Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Jadziu-Jakuch-wśród strat jest i różą od Ciebie,może jeszcze odbije,ale wątpię.Dziś szukałam po sklepach ogrodniczych sierpa,niestety bezskutecznie.W poniedziałek wybieramy się na targ do Krzeszowic.Może tam?Chciałabym jeszcze składane drewniane krzesła z takich drobnych deszczułek i ewentualnie choć niekoniecznie takiż stolik do wystawiania na zewnątrz.
Teresat-dziś znowu popaduje i nie dało się zebrać czarnej porzeczki u kolegi, może jutro.Zakisiłam dwa trzylitrowe słoje malutkich ogórków i jeden cukinii.Na placu za ogórki nie takie znowu drobne i nie całkiem proste życzą sobie 4 zł za kilo i zbyt mają.
Chciałabym jeszcze zaprawić liście winogron na greckie gołąbki.
Zeszłam do Podwórkowego po miętę i na dalii odkryłam niewielką zieloniutką gąsieniczkę. Już wiem co wyjada otwory w liściach.
Owocują jeszcze ładnie białe poziomki.
Zyto-naturalnie znam wyroby z Mleczarni w Krasnymstawie, półlitrowe kwaśne mleka bywają tu rzadko,podobnie maślanka,poza smakową,ale kefir i śmietany 12 i 18% są(właśnie zjadam mizerię z pozostałych dwu krzywych ogórków,których nie wcisnęłam do słoika,szkoda,że nie mam koperku byłaby super).Ziemniaki kupiłam podłużne różowe,jeszcze nie wiem czy smaczne.Podobno trudno ukopać,bo przeważnie w górach gliniaste gleby.
Kobea zgodnie z Twoją sugestią jest zakopana w rabatce wraz z doniczką, rośnie pięknie,ciekawe czy zakwitnie?Ma być fioletowa.Obok pięcioklapowiec.
Kostek mówi,jak dobranoc to trzeba zająć najwygodniejsze miejsce. :;230
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo dziękuje za zdjęcia zawilców, ja ostatnio nie moge się z zajęciami wyrobić. Wróciłam z sadzenia juki i mikołajka został mi jeszcze tylko milin ale teraz muszę wyjść z psami. POZDRAWIAM
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No mówi się trudno . Ta pnąca ona tylko raz kwitnie to się nią nie martw jest taka sobie jasno różowa . Po 3 latach dopiero u mnie zakwitła .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu-wiem,wiem-dostałaś przesyłkę od SAMEJ KaRo.Nie wiem wprawdzie czy milin przeżyje trudną zimę pod Tatrami,ale Ci życzę...Zamierzam na targu w Krzeszowicach kupić do ogrodu takie składane krzesła i stolik jak niżej,nawet prostsze i naturalnie w surowym drewnie,Ty takie masz,ale nie mam ich zdjęcia.
Zbiera się na burzę,już jest ciemno i grzmi,więc po podlaniu domowych i zaokiennych zmykam.Bluszczyk kurdybanek variegata łagodnie dwubrodą faluje na coraz silniejszym wietrze.Właśnie przeczytałam,że jest byliną,co wielce mnie cieszy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Widzę Ewuniu ,że już szykuje słoiczki na zimę . Dziś zrobiłam 1 słoiki ogórków z Curry gdyż były tanie po 1,80 . Co to za biała wata na tej truskawce i mróweczka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewuś - Konstanty dużo - żerny - Ty w trzy litrowe słoiki ogórki Wkładałaś? na zimę , u nas taki duży słoik by się zmarnował więc ja w same małe, ale dużo słoików ogórków mam zrobionych.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo, właściwie w ogóle się nie odzywam, ale z przyjemnością czytam Twoje błyskotliwe posty :)
Ogóreczki wyglądają smakowicie, dzisiaj nastawiłam 5 kg w kamionkowym garnku. W słoikach jeszcze nic nie mam...
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nasza kochana Zytka nie ma już pełnej spiżarni :lol: ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu-z curry jeszcze nie robiłam i z nacią selera też jeszcze nie.Jestem wybredna,chcę z suchego ogóreczki,drobne i proste,a takie jeszcze będą.Duże słoiki idą do braciszków,a u nas na święta,kiedy jest cała rodzina,sobie robię litrowe,właśnie kolega powiedział,że w szklarni ma kolejne małe do zerwania i zaprawienia,bo on dla siebie już ma dość.Wprawdzie on jest w delegacji ale mam sobie pójść i zerwać,tak samo mogę naturalnie zerwać liście winorośli do kiszenia i bawole serca jeśli już doszły.
Na zdjęciu jest biała poziomka która nazywa się żółta (Yellow Wonder) i której pół(widać miąższ) zjadła ta właśnie mrówka,teraz już wiem co mi podjada owoce.Za poziomkówkę indyjską choć piękna jakoś się nie biorą.
Dziś odkryłam,że zeszłoroczna różowa jeżówka jednak rośnie,niewielka na razie,ale jest,a odętki zaczynają kwitnąć.Pierwsze jest zdjęcie z sierpnia 2009 z odętkami w pełni kwitnienia,potem dzisiejsze miłe odkrycie(przy okazji sprzątania po
4 ł...nym)-zeszłoroczna jeżówka różowa,dalej dwie białe,pojedyncza i pełna i na koniec kępa tegorocznej jeżówki różowej.
Zyto-u mnie jest tak z ogórkami-Doktorek uwielbia kiszone malutkie,bierze na wywóz poza Strefę Schengen,zwykle w takim większym słoiku,nawet kiedyś wracając do L.w same święta obawiał się,że będzie musiał częstować panów celników,jakby miał dwa mniejsze słoiki ,to zostałby z jednym.Braciszkowie wiadomo jest ich kilku chętnych do testowania,a potem naraz pojawia się dno i ogórkowa jest na samym płynie spod ogórków,cieniutka.Jeszcze jest szwagier chętny na kiszone,a bardziej na półsłodkie Jak widzisz pomidory zrobiłam w małej butelce,podobnie sok z czerwonej porzeczki,galaretki z czarnej i z agrestu też w słoikach dżemowych.
Moniu -kamionkowy garnek duży jest u Mamy w piwnicy i teoretycznie można by go użyć,ale chyba będzie w nim kapusta kiszona z całymi jabłkami,jeśli będzie.Mój kamionkowy garnek jakoś przemieścił się z piwnicy,wiesz jest tam główny zawór wody...
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkich odwiedzających serdecznie pozdrawiam.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewuś piękna jest a pełna jeżówka... oj wpadła mi w oko aż go przymrużyłam, powiedz ile takie cudo kosztuje bo nie spotkałam się jeszcze z czymś takim.
Kiszone ogórki są zdrowe Olech o tym wie doskonale jako lekarz i Braciszkowie zapewne też więc więc dlatego to taki chodliwy towar.
Truskawek tyle na krzaku - jak długo będzie ona jeszcze owocowała ?

