisiaj już widać, co to jest, choć ma dopiero może 1 mm. A na jednym ze starych wreszcie widac zaczątki pączuszków, mam nadzieję, że zakwitnie.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Witam :wit
Śliczne zdjęcia, śliczne modele, a i gratuluję zdobycia białej vandy, życzę szybkiego kwitnienia :) Ah, a żeby tak mieć tyle storczyków, to chyba tylko w snach ;:223 Jestem pełna podziwu, że masz tyle storczyków i tak potrafisz je wszystkie doprowadzić do kwitnienia, gratuluję :!:
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że moja kolekcja się podoba :). A ty też może kiedyś będziesz miała dużo storczyków, ale od czegoś trzeba zacząc, każdy zaczyna od jednego czy paru storczyków, a potem przybywa.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ostatnio odwiedziła mnie mama i nasłuchałam się sporo komplementów pod adresem kwitnących aktualnie falenopsisów.
Nie potrafiła jednak wskazać, który najpiękniejszy, bo tak naprawdę piękno tworzyła cała wielobarwna gromadka.
Podobnie jest u Ciebie ;:215

Nowo zakupiona Vanda to okaz zdrowia. Na pewno doczekasz się upragnionych kwiatów. Tego Ci bardzo życzę :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”