Buziaki na Dobranoc
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:
Kostek mówi,jak dobranoc to trzeba zająć najwygodniejsze miejsce. :;230

Obrazek
Obrazek

Konstanty - to wyjątkowo inteligentny KOT ;:112
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu czy ja dobrze przeczytałam że może uda Ci się kupno działeczki, jeśli tak to życzę Ci to z całego serca bo wiem że to twoje marzenie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ewuniu,będzie działeczka :?: :?: Kiedy :?: :?:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ewo trzymam kciuki - za... wiesz za co :P
Czy w ostatni weekend sierpnia będziesz w Krakowie???
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, Danusiu,Elsi i Ambo-nie chcę zapeszyć,jak już będzie to całkiem pewne otworzę nowy wątek.
Ambo-lilia nabyta jako azjatycka ciemnofioletowa na pewno jest biała,wysyłam Ci ją na telefon na razie,a potem cebula Twoja na Rabatę Białą.Dziś nie mam ze sobą aparatu fotograficznego,wezwano mnie do wodomierza(w mojej piwnicy jest główny zawór wody),bo trwają jakieś naprawy pionu u sąsiada z parteru.
Elsi-możliwe na 90%.
Artur-odkryliśmy kurdybankowe zagłębie!Okazuje się bluszczyk ten zwany także obłożnikiem jest ziołem leczniczym.Już św. Hildegarda(żyła w średniowieczu) zalecała go jako przeciwkaszlowy oraz w nieżytach alergicznych dróg oddechowych.Mam przepis na syropek.I jeszcze jest to ziele przyprawowe do gulaszu,duszonych warzyw,omletów,jajecznic oraz zupy jarzynowej.
Zyto-kupiłam czerwoną lobelię(cena 8 zł),w OBI były też wiśniowe(14 zł),na razie jest jako doniczkowa.Wystawiłam za okno bluszcze nabyte z przeznaczeniem do kuchni.Te anteny nie moje,a sąsiadów mających okna z innej strony domu,gdzie sygnał ma być słabszy.Mam już także kapelusz przeciwsłoneczny.Kiszone ogórki nader zdrowe, Pierwsza Dama w Budzie Ruskiej na imieninach zakąszała.Mnie bardziej zainteresowała prosta konstrukcja stołu ogrodowego z desek,niósł go Prezydent.
Jeżówka pełna biała kosztowała 8 zł w Centrali Polanu,ale trzeba było trafić na dostawę,złapać bylinę i nie dać się podrapać innym amatorkom.Na Targach Jesiennych były znacznie droższe.
Pytałaś o oset na działce kolegi,jest to szczeć barwierska,używana dawniej jako szczotka do ubrań i do gręplowania wełny.Zaczyna kwitnąć tak trochę jak tonsura dawnych mnichów,a potem cała główka kwiatu fioletowieje.Jest to roślina dwuletnia.Na suche bukiety też się nadaje.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”